Haberler

CHP'li Kılıçdaroğlu'ndan Başbakan Erdoğan'a Sert Yanıt

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Parası Üzerinden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Resimlerinin Kaldırılmasına İlişkin Yönelttiği Eleştirilere, "Atatürk'ün Paraların Üstündeki Resimlerinin Kaldırılmasıyla İlgili 1925'te Yapılan Yasal Düzenlemeyi, Herhalde Sayın Başbakan Bilmiyordu Ki Bu Açıklamayı Yaptı" Diye Cevap Verdi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk parasının üzerinden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafının kaldırılmasına ilişkin Baykal'a yönelttiği eleştirilere sert cevap verdi.

Konuya ilişkin düzenlemenin 1925'te, Mustafa Kemal Atatürk hayattayken yapıldığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Kahvede edinilen bilgileri bir ülkenin başbakanı halkın gündemine taşırsa bu doğru değil. Halkın gündemine taşınacak bilgilerin iyi araştırılması lazım. Şimdi Atatürk'ün resimlerinin paraların üzerinden kaldırılmasıyla ilgili 1925'te yapılan yasal düzenlemeyi Sayın Başbakan bilmiyor ki böyle bu açıklamayı yaptı" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Sayıştay Denetçileri Derneği'nin (SAYDER) düzenlediği "Demokrasi-Parlamento-Sayıştay" konulu panele katıldı. Kılıçdaroğlu, panel sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

-"301 TARTIŞMALARI BARROSO'NUN GELİŞİYLE HIZ KAZANDI"

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin 301'inci maddenin Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun gelmesiyle gündeme oturduğu yönündeki sorusuna, "301'inci madde ile ilgili olarak Avrupa'nın benimsediği bir değişiklik vardı fakat Hükümet bunun üstüne gündeme getirmedi bile. Barroso geldikten sonra acele gündeme geldi" diye cevap verdi. Hükümetin bu konuda hazırlıksız olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "O kadar hazırlıksız ki şimdiki Adalet Bakanı bile gelen değişiklikte bazı değişikliklerin yapılacağını söylüyor. O nedenle Hükümetin çok hazırlıklı olmadığı, bir kanun teklifiyle bu işi geçiştirerek, Barroso'ya hoş görünmek istediğini ortaya koyuyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Demokrasiye ve parlamentonun saygınlığına gölge düşürüyor. Hükümetin üstüne gölge düşürüyor ama Hükümet zaten buna alışık" dedi.

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "301'inci maddeye ilişkin dava açılmasının cumhurbaşkanının takdirine bırakılması konuşuluyordu. Bunu ortaya atan AKP, şimdi bunun doğru olmadığı yorumları yapılıyor, buna ilişkin neler söyleyeceksiniz?" sorusuna, "Cumhurbaşkanlığı tarafsız bir makam. Cumhurbaşkanlığı gibi tarafsız bir makamı tartışmaların ortasına çekmek Cumhurbaşkanlığı makamına haksızlık etmek olur. Nitekim bu hatanın farkına varmış olacaklar ki bu konuda da geri adım atacaklar" diye cevap verdi.

-"KAHVEDE EDİNİLEN BİLGİ HALKIN GÜNDEMİNE TAŞINMAZ"

Kılıçdaroğlu, Türk parasından Atatürk'ün resimlerinin çıkarılmasına ilişkin Başbakan Erdoğan'ın Baykal'a yönelttiği eleştirilere ilişkin sorusuna da "Atatürk'ün paraların üstündeki resimlerinin kaldırılmasıyla ilgili 1925'te yapılan yasal düzenlemeyi, herhalde Sayın Başbakan bilmiyordu ki bu açıklamayı yaptı" diye yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Sayın Başbakanın demokrasi kültürünün eksikliğini biliyorduk da tarih konusunda bu kadar eksikliği olduğunu bilmiyorduk. 1925 yılında yani Atatürk henüz hayattayken çıkan bir yasa var. O yasaya göre Cumhurbaşkanlarının fotoğraflarının paralara konmasıyla ilgili bir düzenleme var, bu Atatürk'ün sağlığında yapılmış. Sorun şurada; kahvede edinilen bilgileri bir ülkenin başbakanı halkın gündemine taşırsa bu doğru değil. Halkın gündemine taşınacak bilgilerin iyi araştırılması lazım. Hata olup olmadığının belirlenmesi lazım. Ama Sayın Başbakan kulağına ne geldiyse doğruymuş gibi bunu söylüyor ve tabi her söylediği sözünde altında kalıyor. Rüşvet verdiğini söyledi, rüşvet alanında vereninde aynı suçu işlediğini herhalde Başbakan bilmiyordu."

Kılıçdaroğlu, demokrasinin çoğunluk rejimi değil, uzlaşma kültürü olduğunu, muhalefetin olmadığı yerde gerçek demokrasiden bahsedilemeyeceğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki demokrasi kültürünün henüz istenilen düzeyde olmadığını belirtti. (ANKA)

(NUR/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title