Haberler

CHP'de Gözler Gül'e ve Ysk'ya Çevrildi

Anayasa Mahkemesi Kararının Ardından Yenilenen Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin Birinci Tur Oylamasında da, AKP'nin 367 Sayısına Ulaşamaması, CHP'de Gözleri Gül ve Yüksek Seçim Kurulu'na (Ysk) Çevirdi.

Anayasa Mahkemesi kararının ardından yenilenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci tur oylamasında da, AKP'nin 367 sayısına ulaşamaması, CHP'de gözleri AKP'nin Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) çevirdi.

BİRİNCİ BEKLENTİ GÜL'ÜN ÇEKİLMESİ

ANKA'nın kulislerden derlediği bilgilere göre, CHP, Gül'ün adaylıktan çekilmesinin, "Meclis'in Cumhurbaşkanı seçemediğini ortaya çıkardığını, bu durumda derhal seçimlere gidilmesi" gerektiği görüşünde. Buna göre, CHP, seçimlerin 22 Temmuz tarihinden daha erkene çekilmesinin önünün açılacağını savunuyor.

GÖZLER ANAYASA MAHKEMESİ'NDE

Gül'ün çekilmemesi durumunda ise, CHP için, cumhurbaşkanlığı seçim turlarının iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru önem taşıyor. İptal kararının yine "Meclisin cumhurbaşkanı seçemediğini" ortaya çıkaracağını bu durumda da yine derhal seçimlere gidilmesi gerektiği ifade ediliyor.

CHP'de Anayasa Mahkemesi'nin yarın karar verebileceği beklentisi bulunuyor.

YSK HAREKETE GEÇMELİ YA DA GEÇİRİLMELİ

Erken seçim tarihi "Meclis kararı" şeklinde alındığı için tarihin değişmesi yine "Meclis kararı" ile mümkün ancak Gül'ün çekilmesi ya da Anayasa Mahkemesi'nin yeni turları da iptal etmesi, CHP kanadında "Meclis'in feshi" anlamına geleceği şeklinde yorumlanıyor.

CHP, her iki olasılıkta da, Yüksek Seçim Kurulu'nun re'sen (kendiliğinden) seçim tarihini değiştirme sorumluluğu taşıdığı görüşünde.

CHP, YSK'nın kendiliğinden inceleme kararı almaması durumunda ise, YSK'ya başvurma yönteminin mümkün olup olmadığını değerlendiriyor.

FİRE ENDİŞESİ

22 Temmuz tarihini "geç" bulan CHP, otobüslerle seçmeni taşıma kararı alsa da, yaz ortasındaki seçimin oylarda fireye yol açabileceği endişesi taşıyor.

CHP: SÜREÇ BİTMİŞTİR, İPE UN SERMEYE GEREK YOK

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, daha önce ortaya atılan 24 Haziran tarihinin de YSK tarafından dile getirildiğine işaret ederek, çalışmaların hızlandırılarak, seçim takviminin kısaltılabileceğini söyledi. Topuz, "Bize göre süreç bitmiştir. Cumhurbaşkanlığı seçimi siyasi olarak ortadadır. İpe un sermeye ve germeye gerek yok" dedi.

YSK'nın seçim takvimini kısaltarak, seçimi öne almak sorumluluğu taşıdığını anlatan Topuz, "Seçimin öne alınması için takvimde yeterli boşluklar vardır. Basım için endişeleniyorsa, matbaa sayısı artırılabilir, süre kısaltılır" diye konuştu.

Gül'ün adaylıktan çekilmesi durumunda, otomatikman seçim sürecine girileceğini ve adaylıktan çekildiğini ilan ettiği günden itibaren 45 günlük sürenin hesaplanacağını ifade eden Topuz, "45-50 gün içinde seçimler daha önce takvime sığdırıldı. Daha öncekiler gayrimeşru muydu? Tüm bu olasılıkları inceleme sorumluluğu YSK'ya aittir" dedi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title