Haberler

Challenger Uzay Faciasında Uzaya Savrulan Top, 30 Sene Sonra Bulundu

1986'daki Challenger Uzay Mekiği kazasında astronotlardan birine kızı tarafından verilen ve patlamada uzaya savrulan top, 30 sene sonra bulundu.

Tüm dünyayı yasa boğan Challenger Uzay Mekiği kazasını duymayan yoktur. 28 Ocak 1986 tarihinde havalanan ve içinde 7 astronot bulunan uzay mekiği yakıt sızması nedeniyle patladı. Havalandıktan 73 saniye sonra patladığı tespit edilen Challenger'ın içindeki 7 astronot da hayatını kaybetmişti.

KALKMAMASI İÇİN UYARMIŞLARDI

Uzay Mekiği Challenger'ın kalkışının gerçekleşeceğı günden önceki gece, hava sıcaklığı oldukça düşüktü ve bazı mühendisler kalkışın iptal edilmesi yönünde görüş bildirmişlerdi. Buna rağmen kalkış NASA tarafından onaylanmıştı. Uzay mekiğinin katı yakıt roketlerinin parçası olan güvenlik contaları, soğuk sebebiyle zarar gördü ve işlevlerini yerine getiremedi. Uçuşun 73. Saniyesinde Challenger yeryüzünden 15 kilometre yükseklikte infilak etti.

İMZALI TOP UZAYA FIRLADI

Hayatını kaybeden 7 astronottan biri de Ellison Onizuka'ydı. Hawaii'li astronot, uzayda olduğu sürede futbol takımında oynayan kızı Janelle Onizuka-Gillian'ı hatırlamak için ondan hatıra olarak imzalı futbol topunu da yanına almıştı. Challenger faciasında astronotlar hayatını kaybetmişti fakat yanlarına aldıkları eşyalar uzaya saçılmıştı. İşte o eşyalardan belki de en kıymetlisi, Onizuka'nın kızına ait futbol topu tam 31 yıldır uzayda süzülüyordu. Ta ki bugünlerde Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli olan NASA astronotu Shane Kimbrough tarafından görülene kadar…

UUİ'den Dünya'yı izleyen Kimbrough cama doğru bir futbol topunun yaklaştığını fark etti. Gözlerine inanamayan astronot hiç vakit kaybetmeden fotoğrafını çekti.

SAHİBİNE VERİLECEK

Astronot Shane Kimbrough, fotoğrafın yanında şu açıklamada bulundu: "Bu top o acı günde Challenger'daydı. Ellison Onizuka topu kızı için uçuruyordu." Kimbrough'un bu topu sahibine, yani Onizuka'nın kızı Janelle Onizuka-Gillian'a vermeye hazırlandığı ifade ediliyor.

Haberi duyan Janelle Onizuka-Gillian ise şu açıklamada bulundu:

Bu futbol topu, babamın yıllar önce başladığı misyonu farklı yönlerden devam ettirdi. İlham verici tarihini, uzayda gezi ve keşif yaparak sürdürdü.

Kaynak: Haberler.com / Spor

Spor Haberler

500

Yorumlar (1)

Koray:

Yok

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title