Haberler

Cemaatin Üzerine Tente Çökmesi

Ataköy'de cami avlusundaki tentenin çökmesine ilişkin cami görevlilerinin hazırladıkları tutanakta, cemaatin bölgeyi boşaltmasının istendiği, cenaze namazını kıldırmakla görevli belediye görevlisinin de tentenin durumunun kritik olduğundan haberdar olmadığı ve uyarıldığı belirtildi.

Ataköy'de cami avlusundaki tentenin çökmesine ilişkin cami görevlilerinin hazırladıkları tutanakta, cemaatin bölgeyi boşaltmasının istendiği, cenaze namazını kıldırmakla görevli belediye görevlisinin de tentenin durumunun kritik olduğundan haberdar olmadığı ve uyarıldığı belirtildi.

İstanbul Müftülüğü, Bakırköy Ataköy Ömer Duruk Camisi'nde 10 Ocak tarihinde meydana gelen olaya ilişkin, imam hatip Adem Karabey, imam hatip Faruk Yazar, müezzin kayyım Selçuk Dönmez ve dernek yöneticisi Osman Demirkaya'nın hazırladığı tutanağı inceledi.

Cami görevlilerinin olay günü saat 10.45 sıralarında camiye geldiklerini, caminin içinde ve dışında genel kontrolleri yaptıklarını belirttikleri tutanakta, caminin cenaze namazının kılınan bölümündeki tentelerde biriken karlardan dolayı hasar oluştuğunu fark ettikleri aktarıldı.

Kendi çabalarıyla onarma imkanı olmadığını anlayan cami görevlilerinin, Bakırköy Belediyesi Fen İşleri Müdürü'ne durumu bildirerek yardım istediği ifade edilen tutanakta, ancak saat 12.00'ye kadar camiye herhangi bir ekip gelmeyince, belediyeden iki yetkilinin daha arandığı belirtildi.

Cenaze camiye gelinceye kadar herhangi bir işlem olmayınca, cemaatin girmemesi için alana güvenlik şeridi çekildiği, buna rağmen vatandaşların şeritli bölgeye girmesi üzerine defalarca uyarı anonsu yapıldığı anlatılan tutanakta, şunlar yer aldı:

"Cemaatin bu bölgeyi boşaltmasını istedik. Bizzat görevliler olarak alandaki insanları yine uyardık. Cenaze namazını kıldırmakla görevli belediye görevlisi Mustafa Çiçek, cenaze namazı kılınan bölgedeki tentenin durumunun kritik olduğundan haberdar değildi. Dikkatli olunması söylendi. Cami görevlileri olarak öğle namazını kılmak üzere camiye girdik.

Öğle namazından sonra cenaze namazı kılınıp, cenaze arabaya nakledildikten sonra cemaat alanı boşaltmaya başladığı esnada maalesef bu durum gerçekleşmiştir. Cenaze alanında bulunan tentelerin otomatiği 4 ay önce arızalanınca tamirat noktasında camimiz dernek yönetiminden Osman Demirkaya tarafından, şifai olarak Bakırköy Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdüründen yardım istenmiştir. Belediye ekipleri tenteleri kontrole geldiler, fakat herhangi bir tamirat yapılmadı."

Müftülüğün değerlendirmesi

Müftülükten yapılan açıklamada, eski İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'ın, cami görevlileri ve dernek yönetiminden Demirkaya ile olaya ilişkin görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, bu görüşmelerin sonucunda, şu değerlendirmeye yer verildi:

"Cenaze namazının kılındığı alanda yağmur, kar gibi olumsuz hava şartlarından cemaatin rahatsız olmaması için çok önce Bakırköy Belediyesi tarafından tente yaptırılmıştır. Zaman içinde tentelerin açılıp kapanmasını sağlayan düzenek bozulmuş ve bu durum takriben 4 ay önce dernek yöneticisi tarafından Bakırköy Belediyesi'ne bildirilmiştir. Ona rağmen bir bakım ve tamir yapılmamıştır. Olay günü tentelerin durumunu endişe verici bulan cami imam hatibi Adem Karabey, saat 11.00'den itibaren Bakırköy Belediyesi yetkilileri ile 3 defa telefon irtibatı kurup, yardım istemiştir. Beklenen yardım gelmeyince cami imam hatibi Adem Karabey, tedbir olarak tehlikeli alana şerit çektirmiş ve ayrıca tekrar tekrar anons yaptırarak, tehlikeye dikkati çekmiştir.

Öğle namazı için cami görevlileri, camiye girmişler ve bu arada cenaze imamını da bilgilendirmişlerdir. Öğle namazını müteakip cenaze imamı tarafından namaz kıldırılmış ve cenaze arabaya nakledilmiştir. Bu esnada cemaat alandan ayrılırken olay meydana gelmiştir. (İstanbul'da cenazeyle ilgili işlemler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından görevlendirilen imamlar tarafından takip edilmekte ve cenaze namazını da bu imamlar kıldırmaktadır). Olay yerindeyken, ilçe müftüsünün emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre 46 kişi çeşitli hastanelere sevk edilmiş, yaralılardan biri vefat etmiştir."

Öte yandan Ataköy'de katıldığı hamile eşinin kuzeninin cenaze töreni sırasında çöken tentenin altında kalarak yaşamını yitiren 45 yaşındaki iş adamı Mustafa Ümit Şengezer, Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Şengezer'in 8 aylık hamile eşi Aslı Solak Şengezer cenaze törenine ambulansla katılabildi.

Bir süre tabutun önüne gelerek gözyaşı döken Aslı Solak Şengezer, fenalaşınca tekrar ambulansa bindirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Adem Karabey Cemaat Ataköy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title