Haberler

Çelik Gülersoy'un Hayatı Kitap Oldu

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun 55 Yıllık Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Gülersoy'un Yaşamı, Yapıtları, Gün Işığına Çıkmamış Mektup Şiir ve Elyazısı Notları Bir Kitap Haline Getirildi. Türkiye Turing ve Otomobil Kurulu Başkanı ve Çelik Gülersoy Vakfı Başkanvekili Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu Tarafından Hazırlanan "Çelik Gülersoy Senfonisi" Adlı Kitap Yayınlandı.

- Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun 55 yıllık Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Gülersoy'un yaşamı, yapıtları, gün ışığına çıkmamış mektup şiir ve elyazısı notları bir kitap haline getirildi. Türkiye Turing ve Otomobil Kurulu Başkanı ve Çelik Gülersoy Vakfı Başkanvekili Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu tarafından hazırlanan "Çelik Gülersoy Senfonisi" adlı kitap yayınlandı.

-Titiz bir çalışmanın ürünü olan "Çelik Gülersoy Senfonisi" adlı kitapla birlikte, Gülersoy'un "6-7 Eylül Tanıklığım ve Yorumlarım" başlıklı notları da ilk kez günışığına çıktı. Gülersoy'un, Dr. İbrahimhakkıoğlu'na verdiği el yazısı notlar 6-7 Eylül Olaylarına ilişkin yeni bilgiler içeriyor.

ANKARA (ANKA) Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun 55 yıllık Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Gülersoy'un yaşamı, yapıtları, gün ışığına çıkmamış mektup şiir ve elyazısı notları bir kitap haline getirildi.

Türkiye Turing ve Otomobil Kurulu Başkanı ve Çelik Gülersoy Vakfı Başkanvekili Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu tarafından hazırlanan "Çelik Gülersoy Senfonisi" adlı kitap yayınlandı. Tüm geliri Çelik Gülersoy Vakfı'na bağışlanan kitap, Çelik Gülersoy'un tüm yaşamı, yanıtları, gün ışığına çıkmamış yazıları, şiirleri ve mektuplarını içeriyor. Çok sayıda Çelik Gülersoy'un albümünden resimlerin de yeraldığı kitap Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu tarafından tam iki yılda hazırlandı. Titiz bir çalışmanın ürünü olan "Çelik Gülersoy Senfonisi" adlı kitapla birlikte, Gülersoy'un "6-7 Eylül Tanıklığım ve Yorumlarım" başlıklı notları da ilk kez günışığına çıktı. Gülersoy'un, Dr. İbrahimhakkıoğlu'na verdiği el yazısı notlar 6-7 Eylül Olaylarına ilişkin yeni bilgiler içeriyor. Kitap Gülersoy'un tüm anıların yanı sıra bir de eski ve gizemli arkadaşını da ortaya çıkardı. "Gizemli Bir Dost : Müfide Güzin Anadol" başlıklı bölümde, Anadol'un Gülersoy için yazdığı şiirler de el yazısı ile yeralıyor.

-ÇELİK BEY GARDROP ATATÜRKÇÜSÜ DEĞİLDİ-

Aynı zamanda Yargıtay eski Genel Sekreteri olan Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu, Çelik Gülersoy'u "Bir İstanbul Şövalyesi" olarak anlattığı kitabının ön sözünde, şöyle diyor :

"Çelik Bey büyük bir Atatürk hayranı, büyük bir Kemalist, büyük bir Cumhuriyetçiydi. Ama bir "gardrob Atatürkçüsü" değildi. Mustafa Kemal'i çok iyi anlamış onun aydınlığını, onun ışığını özümsemiş, hedeflerinden inhiraf etmemiş, kendi sahasında, o hedefler doğrultusunda eser vermiş, şehir dokusu üretmiş, sanatı desteklemiş, yaşamı çağdaşlaştırmış ve kalitelileştirmiş, kurum yönetmişti... Ama Cumhuriyet döneminde yapılan hataları, Atatürk'ün sağlığında kimi yöneticilerin onun ışığına uymayan icraatlarını, Atatürk'ün ölümünden sonra gelen Cumhuriyet yönetimlerinin de birçok adalete ve vicdana aykırı, çağdaş ekonomiye, evrensel hukuka sırtını dönen tutum ve davranışlarını biliyor ve bunları da üzülerek anlatıyordu... Bugünkü sosyal perişanlığımız ve ekonomik güçsüzlüğümüzün de kökeninde o hatalar vardı..."

Çelik Gülersoy'un aydınlanma ve akılcılık felsefesinin inançlı bir mensubu olduğunu ifade eden Dr. İbrahimhakkıoğlu önsözünde, "Batı medeniyetini, o medeniyetin zarafet, temizlik, kibarlık, çağdaşlık, sanat kalitesi ve yaşam kalitesine meftundu. Hurafeye, dinin siyasete alet edilmesine, din adına, gerçekte dinde olmayan ilkel giysiler içinde, ilkel yaşamlar sürmeye karşıydı. İslamiyetin insanlığa getirdiği sosyal ve etik kurallara hayranlık duyar, kutsiyetine inanır ama onun dinamizmine uymadan çağlar boyunca, uyuşukluk içindeki mütevekkil yaşamlara kızardı. Evinde Kur'an okur, çok iyi anlar ve yorumlardı. Birgün "Nur Suresi"ni okuyup tercüme ederek, Kur'an'da başörtüsü diye bir mecburiyetin olmadığını anlatmıştı... İnançlarını gösterişe dönüştürmeyen, tarzına saygılı bir 'kul'du o, sadece O'nun kulu oldu. İleride bir gün dinde bir reform düşünülürse Çelik Gülersoy hatırlanmalıdır..." diyor.

Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu 550 sayfaylık kitabında Çelik Gülersoy ile ilgili Türkiye tarihine ışık tutacak anılarına da yerveriyor. (ANKA)

(HF/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title