Haberler

Bursa'da Osmanlı Mezarlıkları Konuşuldu

Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu tarafından Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hicabi Gülgen'in konuşmacı olduğu 'Bursa'da Osmanlı Mezarlıkları ve Mezar Taşları' programı düzenlendi.

Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu tarafından Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hicabi Gülgen'in konuşmacı olduğu 'Bursa'da Osmanlı Mezarlıkları ve Mezar Taşları' programı düzenlendi.

Bursa Kent Konseyi Koza Salonu'nda yapılan programda konuşan Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu Temsilcisi M. Necati Şahin, bugüne kadar farklı konuları işleyerek katılımcıları kültürel bir yolculuğa çıkarttıklarını söyledi. Son toplantıda Doç. Dr. Hicabi Gülgen'i ağırladıklarını ve 'Bursa'da Osmanlı Mezarlıkları ve Mezar Taşları' hakkında yaptığı çalışmaları paylaşacağını anlatan Şahin, çalışmalarında kendilerine destek olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a ve Bursa Kent Konseyi'ne teşekkür etti.

'Bursa'da Osmanlı Mezarlıkları ve Mezar Taşları' konulu panelde konuşan Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hicabi Gülgen, Bursa'nın 1326 yılında uzun süren bir kuşatmanın ardından fetih edildiğini söyledi. Balabancık Kalesi'nin altındaki mezarlığın o dönemden kaldığını tahmin ettiklerini belirten Gülgen, Hisar içindeki ilk mezarlığın ise Pınarbaşı olduğu anlattı. Orhan Gazi dönemi ile başlayan yeni mahalle alanlarının yeni mezarlıkların oluşmasını da temin ettiğini ifade eden Gülgen, "Osmanlı Bursa'sının ilk yüzyılı fetih hareketleri, teşkilatlanma, mahallelerin kurulması, gibi sebeplerle, diğer sanat alanlarında olduğu gibi Selçuklu devamı özelliği gösterir. Bu dönem mezar taşları Osmanlı öncesi Anadolu'da yapılagelen mezar taşlarının her tipinde yapılmaya devam ettiği görülür. Bursa'da erken devir Osmanlı mezar taşları ana başlıkları ile 'sandukalı mezarlar', 'şahideli tekne mezarlar' ve 'istisnai mezarlar' şeklindedir" dedi.

Mezar taşlarının değişimi ile ilgili bilgilerde veren Gülgen, "Sonuç olarak 14. yüzyıl Selçuklu etkisinin her yönüyle devam ettiği bir dönemdir. 15. yüzyıl yeniliklerin kendini gösterdiği bir dönemdir. 16. yüzyıl ise klasik Osmanlı mezar taşlarının oluştuğu dönemdir" şeklinde konuştu.

Programın sonunda Çekirge Çalışma Grubu Temsilcisi M. Necati Şahin tarafından Doç. Dr. Hicabi Gülgen'e plaket takdim edildi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kent Konseyi Osmanlı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title