Haberler

Bölge İdare Mahkemeleri

Gümüşhane-Bayburt Bölge Baro Başkanı İsmail Taştan, "engebeli coğrafi yapıya ve son derece dağınık yerleşime sahip bölgemizde ulaşımda yaşanan güçlükler, keza Trabzon Bölge İdare Mahkemesinin hizmet verdiği civar iller ve mevcut iş yükü göz önünde bulundurulduğunda, uygulamanın adalete hizmet etmeyeceği, gecikmelere sebebiyet vereceği aşikardır" ifadesini kullandı.

Gümüşhane- Bayburt Bölge Baro Başkanı İsmail Taştan, "engebeli coğrafi yapıya ve son derece dağınık yerleşime sahip bölgemizde ulaşımda yaşanan güçlükler, keza Trabzon Bölge İdare Mahkemesinin hizmet verdiği civar iller ve mevcut iş yükü göz önünde bulundurulduğunda, uygulamanın adalete hizmet etmeyeceği, gecikmelere sebebiyet vereceği aşikardır" ifadesini kullandı.

Taştan, yaptığı yazılı açıklamada, 28 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6545 sayılı kanunla İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda (İYUK) köklü değişiklikler yapıldığı ve idari yargılama hukukuna bazı yenilikler getirildiği, bu çerçevede 2576 sayılı kanuna eklenen geçici 20. maddeyle mevcut bölge idare mahkemelerinin istinaf mahkemesine dönüştürülmesi için Bakanlığa yetki ve süre verildiğini belirtti.

Konuyla ilgili Bakanlığın yürüttüğü taslak çalışmada, bölge idare mahkemelerinin İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Bursa, Erzurum ve Samsun olmak üzere 8'e düşürülmesinin hedeflendiğini, bölgedeki vergi ve idare mahkemelerinin vereceği kararların istinaf incelemesinin Samsun Bölge İdare Mahkemelerinde yapılmasının düşünüldüğünü ifade eden Taştan, şunları kaydetti:

"Bölge idare mahkemelerinin 8'e düşürülmesi ve Trabzon'daki mahkemenin kapatılarak Samsun'a taşınması halinde Doğu Karadeniz bölgesinin tamamında bölge idare mahkemeleri artık olmayacaktır. Oysa kuruluş kanunundaki düzenleme bölgelerin coğrafi durumları ve iş hacmi göz önünde tutularak bölge idare mahkemelerinin kurulması yönünde olup mevcut taslak bu düzenlemeyle örtüşmemektedir. Zira engebeli coğrafi yapıya ve son derece dağınık yerleşime sahip bölgemizde ulaşımda yaşanan güçlükler, keza Trabzon Bölge İdare Mahkemesinin hizmet verdiği civar iller ve mevcut iş yükü göz önünde bulundurulduğunda, uygulamanın adalete hizmet etmeyeceği, gecikmelere sebebiyet vereceği aşikardır. Bölgedeki bazı il ve ilçelerimizden Samsun'a 8-10 saatte ulaşılabildiği de dikkate alındığında meselenin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bu sorun sadece Trabzon'un değil, bölgemizdeki tüm illerin ve baroların sorunudur. Tüm bu sebeplerle bu karardan acilen dönülerek Trabzon'da Bölge İdare Mahkemelerinin yapılandırılmasını talep ediyoruz."

Kaynak: AA / Yerel

İsmail Taştan Gümüşhane Bayburt Trabzon Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title