Haberler

Bodur Elma Yetiştiriciliğinde Budamanın Önemi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ordu İl Müdürü Sağlam: "Ürünün verim ve kalitesinde budama ciddi manada önem teşkil ediyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ordu İl Müdürü Musa Sağlam, "Ürünün verim ve kalitesinde budama ciddi manada önem teşkil ediyor. Bu bakımdan üreticilerimizin fındık bahçelerinde olduğu gibi elma bahçelerinde de yapacağı sağlıklı ve bilinçli budama ürünün verim artışına etki edecektir" dedi.

Ulubey ilçesinde, fındık üreticisine ek gelir sağlamak amacına yönelik yürütülen bodur elma yetiştiriciliği çalışmaları devam ediyor. Bu amaçla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce üreticilere elma budama eğitimleri verilmeye başlandı.

Konu ile ilgili AA muhabirine açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, Ordu'nun fındık üretimi yapan illerin başında geldiğini söyledi.

Fındığa alternatif olarak bölgede çeşitli ürünlerin üretimine başlandığını, bodur elma üretiminin de bu ürünlerden bir tanesi olduğunu ifade eden Sağlam, şunları kaydetti:

"Fındık haricinde alternatif gelir getirici olarak başka ürünlerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Üreticilerimizden bodur elma üretimi ile ilgili gelen talepler doğrultusunda elma bahçeleri oluşturulmaktadır. Üreticilerimize bu konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Özellikle kivi üretiminde Türkiye'de ikinci durumundayız, ayrıca bodur elma yetiştiriciliği sahil ve sahile yakın arazilerde de önemsenmeye başlandı. Bu anlamda üreticilerimize destek oluyoruz. Elma yetiştiriciliğinde şu dönem budamanın nasıl yapılması gerektiği konusunda ilimizde ki çalışmalarımız devam ediyor. Ürünün verim ve kalitesinde budama ciddi manada önem teşkil ediyor. Bu bakımdan üreticilerimizin fındık bahçelerinde olduğu gibi elma bahçelerinde de yapacağı sağlıklı ve bilinçli budama ürünün verim artışına etki edecektir. Bu da çiftçimize kazandırdığı gibi ilimize de önemli bir katma değer katacaktır. Budama eğitimine katılanların sayısı ne kadar çok olursa üründeki verim ve kalite de o kadar yüksek olacaktır."

Ulubey İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Tuba Bak ise üreticilerin bodur elma yetiştiriciliğinde ilk dikim yılından itibaren budamaya önem vermesi gerektiğini belirtti.

Bodur meyve yetiştiriciliğinin bölgede yaygın olmayışından dolayı üreticilerin yeterli bilgi birikime sahip olmadığını vurgulayan Bak, verilen eğitimlere katılımın bu yönüyle önemli olduğunun altını çizdi. - Ordu

Kaynak: AA / Yerel

Musa Sağlam Ulubey Ordu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title