Haberler

Biontech aşısı sonrası alkol içilir mi? Aşıdan sonra alkol alınır mı? Covid 19 aşısından sonra alkol tüketimi olur mu?

Covid 19 aşısına dair merak edilen sorular arasında Biontech aşısı sonrası alkol içilir mi, Covid 19 aşısından sonra alkol alınır mı? yer alıyor. Koronavirüse karşı aşılama çalışmalarının hız kazanmasının ardından her günlerce vatandaş aşı olmakta. Son olarak SGK çalışanlarına ve memurlarına açılan aşı hakkı kapsamında ilk doz aşılama hız kazandı. Sinovac ve Biontech aşıları ülkemizde bulunan aşılar arasında yer alıyor. İşte detaylar...

"Biontech aşısı sonrası alkol içilir mi?" sorusunun yanıtı çok araştırılan konular arasında yer aldı. Türkiye'de aşılama çalışmalarının hız kazanmasının ardından pek çok soru yanıt aradı. Aşı olduktan sonra alkol alınır mı? Koronavirüs aşısı sonrası nelere dikkat edilmeli? sorularının yanıtlarını sizler için derledik. İşte, İşte Biontech ya da Sinovac aşısı olduktan sonra alkol tüketilir mi sorusunun yanıtı...

BIONTECH AŞIDAN SONRA ALKOL ALINIR MI?

Bu konuda resmi bir tavsiye yok, ancak açıklama yapan uzmanlar bunun gerçekten endişelenecek bir şey olmadığını söylüyor. Alkolün normal bir zamanda da sağlığa zararlı olduğunu belirten uzmanlar, hem Moderna hem de Pfizer-BioNTech aşıları üzerine yapılan araştırmalarda deney katılımcılarının alkolden uzak durmasını gerektirmediğini ve bulguların, insanların içki içtikten sonra sorunları olduğuna dair bir kanıtları olmadığının altını çizdi.

"ALKOL AŞININ ETKİNLİĞİNİ AZALTABİLİR"

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Willke Topcu, " Aşı yaptırmadan 3 gün öncesinden aşı yaptırdıktan 10 gün sonrasına kadar alkol tüketilmemesi gerekiyor. Aşı yapıldığında vücudun bağışıklık sistemi hücreleri devreye giriyor ve o virüse karşı bağışıklık sağlayan maddeler üretiliyor. İşte bu hücreler, kanda alkol olduğunda olay yerine gidemiyor. Alkol, bağışıklık sistemi hücrelerinin göçünü bozuyor. Dolayısıyla alkol aşının etkinliğini azaltabilir"

Kuzeydoğu Ohio Tıp Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalık doktoru ve dahiliye profesörü olan Richard Watkins, "Alkolün antikor oluşumunu azalttığına dair bir kanıt yok" diyor.

Ancak, farklı bir nedenle aşı olduktan sonraki günlerde alkol alımınızı izlemenizi tavsiye ediyor. Unutmayın: Bazı insanlar ateş, titreme, yorgunluk ve baş ağrısı gibi grip benzeri yan etkiler yaşayabilir ve "sarhoş olmak veya akşamdan kalma olmak işleri daha az hoş hale getirir" diyor. Genelde kendinizi iyi hissetmiyorsanız, alkol almamak kesinlikle en iyi seçeneğiniz olacaktır.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tütün ürünleri ile alkol kullanımının sağlık üzerinde olumsuz etki yaptığına, tedaviyi olumsuz etkileyebildiğine işaret etti ve sigara dumanının bağışıklık tepkilerini değiştirdiğine dikkat çekti. Sigara kullanımının aşılar üzerindeki etkisini de değerlendiren Erdöl, "40 yıldan daha uzun süre önce yapılan ve günümüzdeki tekniklere göre daha basit yöntemlerin kullanıldığı çalışmalarda, sigara kullanan kişilerde aşılama sonrası bağışıklık yanıtının zayıf olduğu gözlemlenmiştir." ifadelerini kullandı.

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nde kıdemli bilim adamı olan bulaşıcı hastalık uzmanı Amesh A. Adalja, aşının yan etkilerini bildirirken bunu akılda tutmanın da önemli olduğunu söylüyor.

CDC'nin aşılanmış kişileri V-Safe After Vaccination Health Checker'a kaydolmaya teşvik ettiğini ve birinin alkol aldıktan sonraki semptomlarının aşı yan etkileriyle karıştırılmasının mümkün olduğunu açıklıyor.

Bu nedenle, kendinizi oldukça iyi hissediyorsanız ve aşınızı bir içecekle (tercihen evde!) kutlamak istiyorsanız, aşıyı önerilen günlük yönergeler dahilinde tutmanız yeterlidir.

BioNTech veya Moderna aşılarını yaptıranların özellikle ikinci doz aşıdan sonra sıklıkla yorgunluk, baş ağrısı, titreme, mide bulantısı veya kas ağrısı gibi şikayetlerde bulundukları biliniyor. ABD'de yapılan yeni bir araştırmada da BioNTech'le birlikte diğer mRNA aşılarında ikinci dozdan sonra yan etkilerin daha yoğun hissedildiği belirlendi.

Şimal Güdüm
Haberler.com - Gündem

COVIRAN Bereket Koronavirüs Biontech Biontech Sinovac Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title