Haberler

Bilim insanları koronavirüs salgınını "yavaşlatan" asıl sebebin morötesi ışınlar olduğunu buldu

Güncelleme:

ABD'li bilim insanları, yaptığı araştırmada, morötesi ışınların koronavirüs vakalarındaki artış hızını kestiğini ortaya koydu. Araştırma sonuçları ayrıca havadaki nem oranının ve yağışların ise salgının yayılma hızına önemli bir etkisinin olmadığını gösterdi.

Amerikalı araştırmacılar, hava sıcaklığı, yağışlar ve morötesi ışınlarının koronavirüs salgınının yayılmasını ne şekilde etkilediğini açıklığa kavuşturdu. Habere göre araştırmacılar, ocak sonu ile nisan sonu arasını kapsayan dönemde ABD'deki günlük yeni koronavirüs vakaları verilerini ve bu rakamların hava sıcaklığı, yağışlar ve morötesi ışınları ile olası bağını analiz etti.

Science Daily'nin aktardığına göre; yapılan çalışma, hava sıcaklığının artı 11 dereceye kadar yükselmesiyle koronavirüs yayılımının gerçekten de azaldığını, ancak 11 dereceden daha yüksek hava ısılarının virüsün bulaşmasının azalması ile alakalı olmadığını ortaya koydu.

HAVA SICAKLIĞI BELİRLEYİCİ UNSUR DEĞİL

Bununla birlikte sıcak havalarda hastalanma oranının soğuk hava koşullarına göre daha düşük olduğunu saptayan bilimciler, yeni vakalardaki en yüksek artışın eksi hava ısılarında gözlemlendiğine dikkat çekti ve hava ısısının, çok sıcaklarda da devam eden koronavirüs yayılımı açısından belirleyici faktör olmadığını vurguladı.

MORÖTESİ IŞINLAR SALGININ ARTIŞ HIZINI KESİYOR

Araştırmanın sonuçları, morötesi ışınlarının koronavirüs vakalarındaki artış hızını kestiğini ortaya koyarken, havadaki nem oranının ve yağışların ise epidemiyolojik duruma önemli etkisi olmadığını gösterdi.

Araştırma ekibinden Shiv T. Sehra, elde edilen verilere dayanarak enfeksiyonun yayılmasının yaz aylarında tamamen kesileceğinin beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Sehra, yaptıkları araştırmanın hava ısısı, nem, yağış ve morötesi ışınlar gibi etkenlerin koronavirüs üzerindeki toplu etkisini araştıran ilk çalışma olduğunu vurguladı.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Amerika Birleşik Devletleri Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (59)

dogruya dogru:

covid 19 bir grip türüdür, yani daha önce atlatdıgımız covid 18 gibi , sadece covid 19 daha etkili virüs , her grip havaların ısınmasıyla kayboldugu gibi bu virüsde kayboluyor şimdi, herşeyi kendileri biliyormuş gibi davranmaktan vazgeçemedi abd.

8
108
yanıtYanıtla
abcd:

bu hastalık 2019 yılında yayılmaya başladığı için covid 19 denilmiyor mu? Covid 18 var mı?

yanıt8
yanıt3
Halim:

Düşüşlerin tamamı sıcaklarla alakalı. Bugün afrikada sağlık sektörü sıfır olduğu halde hemen yok gibi olmasını neye bağlayabiliriz. Bence kışın ne olacağı belli değil. Allah yardımcımız olsun

20
65
yanıtYanıtla
mustafa:

peki güney amerikada salgın başında yaz olmasına rağmen vakalarda ve ölümde büyük oran olmasını neye bağlıyorsunuz??

yanıt15
yanıt5
Mustafa beye:

Güney Amerika da kış Haziran ayında başlar. Araştırmadan sallama

yanıt8
yanıt3
Halo:

Afrikada hızlı tanı kitlerinin bolca olduğunumu söylüyorsun sürekli test yapıyorlar hep negatif çıkıyor? Bence test bile yapamadıkları için malesef herhangi bir bilgi bile alamıyoruz çok üzücü

yanıt7
yanıt1
dr.moment:

sağlık sektörü zayıf olduğu için test yapılamamasına, sadece ağır vakaların hastaneye gitmesine, fazla seyahat edememelerine, çoğu insanın grip şeklinde hafif geçirebildiğine bağlayabiliriz mesela. Bizde kış iken sadece Afrika değil Latin Amerika ve Avustralyada da yazdı. Ona ne diyecez?Brezilya ??

yanıt16
yanıt1
ÖZGÜR:

Amerikalı bilim insanları herşeyi buluyor ama ilk önce insanlıklarını bulsalar keşke

71
8
yanıtYanıtla
Erkan derya:

Rabbim cc koruyor bizi elhamdülillah yoksa halimiz perişan olurdu amerika gibi

28
25
yanıtYanıtla
ne çabuk yan çizdiniz:

Ölüm korkusu geçince yine bilimden uzaklaşmışsın. :))

yanıt6
yanıt9
Tüm 59 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title