Haberler

Bazı Kamu Alacakları Yeniden Yapılandırılıyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Yeniden yapılandırmalar vatandaşımızın işini kolaylaştırmak için getirdiğimiz kanunlardır.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Yeniden yapılandırmalar vatandaşımızın işini kolaylaştırmak için getirdiğimiz kanunlardır. Bunların ekonominin iyi olmadığının göstergesi olduğu kanaatine katılmıyorum." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ediliyor.

Bakan Akdağ, teklifin ikinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

AK Parti iktidarları döneminde ödenemeyen kamu borçlarına yönelik çeşitli düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Akdağ, şöyle konuştu:

"Yeniden yapılandırmalar vatandaşımızın işini kolaylaştırmak için getirdiğimiz kanunlardır. Vatandaşımızın bir taraftan bu vergileri ödemesini sağlamak öbür taraftan da toplanamayan vergiler veya sigorta primleri sebebiyle bir ek gelir elde etmek için yapılıyor. Bunların ekonominin iyi olmadığının göstergesi olduğu kanaatine ben katılmıyorum. Bunu dengede tutmak lazım. Vergisini zamanında ödeyen vatandaşa avantaj getirmek gerekiyor. Bugün yaptığımız kanunda da aslında bunlar geliyor."

Akdağ, İstanbul Kınalıada'da üç kız çocuğuna cinsel istismar iddiasıyla ilgili soruyu yanıtlarken de bu lanetli olayı kınadığını ifade etti.

Olayın savcılığa intikal ettiğini belirten Akdağ, "Savcılık meseleyi takip edecek ve bu kişiler hakkında umarım ki en kısa zamanda adalet tecelli edecek ve ağır cezalar verilecektir." diye konuştu.

Akdağ, iktidarları döneminde yapılan yasal düzenlemelerle kadın ve çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında cezaların artırıldığını da aktardı.

"Veriler burada anlatıldığı gibi toz pembe değil"

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, ekonomide 9 ay arayla arka arkaya iki yeni yapılandırma kanununun yürürlüğe girecek olmasına dikkati çekti.

Af kanunlarının, vergi yükümlülüklerini zamanında yerine getiren mükellefler açısından adaletsiz bir durum yarattığını dile getiren Tanrıkulu, bu kişileri memnun edecek düzenlemelerin de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomide durgunluk yaşandığını, vatandaşın çok sayıda sorunla mücadele ettiğini savunan Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Gerçek ekonomik hayatın verileri burada anlatıldığı gibi toz pembe değil maalesef. Ticari hayatın olumsuz rakamlarının çok ciddi kaygı verdiğini görüyoruz. Burada yapılan birtakım suni düzenlemelerin durma noktasına gelen piyasalara bir canlandırma yapmasını beklememiz abesle iştigal olacaktır. Son yılların belki de en durgun ve en kötü zamanlarını yaşayan piyasalar, girişimcilerimizin, esnafımızın finansmana erişimini ucuzlatacak ve kolaylaştıracak uygulamaların devreye girmesi ile aşılabilecek gibi görünüyor. Yoksa burada dünden bu yana görüştüğümüz kanun teklifindeki günü kurtaran çözümler sadece günübirlik birtakım uygulamaların karşımıza çıkmasına sebep olur."

CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil de düzenlemenin daha önce yapılan hataların neden olduğu sorunları çözecek nitelikte olmadığını savundu.

Geçen yıl yapılan alacakların yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemenin yetmediğinin görüldüğünü ve yeni bir düzenleme yoluna gidildiğini belirten Tamaylıgil, bu günübirlik çözümlerden vazgeçilmesi, genel nitelikli ekonominin önünü açacak tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Tamaylıgil, "Ben merak ediyorum şu af ya da yapılandırma hiç mi zamanında en yüksek oranda vergisini ödeyen ücretli çalışana gelmez. Biz her zaman onlardan tıkır tıkır vergisini alırız ama Allah için o ödeyenler için herhangi bir teşekkür karşılığı olacak düzenlemeyi yapmayı beceremeyiz." dedi.

"Yoksul halk yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirir"

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da 1,5 yıl TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görev yaptığını ve bu süreye 2 vergi affının sığdırıldığını belirtti.

Bir ülkede insanların vergilerini ve borçlarını neden ödeyemediklerinin, kişiye, kuruma ya da devlete olan yükümlülüklerini neden yerine getiremediklerinin ayrıntılı olarak irdelenmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, Türkiye'de bu sebepler arasında gelir düzeyinin düşmesinin, insanların işlerini kaybetmesinin, genel siyasi ve politik haklardaki kayıpların bulunduğunu savundu.

Yıldırım, "Yoksul halk devlete ve kurumlara olan yükümlülüğünü önemli oranda yerine getirirken, özellikle büyük şirketlerin ve holdinglerin borçlarının yapılandırılması teklifiyle karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim. Emekçi bütün tüketimini esnafla temas ettiği ilk anda öder. Vergisini dükkandan çıktığında ödemiş olarak çıkar. Araba, konut alıyorsa tapusunu ya da ruhsatını aldığında vergisini ödemiş olur. Sabit gelirli, taşeron işçi bordrosunu aldığında vergisini ödemiş olur. Oysa holdingler açısından durum böyle değildir." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar ise şahsı adına yaptığı konuşmada, teklifteki bazı düzenlemelere değindi.

Yasal düzenlemelerin gerekçelerinin ve neden ihtiyaç duyulduğunun gözden kaçırılmaması gerektiğinin altını çizen Ayar, zaman içinde ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkan düzenlemelerin vatandaşın yararına olduğunu vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise şahsı adına söz aldı.

Bazı tutuklu avukatlar için bugün Ankara adliyesinde adalet nöbetine başladıklarını ifade eden Tanal, amaçlarının hukuksuz uygulamalara dikkati çekmek olduğunu söyledi.

Bir saatlik nöbetlerinin son 10 dakikasında güvenlik güçlerinin "Bunları süpürün" ifadesini kullanarak kendilerine müdahale ettiğini anlatan Tanal, bunun yanlış bir ifade ve yanlış bir yaklaşım olduğunu dile getirdi.

Teklifin ikinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerin görüşülmesine geçildi.

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Kenan Tanrıkulu Ak Parti İstanbul Akdağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title