Haberler

Bazen Azoospermik Erkekler De Doğal Yolla Baba Olabilir!

ilandır
Güncelleme:

Azoosperminin sperm tahlilinde ölü ya da canlı hiç hücre çıkmaması anlamına geldiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, nadir de olsa bazı durumlarda azoospermik erkeklerin doğal yolla baba olabildiğini belirtti.


Azoospermi, sperm tahlilinde ölü ya da canlı hiç hücre çıkmaması anlamına gelir. Böyle durumda doğal yollarla çocuk sahibi olunması da düşünülemez. Ama nadir de olsa öyle olgular var ki, bunlar tedavi edildiklerinde doğal yolla baba olunabilmektedir. Böyle örneklere sık olmasa da rastlamaktayız. Özellikle hormon eksikliği bunlar arasında en dramatik düzelme sağlanan bir durumdur. 1 yılı aşkın süre beklemelerine rağmen çocuk sahibi olamayan böyle çiftler ilk kez sperm tahlili yaptırıp azoospermi olduğunu öğrendiklerinde büyük üzüntü yaşamaktalar. Tekrarlayan testlerde de azoospermi geldiği zaman tedavi arayışı başlar. Hatta herhangi bir tedavi almaksızın TESE ameliyatı yapılmış da olabilir. Ancak çoğu kez ölü ya da canlı sperme rastlanmaz.

Muayenede testisler doğuştan yetersiz gelişmeye bağlı küçük kalmıştır. Kan tahlilinde de sperm üretiminden sorumlu FSH, LH ve testosteron hormonları normalden daha düşük bulunur. Bu çeşit olgular, beyinden yetersiz hormon salınımına bağlı hipogonadizm olarak bilinir. Hormonların yetersiz kalması neticesinde de testisler gelişemez ve sperm üretimi başlayamaz. Dolayısıyla sperm tahlilleri azoospermi olarak gelir.

Yetersiz hormon yapımına bağlı sperm üretim bozukluğu, azoospermi olguları arasında tedavisi en yüz güldürücü olanıdır. Çünkü uygun bir tedavi protokolüne alındıkları takdirde testislerde sperm üretimi de başlayabilir. Hipogonadizimde bir diğer yakınma ise, testosteron düşüklüğüne bağlı cinsel sorunlardır. Böyle erkeklerde başından beri cinsel ilişkiye girmede sıkıntı yaşanır. Çoğu kez penis gelişimi de geri kalmıştır. Hastalığın ileri formlarında genetik faktörler de eklendiğinde, tablo daha da problemli bir hal alır. Ancak bazen genital organların gelişimi çok fazla etkilenmeyebilir. Oysa eksik hormonların yerine konmasıyla tatmin edici bir düzelme sağlanabilir. Nitekim tedavinin üzerinden 6 ayı aşkın bir süre geçtikten sonra sperm tahlillerinde ilk hücreler de görülmeye başlar. Hatta bir süre sonra sperm sayısı ve hareketliliği de normal değerlere yaklaşabilir. İşte tam bu sırada eşinin doğal yolla gebe kaldığı haberi de gelir.

Hipogonadotropik hipogonadizm durumunda eğer yeterli tedavi edilirse, daha önce TESE ile sperm çıkmamış olsa da, menide normal sperm çıkışı sağlanabilir, doğal yolla gebelik elde etmek bile mümkündür. Böyle tedavilerde en önemli husus, hormon tahlillerinin çok yakından takip edilmesidir. İlaç ve doz ayarlaması çok dikkatli yapılmalı. Uzun süreli hormon kullanılacağı için buna ait olası yan etkiler de gözden kaçırılmamalı. Ama tahlil neticelerine göre uygun hormon dozu ayarlanırsa, yan etki riski de çok az olur. Her ne kadar bu şekilde doğal yolla gebe kalınması mümkün olan azoospermi olgularına nispeten nadir rastlanılsa da, böyle bir olasılığın varlığını ortaya çıkaracak detaylı araştırmalar yapılmadan tedaviye geçilmesi doğru olmaz.

Advertorial Haberler Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Kamuda tek maaş dönemi başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Kamuda tek maaş dönemi başlıyor

Arka Sokaklar'ın Pınar'ıydı! İşte oyunculuğu bırakıp Giresun'a yerleşen Pınar Aydın'ın son hali

Arka Sokaklar'ın Pınar'ıydı! İşte oyunculuğu bırakıp Giresun'a yerleşen Pınar Aydın'ın son hali

Proje hayata geçirildi! Manisa'da ekmek 5 lira, su ise 1 lira oluyor

Proje hayata geçirildi! Manisa'da ekmek 5 lira, su ise 1 lira oluyor

Bakmadan Geçme

ROCKY RABBIT GÜNLÜK ŞİFRE || Rock Rabbit nedir? 26 Temmuz 2024 Rocky Rabbit kombo kartları Kızıl Goncalar 2. sezon ne zaman başlayacak? Kızıl Goncalar yeni sezon tarihi açıklandı mı? Kızıl Goncalar 2. sezon ne zaman başlayacak? Kızıl Goncalar yeni sezon tarihi açıklandı mı? SÜPER KUPA MAÇ BİLETİ || Beşiktaş- Galatasaray Süper Kupa maç biletleri satışa çıktı mı? Sabiha Gökçen'de uçak seferleri iptal mi edildi? THY, AJET, PEGASUS SEFERLERİ İPTAL Mİ? 26 TEMMUZ BİM AKTÜEL KATALOĞU || BİM'de bu cuma hangi ürünler var? İşte BİM aktüel indirimli ürünler listesi İlkin Aydın kimdir? İlkin Aydın kaç yaşında, nereli? İlkin hangi takımda oynuyor? Time dergisine göre dünyadaki en iyi 100 rotada yer alan ilimiz neresi? Türkiye'de hangi şehir ilk 100'e girdi? Çakallarla Dans 7 ne zaman vizyona girecek? Çakallarla Dans 7 konusu ne? Trendyol Süper Lig ne zaman başlıyor? Süper Lig 1. Hafta maçları! Sezonun ilk maçı ne zaman oynanacak? YKS TERCİH ROBOTU || YKS tercihleri nasıl yapılır? ÖSYM Ön lisans- Lisans Üniversite bölümleri ve puanlarına nereden bakılır? 26 TEMMUZ GÜNCEL ALTIN FİYATLARI ll Gram altın ne kadar? Çeyrek, yarım, tam altın ne kadar? Paris Olimpiyatları'na Türkiye'den kimler katılacak? Olimpiyatlarda hangi branşlarda yarışılacak? SAĞLIK BAKANLIĞI İLLER ARASI TAYİN KURA ÇEKİMİ CANLI İZLE #128308 Sağlık Bakanlığı isteğe bağlı il dışı atama kurası ne zaman, saat kaçta? YKS tercihleri ne zaman? YKS 2024 tercih kılavuzu yayınlandı mı?
Arda Güler'in tatil pozları olay oldu! Bu kareleri gören Carlo Ancelotti, apar topar teknik ekibiyle görüştü

Arda Güler'in tatil pozları olay oldu! Bu kareleri gören Carlo Ancelotti, apar topar teknik ekibiyle görüştü

title