Haberler

Baykal: Sadece Demokrasi İçin Hapse Girdim

Baykal, 'Ne Yolsuzluk Yaptığım İçin Demir Parmaklıklar Arkasına Girdim Ne de Halkı Birbirine Katacak, Husumete Sevk Edecek Şiirler Okuduğum İçin Sadece Demokrasi İçin Parmaklıklar Arasına Gittim' Dedi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Ben bugüne kadar ne yolsuzluk yaptığım için demir parmaklıklar arkasına girdim de ne de devleti, halkı birbirine katacak, husumete sevk edecek şiirler okuduğum için... Sadece demokrasi için mücadele için demir parmaklıklar arasına gittim'' dedi.

Baykal, ATV'de ''Doğruya Doğru'' programına katılarak, soruları yanıtladı. Baykal, CHP'nin adında olmasına rağmen, ''halk kısmının altta kaldığı'' eleştirilerinin anımsatılması üzerine, şöyle konuştu:

''İktidarla diyaloğumuza bakıldığında eleştirilerimizi söylüyoruz. Hükümetin yanlışlıkları ne ise söylüyoruz. Ülke sorunlarıyla ilgili görüşlerimizi söylüyoruz, terörse terörü, yoksulluksa yoksulluğu, yolsuzluksa yolsuzluğu konuşuyoruz. Hiçbir zaman ne Başbakan'a, ne AKP yöneticilerine, hakaret ve onları küçük düşürme, onların burnunu sürtme hareketi ve girişimi içinde değilim ben. Hakaret peşinde değilim, karalamaya çalışmıyorum ama yaptıkları yanlışları söylüyorum. Benim görevim bu...

Ama AKP'nin bize yönelik söylemine dikkat ediyorum, hakaret söylemi yapmaya çalışıyor, karalama söylemi yapmaya çalışıyor.

'Onlar kim olacak', 'ne anlarlar bu işten', 'bir çivi çakmamışlardır' diyor. Koca CHP, 80 yıllık Türkiye'nin bu coğrafyada dimdik ayakta durmasına en büyük katkıyı yapmış olan parti, ekonomik altyapısı, hukuk düzeni her şeyi ortada. Koca CHP, yıllardır iktidara gelmedi, ben başbakan olmadım. Ben iktidar sorumluğu üstlenmedim.

Ne söylüyor bana, 'CHP bir şey yapmadı'. Ne demek yapmadı, dünya'da başı dik onurlu tutan bir Türkiye varsa buna en büyük katkıyı yapan partilerden birisidir diyorum. Bakın birisi diyorum. Ondan sonra gelenler de, Bayar'ından Demirel'ine kadar hepsinin çok büyük katkıları olmuştur. Menderes'ine kadar.

Başbakan'ın yaklaşımı bu değil. 'Yok kardeşim bunlar yok'.

Bizi, elinden gelse denize süpürüp atacaklar. Benimle ilgili söylediği 30 sene önce, 'bunu zamanında işte paltoyla oturuyorduk'. Kardeşim, 1974'te Türkiye bir Kıbrıs harekatı yapmış, oradan kaynaklanan sorunlar var, arkasından dünya bir enerji krizi içine girmiş. Ben başbakan değilim, ülkeyi yönetmiyorum, ben enerjiden sorumlu bir bakanım. Türkiye'nin ağır imkanları, bu bambaşka bir olay. O dönem yaşanmış bir sıkıntı. Benim bakan olarak içinde bulunduğum hükümetin 30 yıl önceki Türkiye'den bir örneği konuşuyor. Bugün, Türkiye, dünya bambaşka noktaya gelmiş, onu konuşacağına... Bu nedir biliyor musunuz? Benim hakkımda söyleyecek sözü olmadığını ortaya koyuyor.

Türkiye'de terör, yolsuzluk, ekonomi, tarım tartışılıyor vesaire bunları konuşmuyoruz, bunları söylüyor. Bu arada, 'cibilliyetsiz' diyor, 'it ürür kervan yürür', 'bunların kılavuzu kargalardır'... Ben başbakan hakkında böyle şeyler söyleme ihtiyacı hissetmiyorum. Çünkü içimde bir eziklik yok, içimde bir kırgınlık yok. Başbakan eziklik içinde, kırgınlık içinde, işini başaramadı. Cumhurbaşkanlığı seçimini yüzüne gözüne bulaştırdı, başaramadı. 360 milletvekili var, bunu dar bir kadro içinde, 'üç kişiden biri olacak' diye inat etti."

''O kızgınlıkla, Başbakan'ın, CHP için 'halk desteği yok' dediğini'' ifade eden Baykal, ''Bizi seçenler halk değil mi? Temmuz ayının sıcağında il il niye dolaşıyorum? Hayatım köy kahvelerinde geçti'' dedi.

Baykal, sözlerine şöyle devam etti:

''Bütün siyasi hayatım askeri müdahale ile iktidar arayışlarına karşı çıkmakla geçti. 12 Mart'a karşı çıkan benim, 12 Eylül'e karşı çıkan benim, ondan sonra da daima pırıl pırıl bir irade çizgisinde siyaset yapan benim. Bu çizgimiz, benim ordu düşmanlığı yapmamı gerektirmez.

Sayın Başbakan'ın Silahlı Kuvvetlerle problemi var. Bizim Türk Silahlı Kuvvetleri ile problemimiz yok. Silahlı Kuvvetler, devlete müdahale ettiği zaman buna hepimiz karşı çıkarız. Çıktık da... Zincirbozan'a, merkez komutanlığına giden benim.

Ben bugüne kadar ne yolsuzluk yaptığım için demir parmaklıklar arkasına girdim, ne de devleti, halkı birbirine katacak, husumete sevk edecek şiirler okuduğum için... Sadece demokrasi için mücadele için demir parmaklıklar arasına gittim. Bundan dolayı da kimseye kırgınlığım yok. Devlet de bizim, silahlı kuvvetler de bizim, Anayasa Mahkemesi de bizim...''

Seçimden sonra MHP ile koalisyon yapabileceklerine yönelik düşünceleri de değerlendirirken, Baykal, şunları kaydetti:

''Öyle bir şey söz konusu bile değil, her parti tek başına iktidara gelmek için çalışıyor. Biz çalışıyoruz. Eminim MHP de bunun için çalışıyor, AKP de onun için çalışıyor. Yarın ne olur, ülkenin içinde bulunduğu şartlar neyi gerektirir, sorumlu insanlar olarak Türkiye'nin önünü açmak için ne gerekiyorsa onu yaparız.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title