Haberler

Aydın İncir Hasadında Pahalı İşçi Sorunu

İncir hasadında pahalı işçi sorunuAYDIN'da başlayan incir sezonunda özellikle dağ mahallerinde yatılı işçi çalıştıran üreticiler, maliyetlerin giderek artmasından ve işçilerin yüksek yevmiye istemesinden yakındı.

İncir hasadında pahalı işçi sorunu

AYDIN'da başlayan incir sezonunda özellikle dağ mahallerinde yatılı işçi çalıştıran üreticiler, maliyetlerin giderek artmasından ve işçilerin yüksek yevmiye istemesinden yakındı.

İncirin merkezi Aydın'da kuru incir hasadı ova mahallerde başlarken, dağ mahallelerde ise hazırlıklar yapıldı, çalışacak işçiler bekleniyor. Yılda 35-40 gün süren kuru incir sezonunda yatılı olarak çalışacak işçi bulmakta zorlanan üreticiler işçi fiyatlarının her yıl giderek artmasından yakındı.

Germencik'in dağ mahallesi olan Meşeli'deki üreticilerden Esma Yıldırım işçi bulmakta yaşadıkları sıkıntının her geçen gün büyüdüğüne dikkat çekerek "Bu yıl geçen yıla oranla ağustos ayında biraz geç başladı, incir hasadımız. Yaş ve kuruda hasat sezonu eylül ayı sonlarına kadar sürüyor. İşçilerin fiyatları çok pahalı. Burada kaldıkları 35 günlük sürede 4 ila 5 bin TL para ödemek zorunda kalıyoruz. Fiyatların yüksekliğinden zorlandığımız gibi işçi bulmakta da çok zorluklar çekiyoruz. Piyasada işçi olmadığını bilen diğer işçiler de fiyatları yüksek tutmaya çalışarak bizleri zor durumda bırakıyor. Buraya gelen işçiler yaklaşık 35-40 gün kadar bizim evlerimizde misafir oluyor. Tüm giderlerini biz karşılıyoruz. Hava şartlarına bağlı olarak yılda sadece bir kere incir hasadı yapabiliyoruz" dedi.

TARLADA YEVMİYE 50 TL, İNCİRDE 100 TL

İşçilerin yevmiyesi konusunda yıllardan beri sıkıntı yaşadıklarına değinen üretici Barış Aydın ise, "Bu işin maliyeti çok yüksek. İncir kurutacak yerlerimizi hazır hale getirdik. İşçilerin gelmesini bekliyoruz. Biz büyüklerimizden incirciye en başta işçi konusunda destek çıkmasını istiyoruz. Ovada tarlada çalışan işçiler yevmiye 45-50 TL alıyor. Ama bizim incire geldiği zaman yevmiyeler 90-100 TL'yi geçiyor. Bunun tek sebebi aracılar dediğimiz dayıbaşılar oluyor. Yatılı kalan işçilerin fiyatlarını onlar yükseltiyor. Buraya çalışmaya gelen işçiler 4 ile 5 bin TL arasında para istiyorlar. Bizde işçi bulamadığımız için mecburen vermek zorunda kalıyoruz. Çünkü incirin belli bir zamanı var. O zaman içersinde toplanmazsa bozuluyor. Ben 4 kişi çalıştıracağım ve bunun karşılığında 18 bin TL para ödeyeceğim. Diğer giderlerinin de sayarsak 20 bin TL'yi buluyor. Yetmezse takviye işçi getirirsem bu gider 25 bin TL'ye kadar çıkıyor. Yaklaşık benim yılda 15 ila 20 ton arasında incir hasadım oluyor. Biz de daha çok çalışıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Barış Aydın Germencik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title