Haberler

Aydın Didim Altınkum Plajı'nı Martılar Bastı

Altınkum Plajı'nı martılar bastı

Aydın'ın Didim İlçesi'ndeki dünyaca ünlü mavi bayraklı Altınkum Plajı, yiyecek arayan martılarla dolup taştı.

Altınkum Plajı'nda yem arayan martıların çokluğu görenleri şaşırtırken; kartpostallık görüntüler oluşturdu. Vatandaşlar da o anları cep telefonlarıyla ölümsüzleştirdi. Didim'de kuş gözlemciliği yapan Biyoloji Öğretmeni Turgut Ege, martıların insanların atıklarını gözleyen bir kuş türü olduğunu söyledi. Didim'deki martıların göç etmeyen gümüş martılar olduğunu, aralarında martıgiller familyasından daha küçük olan karabaş martıların da bulunduğunu belirten Ege, "Bu martı sürüsünün kaynağı ilçemizdeki Taşburun bölgesi. Martılar sakin havalarda Taşburun bölgesinde geceliyorlar. Fırtınalı havada orada barınamadıkları ve besin bulamadıkları için Altınkum tarafına gelip burada yem arıyorlar" dedi.

Martıların ana besin kaynağının balıklar olduğunu, bunun yanında küçük deniz kabuklularıyla beslendiğini ifade eden Ege, "Kuşlar için koruma alanı sınırı Taşburun balıkçı barınaklarının bittiği yerden başlıyor. Bu bölge birçok kuş türü için yuvalama ve üreme alanı. Beslenme içinde çok uygun. Çünkü yüzlerce metre sığ sularda besin bulmak çok kolay. Özellikle günümüzde çok sayıda flamingo da bulunmakta" dedi.

Taşburun'un kuzey tarafındaki sazlıkların birçok kıyı kuşu ve ördekler için üreme, beslenme ve yumurtlama alanı olarak bilindiğini, bu bölgenin şahin, kızıl şahin, atmaca ve saz delicesi gibi yırtıcılar için de avlanma alanı olduğunu kaydeden Ege, "Taşburun bölgesinde daha kısıtlı kuş türleri bulunuyor. Ama Bafa Gölü ile Büyük Menderes Deltası'nda yaklaşık 250 kuş türünü barındırmakta. Didim Esra Karakaya Anadolu Lisesi Kuş Gözlem ekibi olarak Bafa gölünde 6 kartal türünün varlığını tespit ettik. Bunlardan Akkuyruklu kartal ile tavşancıl kartalı, ülkemiz için endemik türler ve çok nadir bulunuyor. Menderes Deltası'nda üreyen tepeli pelikanımız da var ve dünyada 3 bin civarında kaldığı düşünülmekte" diye konuştu.

DİDİM'İN ÖN ÖZEL KUŞU FIRTINA KIRLGANGICI

Didim'de ayrıca Avrupa'nın en küçük deniz kuşlarından birisi olan fırtına kırlangıcının olduğunu aktaran Ege, bu kuşun Didim açıklarında gözlemlenebildiğini, deniz, kum, tarih ile birlikte başka yerde olmayan fırtına kırlangıcı kuşunun Didim için özel olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Altınkum Taşburun Aydın Didim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title