Haberler

Arıcılarda Rekolte Endişesi

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı ve Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "Tahminlerimiz ve öngörülerimize göre bu senenin bal rekoltesi geçen yıla oranla yüzde 25 düşük olacak.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı ve Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "Tahminlerimiz ve öngörülerimize göre bu senenin bal rekoltesi geçen yıla oranla yüzde 25 düşük olacak." dedi.

Aydın, Altınordu ilçesindeki Balevi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, arıcılar için bal sezonunun başladığını belirterek, "Gezginci arıcılarımızın tamamına yakını arılarını yüksek yaylalara götürdü. Kalan arıcılarımızın önümüzdeki hafta yaylalarda olması bekleniyor." ifadesini kullandı.

Arıcıların sezona sıkıntılı başladığını dile getiren Aydın, "Maalesef şu ana kadar 2016 yılının büyük bir kısmı yağmurlu geçti. Hemen hemen bütün bölgelerimizdeki hava şartları arıcılık adına çok olumsuz seyretti. Bundan dolayı özellikle yaylalarda yeterince çiçek açmadı." diye konuştu.

Aydın, bundan dolayı arıların da yeteri kadar bal yapamayacağını kaydederek, "Tahminlerimiz ve öngörülerimize göre bu senenin bal rekoltesi geçen yıla oranla yüzde 25 düşük olacak. Özellikle çiçek balında rekolte düşüşü bekliyoruz." dedi.

Geçen sene mayıs ve haziran ayında bazı bölgelerde bal hasadı yapılabildiğini ancak bu sene aynı bölgelerde henüz bal hasadı olmadığını belirten Aydın, "Maalesef bunun yansımalarını sezon sonu görmüş olacağız. Özellikle bal fiyatlarının rekolteye bağlı artması beklenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Arı ölümleri

Aydın, bu sene Ege ve Akdeniz bölgelerinde arı ölümlerinin çok sık görüldüğünü kaydederek, şöyle devam etti:

"Maalesef o bölgelerimizde tarımla uğraşan çiftçilerimizin kullandığı zirai ilaçlar arıları çok olumsuz etkiledi. Bu bölgelerimizdeki narenciye üreticilerine çağrımız biraz daha dikkat etmeleridir. Çünkü bu sezon aşırı derece arı ölümleri meydana geldi. Bu ölümler bizi çok üzmektedir. Çünkü o bölgelerde yaptığımız incelemede ölümlerin hat safhada olduğunu gördük. Artık buna bir önlem alınması lazım. Bu konuda başta çiftçilerimiz olmak üzere yetkilerden yardım ve destek bekliyoruz."

Daha önce arı ölümlerinin Karadeniz Bölgesi'nde çok sık görüldüğünü ancak alınan tedbirlerle bu ölümlerin en aza indiğini vurgulayan Aydın, "Bölgemizde özellikle fındık üreticileri tarafından toz ilaç kullanımı yapılıyordu ve bu da arı ölümlerine neden oluyordu. Artık toz ilaç kullanılmadığı için ölümlerde azaldı. Aynı hassasiyeti Ege ve Akdeniz'deki narenciye üreticilerimizden de bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Necati Aydın Altınordu Türkiye Ordu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title