Haberler

Antalyaek Görüntübdp´Lı Kaplan: Bu Ülkenın Birliği Tartışılamaz

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Kürtlerin hiç bir şekilde Türkiye'den ayrılmak istemediğini belirterek, "Türkiye'de tartışılmayacak bir şey varsa bu ülkenin birliği ve bütünlüğüdür" dedi.

Son dönemde artan çatışmaların kültürel taleplerden çok enerji politikaları ile ilgili olduğunu belirten Kaplan, "Bugün gencecik askerlerimiz ölüyorsa bilemediğimiz nedenleri var" dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, örgütlenme çalışmaları kapsamında düzenlenen programlara katılmak amacıyla Antalya'ya geldi. Örgüt ve halk buluşmalarına yönelik toplantılar öncesinde Antalya Kültür Merkezi yanındaki kafeteryada basın mensupları ile bir araya gelen Kaplan, Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

12 Eylül tarihinde yapılacak referandumun 12 Eylül Anayasası'nın ömrünü uzatmak anlamı taşıdığını belirten Kaplan, yapılan değişikliklerin kabul görmesi halinde Türkiye'nin 10-20 yıl yeni bir anayasa talebi gündeme getiremeyeceğini savundu. Değişiklik paketinde bazı maddelerin anlamsızca korunduğunu vurgulayan Kaplan, "AK Parti referandumla 12 Eylül Anayasası'nın ömrünü uzatmaya çalışıyor. Başlangıcına, sonuna dokunmuyor. Sonra çıkıp 'Şapka maddesine dokunamazsınız' diyor. 12 Eylül Anayasası'nın ömrünü uzatmak bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür" dedi.

'EVREN'İ YARGILAYAMAZSINIZ'

Anayasa'da öngörülen değişikliklerle darbecilerin yargılanamayacağını belirten Kaplan, "Ben buradan Başbakan Erdoğan'a sesleniyorum; eğer referandumdan evet çıkarsa, ertesi gün Kenan Evren'i alıp içeri tıkıp ceza vermezsen sen yalancının tekisin. ve yalancı çıkacaksın. Çünkü Evren'i yargılayamazsın. 12 Eylül Anayasası'nda 12 Eylül model, Kenan Evren arabadır. Bunun şasesi, numarası, patenti Kenan Evren'dir. Şanzımanı, kaportası odur. Siz bu anayasaya pasta cila çekerek, bu arabanın ne motor gücünü, ne hızını, ne konforunu artırabilirsiniz ne de yürütürsünüz" dedi.

'GENERALLERDEN İYİ ANAYASA YAPARIZ'

Yeni bir anayasa tezini sürekli işleyeceklerini vurgulayan Kaplan, "Türkiye'nin 72 milyon insanı artık kendi anayasasını yapabilecek kadar gelişmiş, çağdaş, duyarlı bir topluma sahiptir. Yani 5 generalin yaptığı anayasanın çok daha güzelini yapabilir. Halk boykota gider 'Ben yeni bir anayasa istiyorum' derse ve seçmenin yüzde 50'si sandığa gitmezse AKP, CHP, MHP olmak üzere bu üçü otursun düşünsün. Bu görüntü sistemin kredisinin bittiği, bu partilerin çöktüğü andır" dedi.

'ONURSUZLUK DAYATILDI'

Habur ve Mahmur'dan gelen PKK terör örgütü üyelerinin yargılanmasını vicdansızlık olarak nitelendiren Kaplan, şunları söyledi:

"Habur'dan gelen 34 kişi AK Parti ve CHP'nin ne kadar hazırlıksız, ne kadar çözümsüz, ne kadar olayın farkında olmadıklarını ortaya çıkardı. Mahmur'dan gelen 26 kişinin 4'ü bebek, gerisi de yaşlı kadın ve erkekti. Siz bunları Habur'dan getirdiniz, özel ağır ceza mahkemesi savcılarının karşısına çıkardınız ve terör suçundan yargıladınız. Bu zulümdür, vicdansızlıktır. Kandil'den 8 PKK'lı silahlarını bıraktı geldi. Bunu yönetememek de aynı şekilde basiretsizliktir. ya oradan 800 kişi ya da hepsi gelseydi ne yapacaktınız?"

'ASKERİ ELEŞTİRMEK VİCDANSIZLIK'

Terör konusunda sadece askerin hedef gösterilmesine de karşı çıktıklarını kaydeden Kaplan, terör sorununun çözümünde siyasetçilere de görev düştüğünü söyledi. Kaplan, "Bütün sorunu askere havale edip arkadan askeri eleştirmek vicdansızlıktır. Bu süre içinde siyaset kurumu ne yaptı onu sorgulamak lazım" diye konuştu.

'BİLMEDİĞİMİZ NEDENLER VAR'

Son dönemde artan çatışmaların kültürel taleplerden çok enerji politikaları ile ilgili olduğunu belirten Kaplan şöyle dedi:

"Son çatışmalar neden bitmiyor? Türkiye enerji koridoru oldu. Enerjinin geçtiği yerler hepsi Kürt coğrafyasıdır. Katar'dan gelecek doğalgaz Kerkük'e geliyor, Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin topraklarından geçiyor. Türkiye'ye geliyor yine Kürtlerin yaşadığı coğrafyadan geçiyor. Irak'tan, Azerbaycan'dan gelen hatta da aynı şey. 50 bin PKK'lıyı dağdan indirmek, anadilde eğitim, kültür, kimlik bunların yapılması çok basit, bir iki ay içinde yapılabilecek şeyler. Ama burada hangi kart nasıl kullanılıyor, kim kime karşı neyi kullanıyor bunları mecliste konuşamıyoruz. Konuşamadığımız için ya devletin derinlikleri konuşuyor ya da dışarıda birileri konuşuyor. Bugün gencecik askerlerimiz ölüyorsa bilemediğimiz nedenleri var. Ortadoğu'da önümüzdeki 30 yılın yeniden yapılması dizayn ediliyor. Türkiye'nin rolü zayıf. Bu güçlerin bizi etkilemesine karşı bizim içeride, mecliste kendi sorunlarımızı konuşup bütün bu tehlikeleri görüp bu sorunu tartışmamız lazım."

'BÜTÜNLÜK TARTIŞILMAZ'

Medyada geçen hafta ''Türk ve Kürt halklarının birlikte yaşamasına' ilişkin tartışmaları da değerlendiren Kaplan, şunları kaydetti:

"Kürtler Türkiye'den asla hiçbir yerde, hiç bir şekilde ayrılmak istemiyor. Birlikte, onurlu, eşit, özgür bir yurttaş olarak yaşamak istiyorlar. 'Türkiye Türklerindir' yazan bir gazetenin genel yayın yönetmenliğini yapmış önemli bir şahsın 'Türkiye ve Kürt'ler ayrılmayı konuşmalıdır' demesi, bu halka, bin yıllık tarihimize, Çanakkale'deki şehitlerimize, Dumlupınar'da yan yana yatan şehitlerimize yapılacak en büyük saygısızlık, hakaret, vefasızlıktır. Bu Hitler'in Yahudilere uyguladığı ırkçı soykırım tezleri ile aynı derecede gördüğüm, son derece tehlikeli bir yaklaşım. Türkiye'de tartışılmayacak bir şey varsa bu ülkenin birliği ve bütünlüğüdür. Türklerin ve Kürtlerin ayrışmasını tartışmak, bu ülkede hiç kimsenin haddine değildir. Bunu düşünce, ifade özgürlüğü kapsamında da görmüyoruz. Kaç milyon insanımızın Türk, Kürt, Çerkez, Arap, Arnavutla evlendiğini görürüz. Onları nasıl ayıracak? Ben Kürtüm benim eşim Türk. Benim çocuklarımı sayın Özkök (Ertuğrul Özkök) nasıl ayıracak? Kimi nereye koyacak? Yoksa iki çocuğumu alıp birini Şırnak'a birini de Kırklareli'ne mi bırakacak? Böyle bir yaklaşım olabilir mi?"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
title