Haberler

Annan : Lübnan'da Barışı Sağlamak İçin Uluslararası Bir Dayanışma Var

Bm Genel Sekreteri Kofi Annan, Orta Doğu Gezisi Çerçevesinde Dün Akşam Ankara'ya Geldi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Orta Doğu gezisi çerçevesinde dün akşam Ankara`ya geldi.

Annan ziyareti çerçevesinde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdulah Gül ile biraraya geldikten sonra Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştü. Başbakanlık Merkez Bina`da yapılan görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşme öncesinde basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.

Annan ile Erdoğan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

-BAŞBAKAN-

Annan ve heyeti ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, BM`in dünyada barış düzenini temin eden önemli bir kuruluş olduğunu ifade etti.

BM`in uluslararası meselelerin ele alınması için en uygun platform olduğunu belirten Başbakan,¨BM`in merkezi rolünün korunması ve güçlendirilmesi gerekmektedir.BM çağın yeni tehditleri ile etkin şekilde mücadele edebilmesi önemlidir.

Ortadoğu`a yaşanan gerginlik endişe verici boyutlara ulaştı. Bölgedeki savaşın durdurulması için yoğun çaba harcadık.Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk.İlgili ülkelerle temas halinde idik. Bir aylık gecikme ile de olsa BM kararı ile Lübnan`da çatışmaların durdurulaması sağlanmıştır ve kalıcı siyasi çözümün yolu açılmıştır. Barışın kalıcı hale getirilmesi önem kazanmıştır.Biz bu süreçte tarihi ve insani sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Onun için BM gücüne katkı sağlamaya karar verdik.TBMM`de tezkere kabul edildi. Bu katkının ayrıntıların değerlendirdik Annan ile. New York`a göndereceğimiz bir heyet teknik çalışmaları yapacak.

Lübnan`da hayatın normale dönmesi için insani yardımlar ve imar faaliyetleri önemlidir.Lübnan`ın egemenliğinin tesisi, ekonosinin hızla toparlanması için uygulanan ablukanın kaldırılması gereklidir. Filistin sorununa da adil ve kalıcı çözüm bulunmalıdır.Bu konuda ilerleme sağlanması için diyaloğu ön plana çıkaran yaklaşımın önemli olduğunu belirttik.

Bu görüşmemizde bu konulardaki yaklaşımların örtüştüğünü gördük. Annan temasları hakkında bilgi sundu.Grupları silahsızlandırmaya yönelik olarak tezkeremizde yer bulan ifadelerin aynen paylaşıldığını görmek bizler için memnuniyet ifadesidir.

Dün mecliste herkes düşündüklerini ortaya koydu.Bizler çözümden yana olan irademizi Annan`a da ifade ettik.Söylemlerimiz ile davranışlarımız arasında tutarsızlık olmayacaktır bununda altını çiziyoruz. Zaman çok önemli.Biran önce Ortadoğu`da huzurun ve barışın sağlanması için süreci hızlandırmamız gerekiyor.Asıl olan ne yapılacağıdır.Bu da trübünde oturarak olmuyor arazide bir şeyler üretmekle oluyor.Bunun yeri şu an Lübnan ve Filistin`dir.¨ diye konuştu.

-ANNAN-

Türkiye`nin BM gücüne katılımına karar vermesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ¨Lübnan`daki durumu iyileştirmek ve barışı sağlamak için bölgede uluslarası bir dayanışma var. Filistin, Suriye ve Lübnan sorunu ile ilgili dayanışma var.

Türkiye`nin rolü çok önemli olacaktır.Siz önemli bir bölgesel güçsünüz.Bütün taraflarda Türkiye`nin barış gücüne katılımından büyük bir memnuniyet duyuyor.

Lübnanın egemenliğini güçlendirmek istiyoruz.Askere verilen yetkiler kesin bir şekilde belirlendi. Hizbullah`ın silahsızlandırılması Lübnan iç sorunu.Lübnan ordusunun görevi. Bizden 15 bin asker konuşlandırılacak.Barış gücü askeri bölgeye konuşlandırıldığı zaman orada güvenlik için güç oluşmuş olacak ve İsrail`in bölgeden çekilmesi söz konusu olacak.Zaten çekilme başladı. Bu ateşkesin sürdürülmesi çok büyük önem taşıyor. Yapıcı desteğinizden ve bana verdiğiniz destekten dolayı çok teşekkür ediyorum.¨dedi

Başbakan Erdoğan ve Annan daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

-HEYET GİDİCEK-

Türk birliğinin sayısının, nerede konuşlanacağının, ne zaman konuşlanacağı gibi konuların genel sekreter ile ilgili olmadığını söyleyen Başbakan,¨Bugünden sonra TSK ile dışişleri görüşmelerini yapacak.Heyetimizi süratle New York a gönderip BM heyeti ile görüşecek ve ondan sonra durum netleşecek¨

-HİZBULLAH-

¨Lübnan güçleri Hizbullah`ı silahsızlandıramazsa ne olacak?¨ sorusu üzerine Annan,¨1701 nolu karar Lübnan hükümeti tarafından onaylandı.Bu kararda militan güçlerin silahsızlandırılması taleb edilmektedir. Bu nasıl yapılacak.Ulusal uzlaşma sağlanmalıdır.Her türlü siyasi çabanın gösterilmesi gerekir.Yabancılar gelip bunu yapamaz.Lübnan ordusunun güç kullanarak bunu yapabileceğine inanmıyorum.Güç kullanmak silahsızlanmayı sağlayamaz.Lübnan`da bu konuda ısrarcı olmalıyız.Bu yolda ilerlersek bu sorunu çözebiliriz.¨diye konuştu.

-ABLUKA-

İsrail`in Lübnan`daki ablukasını 36 veya 48 saat içinde kaldırılması yönünde umutlu olduğunu belirten genel Sekreter Annan, mahkumların serbest bırakılması için özel temsilcinin ise hafta sonu gelmeden bölgeye gideceğini söyledi

-HALKIN TEPKİSİ-

Bir gazetecinin Türk halkının asker göndermeye tepkisini hatırlatması üzerine ise Başbakan, TBMM`nin bu konuda kararını verdiğini, bu karara saygı duyarak sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

-KIBRIS- İRAN-

Görüşmelerde Kıbrıs sorunun da ele alındığını belirten Annan, İran sorunu için hür türlü çabanın sarfedilmesi gerektiğinin belirtti.Annan,¨İran`ın elinden geleni yapması lazım.Niyetlerinin barışçıl olduğuna kamuoyunu inandırmaları lazım. Denetçilerin çalışmalarını sürdürmesi gerekiyor.İran`ın şüpheleri ortadan kaldırması gerekmektedir.¨dedi

-AMAÇ-

Lübnanlı bir gazetecinin,¨Türkiye barış gücüne katılmakla AB`ne mi yaklaşmak istiyor yoksa bölge ülkeleri İran ve Suriye`ye bir mesajmı vermek istiyor?¨ sorusu karşısında Başbakan Erdoğan,¨Bunun en önemli boyutu BM barış gücü içerisinde yer almak süreti ile bölgemizde barışın korunmasına hizmet etmektir. Bizim tarihi sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz.Olaya, AB ile ilgili kurumsal bir yaklaşım söz konusu değil. Asıl öncelikli hedefimiz komşumuz olan bir ülkede barışın korunmasına katkıda bulunmak.Çünkü insanlar ölmesin diyoruz. Bölgede huzur ve barış egemen olsun istiyoruz.Hedefimiz sadece budur ¨ dedi

-ANNAN TÜRKÇE KONUŞTU-

Basın toplantısının sona ermesinin ardından BM Genel Sekteri Annan türkçe `Teşekkür ederim` diye seslendi.Annan, Başbakan Erdoğan`ın onuruna verdiği yemeğe katılmak üzere Başbakan Erdoğan ile aynı araçla Başbakanlıktan ayrıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title