Haberler

Ankara: Kobi A.ş. İlk Ortaklık İmzasını Attı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde, Halk Bankası, KOSGEB ve 16 değişik sanayi ve ticaret odasının iş birliği ile kurulan KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (KOBİ A.Ş.) ilk ortaklık imzasını Butech firmasıyla imzaladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde, Halk Bankası, KOSGEB ve 16 değişik sanayi ve ticaret odasının iş birliği ile kurulan KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (KOBİ A.Ş.) ilk ortaklık imzasını Butech firmasıyla imzaladı.

TOBB'da düzenlenen imza törenine, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Butech Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kemal Memiş katıldı. Törende konuşan Bakan Coşkun, dünyanın yeniden hızla yapılandığı çağımızda Türkiye'nin bu gelişmelerin dışında kalamayacağını belirterek, "Türkiye'nin AB sürecindeki konumuda dikkate alınırsa bir gün basının 'Türkiye hazırlıksız yakalandı' diye manşet atma lüksü kalmamıştır. Onun için oldukça hızlı bir yapılanmaya Türkiye'nin de ayak uydurması lazım" dedi.

Her şeyin devletten beklendiği ve birçok sorunun yığılarak büyüdüğü dönemlerin geride bırakıldığını ifade eden Coşkun, özel sektör öncülüğündeki kalkınma modeliyle devletin hızla asli görevlerine döndüğünü ve fertlerin bir araya gelerek oluşturduğu kurumlar öncülüğünde hızlı bir kalkınma modelinin yaşandığını vurguladı. İhracatın 30 milyar dolarlardan kısa zamanda 80 milyar dolarlara ulaşmasının, enflasyonun ve reel faizlerin tekli rakamlara inmesinin ve krizlerin geride bırakılarak darboğazların aşılmasının kolay bir süreç olmadığını ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:

"KOBİ Sermaye Girişim Şirketi artık herşeyin devletten beklenmediği bir atılımın örneğidir. Dolayısıyla TOBB şemsiyesi altında önemli bir bankamız olan Halkbankamız, KOSGEB ve diğer odalarımız katılımıyla kurulan bu şirket, aslında batıda uygulamaları olan, gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde uygulaması olan Risk Sermayesi Şirketi'dir. Risk kelimesi Türkiye'de ürkütücü olduğu için şirketin adı Sermaye Girişim Şirketi olması uygun görülmüştür. Bakanlık ve KOSGEB olarak küçük ve orta ölçekli işletmelere büyük önem veriyoruz. Çünkü bu küreselleşme sürecinde rekabet çılgınca gelişiyor. Bu rekabete ayak uydurabilecek kuruluşların yeniden yapılandırılması gerekiyor. Onun için yaptığımız analizlerle ihtiyaçları belirledik. Biz 22 grupta 38 destek veriyoruz. Bunları stratejik bir yol haritası üzerinde analiz ediyoruz, ayırma-kayırma olmasın diye."

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, bugün, yenilikçi ve vizyon sahibi KOBİ'lerin, finansman ihtiyacını gidermek amacıyla, TOBB'un önderliğinde, Halk Bankası, KOSGEB ve 16 Ticaret ve Sanayi ve Odasının ortaklığıyla kurulmuş olan, KOBİ Girişim Sermayesi şirketinin ilk ortaklığını gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye'de faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ'lerden oluştuğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "KOBİ'lerimiz, ülkemizde gerçekleştirilen yatırımların yüzde 20'sini, üretimin yaklaşık yüzde 40'ını ve istihdamın yüzde 70'ini sağlamalarına rağmen, banka kredilerinden aldıkları pay, yüzde 10 civarındadır" dedi.

KOBİ A.Ş.'nin bugüne kadar, yaklaşık 320 proje başvurusu aldığını, bu başvuruların 280'inin, son bir yıl içinde geldiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu durumun, KOBİ Girişim Şirketini, girişimcilere anlatmak amacıyla, her platformda yapmış oldukları tanıtım faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, bu 320 projeden yaklaşık 25 adetinin, şirketin yatırım kriterleri ve yatırım stratejisi açısından uygun bulunarak, uzman analizci kadro tarafından değerlendirmeye alındığı ve yapılan değerlemeler ve titiz çalışmalar sonucunda, Bursa'da, başta otomotiv sektörü olmak üzere, tüm sektörlere, mühendislik tasarımı ve üretimi yapan, bir teknoloji firması olan, Butech Makine ve Sanayi şirketiyle, ortaklık yapılması kararının alındığını kaydetti. Bu çerçevede, KOBİ A.Ş.'nin Butech'in yüzde 45'lik hissesini, 900 bin dolar karşılığında, satın alarak ortak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Butech, 2000 yılında, sayın Namık Kemal Memiş tarafından kurulmuş, ve özellikle son yıllarda, hızlı bir büyüme ve atılım göstermiştir. Sağlayacağımız finansmanla, öncelikle şirketin kapasite artırımı için gerekli olan, ilave makine ekipman yatırımlarının yapılması ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının giderilmesi hedeflenmektedir. Böylece şirket, daha da hızlı ve sağlıklı büyüyebilecektir. Butech, ülkemizin önemli firmalarından Tofaş, Renault, Bosch gibi firmaların, kendi yatırımları için, yurtdışından ithal ettikleri, bazı önemli makine ve ekipmanları, yurtiçinde üretebilmektedir. Böylece hem, otomotiv sanayinin ülkemizde bıraktığı katma değeri artırmakta, hem de, üretiminin önemli bir kısmını, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, ihraç ederek, ülkemize döviz geliri kazandırmaktadır. Ülkemizde, Butech gibi, desteklenmesi gereken, çok sayıda KOBİ'lerimizin olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde, daha çok projeye destek vermek için, çalışmalarımızı hızlı bir şekilde devam ettirmek arzusundayız."

Konuşmaların ardından KOBİ A.Ş. ile Butech firması arasında ortaklık anlaşması imzalandı.

Bakan Coşkun, törenin ardından çıkışta gazetecilerin çimento ve inşaat sektöründeki fahiş fiyat artışına ilişkin sorusunu cevaplandırdı. Eski kapalı ekonomideki devletçi bir anlayışla herhangi bir şekilde üretime müdahale etmek istemediklerini vurgulayan Bakan Coşkun, ancak rekabete açık, serbest piyasa koşullarının işlemesi için de her türlü tedbiri aldıklaryk bir yol haritası üzerinde analiz ediyoruz, ayırma-kayını söyledi. "Bir taraftan Rekabet Kurulu incelemeleri yapıyor ve sistemi bozanları cezalandırmaya kadar gidiyor" diyen Coşkun, "Diğer taraftan biz uyum sağlamaya çalışıyoruz, hazır betoncularla, demirçelik ile görüşüyoruz. İnşaat sektöründeki tıkanıklığı önlemeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title