Haberler

Ankara Hasanoğlan'da Çiftçilerle Besicilerin Harmanyeri Kavgası

Ankara'nın Elmadağ ilçesi Hasanoğlan mahallesinde ekin hasadına sayılı günler kala çiftçilerle besi çiftlikleri arısında harmanyeri kavgası başladı.

Ankara'nın Elmadağ ilçesi Hasanoğlan mahallesinde ekin hasadına sayılı günler kala çiftçilerle besi çiftlikleri arısında harmanyeri kavgası başladı. Hasanoğlanlı çiftçiler, atalarından beri yıllık hasatlarını topladıkları Bozyeri bölgesine, bölge çevresine sonradan kurulan besi çiftliklerinin römorklarla hayvan gübresi dökerek alanı kullanamamaktan şikayetçi olduklarını bildirdi.Bozyeri bölgesine besi çiftliklerinin döktüğü hayvan gübresinin koku başta olmak üzere sinek ve haşerelere yataklık ve üreme yaptığını söyleyen çiftçi Halit Bağcı, Bizler tarımla geçinen insanlarız. Ekinlerin biçilmesine sayılı günler kaldı. Bizler ekinlerimizi dedelerimizden beri Bozyeri denilen harmanyerinde toplarız. Son yıllarda bu bölgelerde çok sayıda büyükbaş besi çiftlikleri kuruldu. Gelin görün ki hayvan gübrelerini benim tapulu arazime dökmeye başladılar. Bu durum beş yıldır devam ediyor. Şikayetlerimizi gereken yerlere yaptık ama ilgili kurumlar hiçbir önlem almadılar. Yarın ekinlerimiz biçilince buğdayımızı, arpamızı ve çavdarımızı nereye dökeceğimizi şaşırdık. İlgililerden acil yardım bekliyoruz dedi.

Hasanoğlan'da Bozyeri bölgesini yüzyıl önce de harmanyeri olarak kullandıklarını belirten 80 yaşındaki Zekeriya Tüysüz, Bu bölgede son yıllarda hayvan besicilerinin akınına uğradı. Yetiştirdikleri

hayvanların gübrelerini ortalığa saçıyorlar. Burası, yaklaşık 18 bin nüfuslu Hasanoğlan mahalesine 500 metre uzaklıkta. Çevreye dökülen hayvan gübrelerinin yaydıkları kokularda yaşamımızı zora sokuyor ve sağlığımızı ne derece etkiliyor bilemiyoruz. Burada üreyen sinek ve sivrisinekler çevreye yayılarak mikrop aşılıyor insanlara. Hayvan gübresi dökülen yerin hemen yanı başında Ankara Çayı'na dökülen Hatip Çayı geçiyor. Bu dereler gübrelerle kirlenerek akıyor. Bu hayvan gübresi dökülen yerin iki kilometre ilerisinde Hasanoğlan içme suyunu karşılayan kuyular var. Hem Hatip Çayı'nı kirletiyor hem de içtiğimiz ve temizlik yaptığımız sularımızı kirletiyor. Yetkililer gelsinler, yaşadığımız bu sıkıntıları yerinde görsünler diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasanoğlan Elmadağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title