Haberler

Ankara: Dünya Bankası'ndan Kredi

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, 403 milyon Euro'luk Program Amaçlı Kamu Sektörü Kalkınma Politikası Kredisi'ne ilişkin Dünya Bankası ile yapılan anlaşmanın bugün imzalandığını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, 403 milyon Euro'luk Program Amaçlı Kamu Sektörü Kalkınma Politikası Kredisi'ne ilişkin Dünya Bankası ile yapılan anlaşmanın bugün imzalandığını söyledi.

Bakan Babacan, Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Andrew Vorkink ile yapısal reform programıyla ilgili gelişmeler ve Dünya Bankası'ndan temin edilen 403 milyon Euro tutarındaki Program Amaçlı Kamu Sektörü Kalkınma Politikası Kredisi'yle ilgili ortak basın toplantısı düzenledi. Babacan toplantıda, "Seçim yaklaşıyor hedefler sapar mı?" şeklindeki tereddütlerin gereksiz olduğunu vurgulayarak, bir seçim yılı olan 2004'ü yüzde 6.5'luk faiz dışı hedefine karşılık yüzde 7 faiz dışı fazlayla kapattıklarını anımsattı. Babacan, "Bunun üzerine hala soru işaretlerini gündeme getirmek, hala bu konuyu önümüze getiriyor olmak, geçmişten ders almamaktır" dedi.

Konuşmasında son 3-4 yılda gerçekleştirilen yapısal reformlara bakıldığında, kamu maliyesinin disiplin altına alınması, finans ve bankacılık sektörünün günün şartlarına uygun bir çerçeveye oturtulması, vergi reformu, sosyal güvenlik reformu, yatırım ortamının iyileştirilmesi, özel sektörün desteklenmesi alanlarında önemli dönüşümlerin sağlandığına vurgu yapan Babacan, uygulanan yapısal reformların sonuçlarının da alınmaya başlandığını belirtti. Babacan, kamu maliyesinde sağlanan disiplin, enflasyon, artan yatırımcı ve tüketici güveni, kamu ve özel sektör kuruluşlarının uluslararası piyasalarda artan kredibilitesi ve ekonomik büyümenin, yapısal reformun başarısının göstergeleri olduğunu kaydetti.

Dünya Bankası ile yapısal reformlar konusunda yapılan işbirliğinin, 2 ana program etrafında şekillendiğini anlatan Bakan Babacan, bunların 3. Program Amaçlı Mali ve Kamu Sektörü Yapısal Uyum Kredisi (PFPSAL 3) ve Program Amaçlı Kamu Sektörü Kalkınma Politikası Kredisi olduğunu anımsattı. Babacan, 2004 yılında başlatılan PFPSAL 3'ün tamamlanarak kredinin 2. dilimi olan 500 milyon doların 22 Haziran tarihinde hesaplara girdiğini, bu programın; ilk kez bir reform programının bir hükümet döneminde başlatılarak, yine aynı hükümet döneminde başarıyla tamamlanıyor olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını sözlerine ekledi. PFPSAL 3 ile Türkiye ile Dünya Bankası ilişkilerinin tarihinde ilk kez bir programın tamamlandığını vurgulayan Babacan, "Biz sadece güzel başlangıçlar yapıp, konuları orada bırakmıyoruz. Neticeye varıyor, sonunu getiriyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE'DEKİ İSTİHDAMIN ARTIRILMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Son dönemde yapılan reformlar içinde, Dünya Bankası ile işbirliğinin diğer bir ayağını da Program Amaçlı Kamu Sektörü Kalkınma Politikası Kredisi'nin oluşturduğunu dile getiren Babacan, kredinin sağlanmasına ilişkin hazırlıkların tamamlandığını, yaklaşık 500 milyon dolar tutarındaki kredinin Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun 29 Haziran toplantısında görüşülerek onaylandığını hatırlattı. Babacan, Dünya Bankası ile bugün imzalanan kredinin, Türkiye ekonomisinin şoklara dayanıklı daha güçlü bir yapısal çerçeveye kavuşması yönünden önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi.

Dünya Bankası ile Türkiye arasında, Türkiye'deki istihdamın artırılmasına yönelik çok kapsamlı bir pakete ilişkin hazırlıkların da devam ettiğini vurgulayan Babacan, işsizlik sorununa yapısal ve uzun vadeli çözümler getirecek olan ve Dünya Bankası tarafından sağlanması öngörülen "İstihdam Yaratma Amaçlı Kalkınma Politikası Kredileri" ile desteklenecek olan reform paketinde, "bürokrasinin ve maliyetlerin azaltılarak, yatırım ve iş ortamının düzenlenmesine, işgücü piyasalarının esnekleştirilerek aktif işgücü programlarının güçlendirilmesine, bankacılık sektörüyle kredi ve sermaye piyasalarına yapılacak düzenlemeyle reel sektörün finans hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılmasına ve bilgi teknolojileriyle inovasyonun teşvik edilmesi"ne yönelik kapsamlı düzenlemelerin yer alacağını bildirdi. Babacan, bu programın, Türkiye'ye çok önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Konuşmasında Dünya Bankası'nın gerek proje, gerekse program finansmanı yoluyla ekonomik programa verdiği katkılara da değinen Babacan, Dünya Bankası ile işbirliği çerçevesinde hali hazırda 21 proje yürütüldüğünü bunların kredi tutarın ise 5.2 milyar dolar olduğunu ifade etti. Babacan, 2006 yılında müzakeresi tamamlanmış ve önümüzdeki günlerde anlaşmalarının imzalanması öngörülen proje kredilerinin toplam tutarının da 800 milyon dolar olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title