Haberler

"Amyant", İki Milyarderin Başını Yaktı

İtalya'da 50 yıla yakın süre boyunca aspest sebebiyle yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne neden olmakla suçlanan İsviçreli milyarder Schmidheiny ile Belçikalı Baron Ghislain 16'şar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İtalya'da 50 yıla yakın süre boyunca aspest sebebiyle yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne neden olmakla suçlanan İsviçreli milyarder Stephan Schmidheiny ile Belçikalı baron Jean-Louis Marie Ghislain 16'şar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Avrupa'daki en büyük çevre felaketi olarak kabul gören, çokuluslu Eternit fabrikası davasında karar verildi. Torino'da 2009 yılında görülmeye başlayan davada, Eternit'in üst düzey yöneticilerinden 65 yaşındaki İsviçreli milyarder Stephan Schmidheiny ile 91 yaşındaki Belçikalı baron Jean-Louis Marie Ghislain, çevresel bir felakete sebep olmak ve güvenlik kurallarını ihlal etmekten 16'şar yıl hapse mahkum edildi.

Torino Adliyesi'nde görülen, 6 bin müdafinin bulunduğu davanın son duruşmasını, hayatını kaybedenlerin yakınlarından oluşan yüzlerce kişi izledi.

İddianamede yöneticiler, İtalya'da Cavagnolo ( Torino ), Casale Monferrato (Alessandria), Rubiera (Reggio Emilia) ve Bagnoli'de (Napoli) kurulu fabrikalarında üretimde amyant kullanımına izin vererek, işçilerin kansere yakalanmasından ve ölümlerine neden olmaktan sorumlu tutulmuş, haklarında 20'şer yıl hapis istenmişti.

REKOR TAZMİNATLAR

Mahkeme ayrıca bu felaketten zarar görenlere yüklü miktarlarda tazminat ödenmesine de karar verdi. En çok kaybın ve çevre zararının yaşandığı Casale kenti belediyesine 25 milyon, Piemonte Bölge Yönetimi'ne 20 milyon, Ulusal Sigorta Kurumu'na (INAIL) ile Yerel Sağlık Birimleri'ne 5'er milyon, Cavagnolo Belediyesi'ne 4 milyon Euro, ölenlerin yakınlarına 30 ila 50'şer bin Euro, şikayetçi sendikalara ise 100'er bin Euro tazminat ödenmesine karar verildi. Sadece ölenlerin yakınlarına ödenecek tazminat miktarı 95 milyon Euro'yu bulacak.

Mahkemenin bu tarihi kararı üzerine bir açıklama yapan İtalya Sağlık Bakanı Renato Balduzzi, 'Tarihi bir karar. Ancak aspeste karşı savaş, sadece bu kararla sınırlı kalmasın' dedi. Çevre Bakanı Corrado Clini ise 'Eternit'in cezalandırılması çok adil ve kaçınılmazdı' diyerek bir problemin de altını çizdi: 'Ne yazık ki aspestin etkilediği alanıın ne kadar olduğunu bilmiyoruz.'

TEMYİZ EDECEKLER

Belçikalı baron Jean-Louis Marie Ghislain'in avukatı kararı temyiz edeceklerini söylerken Stephan Schmidheiny'nin avukatı Astolfo Di Amato, 'Müvekkilim 1976 yılında yönetimde bulunduğu dönemde İtalyan şirketinden hiçbir kar elde etmedi. Aksine fabrikaların güvenliği konusunda o zaman için çok önemli bir meblağ olan 72 milyar Liret yatırım yaptı.' diye konuştu.

KİLOMETRELERCE ÖTEYE ETKİ ETTİ

En fazla ölüm vakası, Eternit'in ülkedeki en büyük tesisinin bulunduğu Casale Monferrato'da görülmüştü. Avrupa'nın en büyük asbestli çimento fabrikası, 1906-1986 yılları arasında Torino yakınlarındaki Casale Monferrato şehrinde faaliyet gösterdi. 1947'den beri fabrikada çalışarak aspeste birebir maruz kalan ya da çevrede yaşayan 1800 kişi bir akciğer kanseri olan Plevral Mezotelyoma'dan hayatını kaybetti. Aspestin, fabrikanın atıklarıyla ulaştığı kilometrelerce ötedeki kasabaları da etkisi altına aldığı korkunç bir gerçek. Bölgede halen ortalama her yıl 50 kişi hastalıktan yaşamını yitiriyor. Bu nedenle bu davanın diğer ülkelerde açılan benzer soruşturmalara da örnek teşkil etmesi bekleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Jean Louis Torino İtalya Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title