Haberler

Almanya Seçimini Yaptı

Almanya genel seçimlerde ilk belirlemelere göre 10 Türk asıllı aday Meclis’e girdi CDU’dan ilk kez bir Türk ve Müslüman, Federal Meclis’e girmeyi başardı Cem Özdemir, Federal Meclis’e döndü

Almanya'da yapılan genel seçimlerde ilk belirlemelere göre 10 Türk asıllı aday, Federal Meclis'e (Bundestag) girdi.

Hristiyan Demokrat Birlik Parti'den (CDU) Cemile Yusuf, Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi, Mahmut Özdemir ve Gülistan Yüksel, Yeşiller Partisi'nden Cem Özdemir, Ekin Deligöz ve Özcan Mutlu, Sol Parti'den de Sevim Dağdelen ve Azize Tank 18. dönem Federal Meclis seçimlerinde milletvekili seçilen Türk asıllı adaylar oldu.

CDU Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde parti listesinden 25. sıradan aday olan Cemile Yusuf, CDU'dan Federal Meclis'e seçilen ilk Türk ve Müslüman milletvekili oldu.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ikinci kez Meclis'e girerken, Metin Hakverdi, Gülistan Yüksel ve Mahmut Özdemir ilk kez seçildi.

Özoğuz, Hamburg-Wandbeck seçim bölgesinden oyların yüzde 39,9'unu, Hamburg-Bergedorf-Harburg seçim bölgesinden doğrudan aday olan Metin Hakverdi de oyların yüzde 40,4'ünü alarak Meclis vizesini aldı. Özoğuz ikinci kez Meclis'te yerini alırken, Hakverdi ise ilk kez seçilmeyi başardı.

Mahmut Özdemir de Duisburg 2. bölgeden oyların yüzde 43,2'sini aldı ve büyük başarı göstererek seçildi.

Yüksel ise Kuzey-Ren Vestfalya eyalet listesinden 12. sıradan Meclis'e girdi.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir aday olduğu Baden-Württemberg eyalet listesinden 2. sıradan milletvekili seçildi ve 2002 yılından sonra Federal Meclis'e dönüş yaptı.

Bavyera'da Yeşiller Partisi'nden 3. sıradan aday olan Ekin Deligöz, beşinci kez Federal Meclis'e girmeyi başardı.

Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi olan Özcan Mutlu parti listesinden Meclis'e girdi.

Sevim Dağdelen Kuzey-Ren Vestfaya eyalet listesinden başarı gösterirken, Berlin Sol Parti eyalet listesinden Azize Tank ise ilk kez Meclis'e seçildi. Tecrübeli isimlerden olan Dağdelen 2005 yılından beri Meclis'te yer alıyor.

Geçen dönem 5 olan Türk asıllı milletvekili sayısı 10'a yükselmiş oldu.

Bir önceki dönem milletvekili olan Serkan Tören ve Memet Kılıç ise bu kez seçilemedi.

Serkan Tören, Hür Demokrat Parti (FDP) seçim barajına takıldığı için seçilemezken, Yeşiller Partisi ise Memet Kılıç'ın seçilebilmesi için yeterli oyu alamadı. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Metin Hakverdi Cem Özdemir Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title