Haberler

Aliya İzetbegoviç Doğumunun 93. Yılında Anıldı

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 93. yılında törenle anıldı.

Başkent Saraybosna'da gerçekleştirilen törene, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic ve Saraybosna Belediye Başkanı Abdullah Skaka'nın yanı sıra, çok sayıda davetli ve Saraybosnalı katıldı.

Bosna Hersek milli marşının okunmasıyla başlayan programda, Aliya İzetbegoviç için Fatiha okundu, dualar edildi.

Konsey Başkanı ve Aliya'nın oğlu Bakir İzetbegoviç, törende yaptığı konuşmada, Boşnak halkının eşitliği, özgürlüğü, Boşnakların kimliği, dili ve bunun gibi bir çok kazanıma merhum Aliya İzzetbegoviç döneminde erişildiğini belirterek, onu hatırlamanın kahramanlık dönemlerinin de hatırlanması olduğunu dile getirdi.

Aliya'nın fikirlerinin birçokları için ışık olduğunu vurgulayan İzetbegoviç, umutların karanlık olduğu zamanda Aliya'nın inancı uğruna mücadele verdiğini ve kendisini koruduğu için de Allah'a şükran duyduğunu ifade etti.

Bakir İzetbegoviç, Aliya'nın çok sabırlı ve güçlü bir kişiliğe sahip olduğuna dikkati çekerek, onun Müslüman, Boşnak ve Avrupalı olduğunu dile getirdi.

Saraybosna Belediye Başkanı Skaka da Aliya'nın sarsılmaz bir inanca sahip olduğunu belirtti, onun kendi insanına ve ülkesine olan sevgisine dikkat çekti.

"Bilge Kral" Aliya

Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Bosanski Samats şehrinde 8 Ağustos 1925'te dünyaya gelen ve babaannesi Üsküdarlı bir Türk olan Aliya İzetbegoviç, sahip olduğu bilgi birikimi nedeniyle "Bilge Kral" olarak anılıyor.

İzetbegoviç, II. Dünya Savaşı boyunca faşist ve etnik ideolojiye, daha sonra ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan Bosnalı Müslümanları İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımdan kurtarma amacını taşıyan teşkilatın içerisinde yer aldı.??

Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren İzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan" yararlanarak serbest kaldı.

"Bilge Kral", Bosnalı Müslümanların silahsız bir şekilde savaşla yüzleştikleri İkinci Dünya Savaşı'nda tecrübe edilen durumun tekrarını önlemek için 27 Mart 1990'da bugün de politik yaşamını sürdüren Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) kurdu, Bosna'da 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta halkına önderlik etti. ??Bosna Hersek halkı, Aliya İzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995'te imzalanan Dayton Antlaşması ile bağımsız devleti devam ettirmeyi başardı.

Halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bırakan İzetbegoviç, dünya güçleri tarafından imzalanan bu anlaşma ile bir kez daha Bosna Hersek'in siyasi sınırlarını korudu.

Kaynak: AA / Güncel

Bilge Kral Saraybosna Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title