Haberler

Alaaddin Kaya: Siyasilerin Görmediklerini Ben Nasıl Görebilirdim?

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)yönelik yapılan soruşturma kapsamında açılan FETÖ Çatı Davası'nın üçüncü celsesine, Zaman Gazetesi kurucularından tutuklu sanık Alaaddin Kaya'nın sorgusuyla devam edildi. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, dün yarıda kalan Alaaddin Kaya'nın sorgusuyla devam edildi.

Duruşma savcısı, Kaya'ya "17 Aralık'tan sonra Fehmi Koru ile Gülen ile görüşmeniz için neden sizi seçtiklerini kimseye sormadınız mı? sorusuna, "Ben olayı daha önceden ifade ettiğim gibi uçakta Fehmi Koru'dan öğrendim. Milli Güvenlik Kurulu toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karar almış. 'Olaylar iyiye gitmiyor. Araya aklı selim insanlar girmesi gerekiyor' diye değerlendirme yapılmış. Bu konuda 4-5 kişinin ismi geçmiş. Bu isimler arasında benim ismim de varmış. ve Fehmi Koru ile benim ismim üzerinde karar kılınmış. Benim katılmam, iki önemli liderin ismimi telaffuz etmesinden kaynaklanıyor. Benim isteğim dışında gelişen bir olay. Benim gelmem konusunda karşı taraftan da izin istemiş. Katıldım ama hiç konuşmadım" dedi.

SİZ BİR AYDIN OLARAK OLANLARI NASIL GÖRMEZSİNİZ?

Duruşma savcısı, Kaya'nın dün verdiği ifadesinde 'cemaate vaaz için gittiğini ve örgütü göremediği' yönündeki ifadelerini hatırlatarak, "1999 yılında bir savcı bu cemaat ile ilgili iddianame düzenledi başına bir sürü iş geldi. Necip Hablemitoğlu kitaplarda, bu örgütün terör örgütü olduğunu ve devletin kurumların sızdığını yazdı, suikast sonucu öldürüldü. O dönemin Emniyet Genel Müdürleri, Teftiş Kurulları raporlar hazırladı ve bu örgütün devleti ele geçirmeye çalıştığı söylediler. Şimdi de bir sürü hakim savcı itiraflarda bulunuyor. Siz bir aydın ve gazeteci olarak bunları nasıl görmezsiniz, bu insanların saf temiz olduğuna nasıl inanırsınız" şeklinde soru yöneltti. Kaya soru karşısında dün ifadesinde verdiği beyanları tekrarlayarak, "Benim görmem meselesi çok geç olmuş olabilir. Ben zamanında gördüklerimin tenkitlerini yapmışım. Ben o gün onları görsem farklı şeyler yapardım. Bu olayların nereye gittiği konusunda siyasilerin görmediklerini ben nasıl görebilirdim? Tamam siyasileri geçelim ama devletin bürokratları nasıl görmez" diye konuştu.

SİZ OLSANIZ KİME İHBAR EDERDİNİZ?

Kaya, "Tamam 'örgütün yaptıklarını görsem ihbar ederdim' diye dün ifade verdim. Ancak sonra düşündüm 'kime ihbar ederdim' diye? Siz olsanız kime ihbar ederdiniz? Hangi savcıya, hangi polise ihbar ederdiniz?" şeklinde sorular sorarak şöyle devam etti: "Dönemin emniyet müdürlerinden Cevdet Saral'ın bir raporu var. Bu adam gidiyor dönemin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a söylüyor. Yılmaz 'sakın gündeme getirme hükümet dağılır' diyor. Korgeneral Reşat Turgut'un 'rapor elimizde olmazaydı Ecevit, Gülen'in Cumhurbaşkanlığı adaylığını dayatırdı' dediği söyleniyor. Bu olanların ve konuşanların yanında Alaaddin Kaya kim? Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner'le görüşmesinde 'Bu adamdan ne istiyorsunuz? 70 yaşında bir ihtiyar işte. İsterseniz sizi tanıştırayım, siz görün' dediğini söylüyor. Böyle ifadelerin olduğu yerde benden beklediğiniz çok büyük. Susurluk kazasına bazı kaynaklarda 58 kişinin karıştığı iddia edildi. MİT müsteşarından randevu aldım. Görüşmemizde 'bu isimler arasında Gülen var mı? diye sordum. 'Asla yok' dedi. Tuncay Özkan'a telefon açtım 'var ben ısrar ediyorum' dedi. Bu olanlar karşısında ben görsem neyi değiştirir."

BU İDDİANAMEDE GÖRÜYORUM BU İŞİN BU KADAR ŞEREFSİZ BİR İŞ OLDUĞUNU

Kaya, cemaattin yüzünü o dönemde görmediğini tekrarlayarak, "Ben bu iddianamede görüyorum bu işin şerefsiz bir iş olduğunu" dedi. Kaya, müşteki ve avukatlarının "Darbede Gülen var mı? Fetullah Gülen bir terör örgütü lideri mi? Neden bunun bir örgüt olmadığını söylüyorsunuz?" şeklindeki sorulara ise, " 'Mahkemeler bilir' dedim. Ama artık kör gözler bile böyle bir kanaat olduğunu görüyor. Ama bu bir kanaat. İtiraflar var. Bu ifadeleri korkunç buluyorum. Ben ne söylesem kanaat olacak" diye cevapladı. Mahkeme Kaya'nın sorgusunun ardından duruşmaya ara verdi. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title