Haberler

AK Parti'li Kaban'dan "Köprü" Dizisine Tepki

AK Parti Erzincan Milletvekili Talip Kaban, Erzincan Belediye Başkanlığı Yaptığı Dönemlerde Birlikte 8 Yıl Çalıştığı Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu'nu Anlatan ve Özel Bir Televizyon Kanalında Yayınlanan "Köprü" İsimli Diziye Tepkili Olduğunu Söyledi.

AK Parti Erzincan Milletvekili Talip Kaban, Erzincan Belediye Başkanlığı yaptığı dönemlerde birlikte 8 yıl çalıştığı merhum Vali Recep Yazıcıoğlu'nu anlatan ve özel bir televizyon kanalında yayınlanan "Köprü" isimli diziye tepkili olduğunu söyledi.

AK Parti Amasya İl Başkanlığı'nın düzenlediği bir toplantı için Amasya'ya gelen ve gazetecilerin soruları üzerine "Köprü" dizisi hakkında fikirlerini söyleyen Kaban, dizinin gerçekleri yansıtmadığını, Recep Yazıcıoğlu dışındaki diğer karakterlerin figüran gibi kullanıldığını iddia etti. 1989-1999 dönemlerinde 10 yıl boyunca Erzincan Belediye Başkanlığı yaptığını, Belediye Başkanlığı'nın 2. yılından itibaren Vali Recep Yazıcıoğlu ile birlikte çalıştığını ve 8 yıl boyunca birlikte Erzincan ve Erzincanlılar'a hizmet ettiklerini söyleyen Milletvekili Kaban, "Recep Yazıcıoğlu ile Erzincan'da Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde 8 yıl birlikte çalıştık. Ben zaten 10 yıl Belediye Başkanlığı yapmıştım, o da benim görev yaptığım 2. yıl gelmişti. Onunla çok önemli hatıralarımız var. Erzincan o dönemlerde çok önemli bir doğal afeti yaşadı, hem anarşi ve bölücü terörün yöremizle ilgili gerilim meydana getirmeye çalıştığı hareketler vardı. O yıllarda birlikte omuz omuza vererek hem deprem felaketinin izlerini Erzincan'ın üzerinden kısa sürede silmeye çalıştık ve başardık hem de Erzincan halkı üzerinde oynanan bölücü terör hareketinin yapmaya çalıştığı istismarları bertaraf ederek insanımızın kardeşliğini tesis ettik. Bundan da Erzincan yararlı çıktı" dedi.

"Köprü" adlı diziye Erzincanlılar'ın da tepkili olduğunu ve Recep Yazıcıoğlu dışında o dönemde yaşamış insanların birer figüran havasında olduğunu ifade eden Kaban, "Diziye hemşehrilerimiz tepkili. Bende çok izleyemedim ama bir iki kısa bölümlerine baktım. Bana tenkit yapanlardan öğrendim biraz. Dizinin Erzincan'ın sosyal yapısını, kültürel yapısını çok iyi yansıtmadığını düşünüyorum. Her şeyden önce kullanılan dil, giyim, kuşam Erzincan bölgesinin yapısına uymuyor. Film çekmeninde bir hassasiyeti vardır. Bu tür filmler yapılırken daha hassas olunması gerekir. Burada rahmetli Recep Yazıcıoğlu'nun anısına bir film yapılmasından gurur duyarız, ama bunu yaparken o dönemin yaşamış insanlarını incelemeden, oradaki rolleriyle ilgili toplum üzerindeki etkileriyle ilgili gözlemler yapmadan, kaba saba, sanki böyle bir figüran havasında. Önemli olan burada Vali beyi verebilmek türünden bir bakışla hazırlanmasını tenkit ediyorum. Bu tür şeyler senaryo haline getirilirken birebir gerçek hayatla alakalı olmaz, bunun bilincindeyim ama yinede bu konuda daha hassas olunması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Dizinin tam anlamıyla gerçekleri yansıtmadığına değinen Kaban, "Bu konuda biraz filmi tenkit ediyorum, filmin yakın bir tarihi irdelemesine rağmen hadiseleri, oradaki kişileri gerçek olarak yansıtmadığını düşünüyorum. Benim için belediye başkanını oynayan oyuncunun kim olduğu önemli değil, tenkit ettiğim konu şu, rahmetli Recep Yazıcıoğlu'nu anlatılırken diğer karakterler çeşitli yöneticiler var türünden bir mantıkla ele alınmış. Erzincanlılar da bu tenkiti çok yapıyor, köprü olmadığı için sağlık problemlerine müdahale edilememiş, Başbağlar katliamı olduğu zaman müdahale edilememiş türünden köprünün üzerine bir kurgulama yapılmış. Filmin bir sahnesinde Recep Yazıcıoğlu ileri gelenlerle yemek yerken silah sesleri duyuluyor, fakat köprü olmadığı için gidilip müdahale edilemediği görülüyor. Kaldı ki, Kemaliye Erzincan'a 150 kilometre mesafede, Başbağlar'da Kemaliye'ye 40 kilometre mesafede vadinin içerisinde. Burada bir kurgulama var, bire bir gerçekleri anlatmıyor ve karakterleri iyi tahlil etmemiş" şeklinde konuştu.

(DY-SA-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title