Haberler

Adana Yemekleri 'Kayıt Altında'

'Adana Mutfağı'nın Yemekleri, Olgunlaşma Enstitüsünün 2 Yıl Süren Çalışmaları Sonucu Kayıt Altına Alındı.

Dilek Akın - Acılı kebabından şalgamına, bici bicisinden içli köftesine, dul avrat çorbasına ve aşlamasına kadar yaygın bilinen birçok çeşniyi bünyesinde barındıran 'Adana Mutfağı'nın yemekleri, Olgunlaşma Enstitüsünün 2 yıl süren çalışmaları sonucu kayıt altına alındı.

'Mutfak Sanatı' adı verilen ve 200'e yakın ünlü Adana yemeği, tatlısı ve içeceklerinin fotoğrafları ve tarifleriyle yer aldığı, 217 sayfalık kitap, Türkçe ve İngilizce olarak basım aşamasına geldi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Adana Valisi İlhan Atış, Kız Teknik Eğitim Genel Müdürü Emine Kıraç, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffur Büyükfırat'ın yazılarının yer aldığı kitapta, Adana kebabı, yüzük çorbası, dul avrat çorbası, içli köfte, analı kızlı, tirşik, babagannüç, mırmırik, topalak, tatar gibi ünlü yemeklerin yanı sıra bici bici, karakuş, turunç çiçeği reçeli, ham incir reçeli, palıza, lokma başta olmak üzere tatlı çeşitleri ile şalgam, nogay çayı, kaynar ve aşlama gibi ünlü içeceklerin tarifleri de yer alıyor.

Adana Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mutfak sanatının, insanoğlunun geçmişten bu yana vazgeçemediği, zamanının büyük bir kısmını harcadığı, bununla birlikte insanların gözünde, gönlünde ve damağında iz bırakmak için uğraşların verildiği bir kültür olduğunu söyledi.

Kalın, her toplumun kendine özgü bir yerleşim, doğa ilişkileri, üretim ve tüketim biçimi olduğuna dikkati çekerek, 'Adana mutfak kültürü de yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, kuşaktan kuşağa aktarılan bir değerdir' dedi.

Adana'nın çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmasının yanı sıra bugün olduğu gibi uzun yıllar boyunca her dönemde göç alan bir kent olduğuna dikkati çeken Kalan, her medeniyetin, her göçün Adana mutfağına zenginlik kattığını vurguladı.

Kalın, Adana'nın mutfak zenginliğinde verimli topraklarının da etkisinin olduğunu, yörede yetişen ürünlerin sofralara yılın her mevsiminde çeşni kattığını ifade ederek, 'Medeniyetlerin her birinin ayrı bir değer kattığı Adana mutfağının ünlü yemekleri artık nesilden nesle orijinal tadıyla aktarılacak. Çalışmamızın ana amaçlarından biri de birbirinden lezzetli yemek, tatlı ve içeceklerin ilk günkü tadıyla gelecek kuşaklara aktarılmasıdır' diye konuştu.

- İLK AĞIZDAN ÖĞRENİLDİ-

Kalın, yemek, tatlı ve içeceklerin yapılış şekillerinin ölçekli tarifleriyle yer aldığı kitaptaki bilgilerin ilk ağızdan öğrenildiğini belirterek, şöyle devam etti:

'İki yıl süren bu çalışmamızda, enstitümüzün değerli hocaları, kenti karış karış gezerek, her yemeği, bu yemeği özüne sadık kalarak en iyi şekilde yapan aşçılardan öğrendi. Her aşaması yazıya dökülen yemekler pişirildikten sonra fotoğraflandı. Bu nedenle, bu çalışmamıza katkı sağlayan tüm aşçılarımıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum.'

Kalın, Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve halk kültürü araştırmacısı Prof. Dr. Erman Artun'un da katkı sağladığı kitabın, basımının ardından yurtiçi ve yurtdışında ücretsiz dağıtılacağını belirterek, 'Adana'ya kalıcı bir eser daha bırakmanın onurunu yaşıyoruz. Bu kitap, gelecek nesillerimizin mutfağına ışık tutacak, yol gösterici olacak' diye konuştu.

(DLK-MUT-OSM) - ADANA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title