Haberler

ABD'ye 10 Milyon Kadın

Çin'in Eski 'Kızıl Lideri' Mao, ABD'de Karışıklık Çıkarmak İçin Formülü Ortaya Çıktı: ABD'ye 10 Milyon Kadın Göndermek.

Çin'in eski 'kızıl lideri' Mao, ABD'de karışıklık çıkarmak için formülü ortaya çıktı: ABD'ye 10 milyon kadın göndermek.

"Bir milyar Çinli aynı anda zıplarsa dünyanın yörüngesi değişir"den sonra "10 milyon güzel Çinli kadın ABD'ye gönderilirse ne olur?"

İşte bu sorunun cevabı da tarihi belgelerden yeni ortaya çıktı. Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu, eski "Kızıl Lider" Mao bunu düşünmüş ve "ABD'yi karıştırmak için en etkili yol" olarak görmüş. Bu düşüncesini de espriyle karışık zamanın ABD Dışişleri Bakanı Henrry Kissinger'e iletmiş. Mao'nun bu teklifi tarihi belgelere de girmiş. Arşivler açılınca bu da ortaya çıktı.

Mao Zedong'un ABD'de "karışıklık çıkarmak" için, 1969-1974 yılları arasında görev yapan 37. Amerikan Başkanı Richard Nixon'ın (1913-1994) ulusal güvenlik başdanışmanlığını yaptığı dönemde Henry Kissenger'a espriyle karışık ABD'ye 10 milyon Çinli kadın göndermeyi teklif ettiği ortaya çıktı.

NÜFUS PATLAMASIYLA VURMANIN YOLU      

1973-1976 yıllarında Çin-ABD ilişkileriyle ilgili dün yayımlanan ABD Dışişleri Bakanlığının belgelerine göre, Mao (1893-1976) için bu teklif, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere ivme kazandırmanın yanı sıra "ABD'yi Çin'dekine benzer nüfus patlamasıyla vurma" amacı taşımış olabilir.

Belgelere göre Mao, 17 Şubat 1973'te konutunda Kissenger ile yaptığı görüşmede, Çin'in "çok yoksul bir ülke olmasından" bahsetti ancak "sahip olduğu en fazla şeyin kadınlar olduğunda" ısrar ederek iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin durumundan dert yandı.

KISSINGER TEKLİFİ REDDETMİŞ

Görüşmede, Mao'nun önce binlerce, daha sonra bundan vazgeçerek 10 milyon Çinli kadın gönderme teklifi gülüşmelerle renklendi. Uzun süre devam eden görüşmede, Mao'nun oyununa katılan Kissenger ise ülkesinin Çinli kadınlar için "kotası" veya "gümrük tarifesi" olmadığını söyledi ve Sovyet tehdidinden bahsederek konuyu klasik diplomasi konularına taşımaya çalıştı ancak Mao "Çinli kadınlar" konusuna geri dönmekte ısrar etti.

Zabıtlara göre Mao'nun Kissinger'la sohbetinde “Çin kadınları iyi savaşamaz” sözü üzerine “gerçekten samimi ortamda araya giren tercüman Tang Vanşıng ile Çin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Vang Hayrung, “Çinli kadınlar gerektiğinde gayet iyi savaşır” diyebildiler.

BU KONUŞMALAR KAYITLARA GİRDİ

"Bırakın ülkenize gitsinler. Felaketler yaratırlar ve bu şekilde yükümüzü hafifletirsiniz" diyen Mao'ya Kissenger esprili bir dille tekliften basın toplantısında bahsedeceğini belirtti, bunaysa Mao "Hiçbir şeyden korkum yok" karşılığını verdi.

Kissinger ile komünist Çin'in kurucu “Serdümeni” Mao Zedong”, zabıtlara göre şunu da açıkça konuştu: “Bu görüşmemiz gizli mi kalsın yoksa kamuoyuna açıklansın mı?” Kissinger'ın teklifi üzerine Mao da açıklanmamasında hemfikir oldular.

ABD Dışişleri Bakanı da olan Kissinger'ın Pekin'i beşinci ziyaretinde Mao ile görüşmede Çin'in derin siyaset yolu belirlenmesinden baş mimarlardan olan Başbakan Cu Enlay da bulunuyordu. Soğuk Savaş döneminin en önemli diplomatik olaylarından biri hatta en önemlisi olarak bilinen Çin ile ABD arasındaki "pinpon diplomasisi" kahramanı Cuang Zedong, Çin'deki reform ve dışa açılma uygulamalarına da 1971'de Japonya'daki dünya masa tenisi şampiyonasında temel hazırladığını düşünüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title