Haberler

ABD'nin 231. Bağımsızlık Günü Resepsiyonu

ABD'nin 231. Bağımsızlık Günü Nedeniyle Verilen Resepsiyonda Konuşan İstanbul Başkonsolosu Deborah Jones, "Ortak Değerlerimiz ve İdeallerimiz, Yakın Dostluğumuz ve İttifakımızın Temelini Oluşturmaktadır. Bu Değer ve İdealler; Irak, İran, Orta Doğu, Kıbrıs, Afganistan, Orta Asya, Terörle Mücadele ve Enerji Gibi Bir Çok Alanda Aynı Hedefler Uğruna Çalışmamızı Mümkün Kılıyor" Dedi.

ABD'nin 231. Bağımsızlık Günü nedeniyle verilen resepsiyonda konuşan İstanbul Başkonsolosu Deborah Jones, "Ortak değerlerimiz ve ideallerimiz, yakın dostluğumuz ve ittifakımızın temelini oluşturmaktadır. Bu değer ve idealler; Irak, İran, Orta Doğu, Kıbrıs, Afganistan, Orta Asya, terörle mücadele ve enerji gibi bir çok alanda aynı hedefler uğruna çalışmamızı mümkün kılıyor" dedi.

ABD'nin Bağımsızlık Günü nedeniyle İstanbul Başkonsoloğu'nun bahçesinde verilen resepsiyona Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İçişleri eski bakanı Abdülkadir Aksu, Milletvekilleri Egemen Bağış ve Turhan Çömez ile İstanbul Valisi Muammer Güler, 3. Kolordu Komutanı Korgenersl Ethem Erdağı, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Türkiye Hahambaşı İshak Haleva, Vatikan Temsilcisi George Marovich, İhlas Yayın Holding Yönetim

Kurulu Başkanı Mücahit Ören, Turkuaz Hareketi Lideri Ali Müfit Gürtuna, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı. Resepsiyona katılımın, önceki yıllara göre yoğun olduğu gözlendi. Resepsiyon açılışı öncesi Amerikan Deniz Piyadeleri, Türk ve Amerikan bayraklarını göndere çekti. İstanbul 1. Ordu Komutanlığı 52. Zırhlı Birlik Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okunurken, konsolosluk yetkilisi de ABD milli marşını okudu.

Davetlilere yönelik bir konuşma yapan ABD İstanbul Başkonsolosu Jones, "Bağımsızlık gününde Amerikalılar sadece bir ulusun doğuşunu değil, bununla birlikte bağımsızlık bildirgesinde ve anayasamızda muhafaza edilen demokrasi, insanların özgürlüğü ve eşitliğinin evrenselliği ile insan haklarının korunması gibi idealleri kutlarlar" dedi. Geçen yıl Temmuz ayında İstanbul'da bulunan yüksek mahkeme yargıçlarından Ruth Bader Ginsbug'un sözlerini hatırlatan Jones, "Kesinlikle mükemmel değiliz ancak bu idealler

halen peşinden koştuğumuz ideallerdir. Amerikalı olmanın bu idealler ve inançlara sahip olmakla birlikte, onları muhafaza eden kurumlara da bağlı olmak olduğuna inanıyorum. Ulusumuzun kurucu önderleri, bizlere bu kurumları miras bırakmanın ötesinde, bu kurumların içerisinde hareket ederek kusurlarımızı da düzeltme özgürlüğünü de miras bırakmışlardır" diye konuştu.

Türkler'in de aynı temel idealleri ve değerleri paylaştığını, bunlar uğruna büyük fedakarlıklar ve mücadele verdiğini söyleyen Jones, "En çok beğendiği liderin kim olduğu sorulduğunda Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği yanıtın, Georce Washington oluşu beni hiç şaşırtmadı. Atatürk, 1923 yılında Amerikan ulusuna hitabında şunları söylemiştir; 'Uzun ve kanlı mücadele sonunda özgürlük ve bağımsızlığımızı kazanarak, halkın egemenliğine dayalı demokratik, güçlü ve medeni bir devlet kurdunuz. Dünyanın öbür

yanında burada, başka bir ulus var ki o da özgürlük, bağımsızlık ve demokrasi ideallari uğruna aynı şekilde mücadele ediyor, kan döküyor' dedi. Jones, "Ortak değerlerimiz ve ideallerimiz, yakın dostluğumuz ve ittifakımızın temelini oluşturmaktadır. Bu değer ve idealler Irak, İran, Ortadoğu, Kıbrıs, Afganistan, Orta Asya, terörle mücadele ve enerji gibi bir çok alanda aynı hedefler uğruna çalışmamızı mümkün kılıyor. İdeallerimize ulaşmaktan henüz çok uzakta olsak bile, -burada Atatürk'ün de bizim yakın

doğu politikalarımızı tenkit etmiş olduğunu dikkate aldığımı belirtmek isterim- gördüğünüz gibi bazı şeyler hiç değişmiyor. İşbirliğimiz devam edecektir. Yapılan kamuoyu araştırmalarının sonuçları ne olursa olsun, ben Türk-Amerikan ilişkilerinin temel gücünden hiç şüphe duymuyorum" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerde görev süresi dolacak olan Jones, konuşmasının sonunda davetlilere veda konuşması niteliğinde Türkçe olarak şunları söyledi:

"Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Ben sizlerle çok kahve içtim. Dostlar, kalbimdesiniz. Hoşçakalın."

Öte yandan, New Orleans'dan gelen Algiers Brass Band Grubu, konser verdiği sırada akşam ezanın okunmaya başlaması üzerine konserine ara vererek ezanın bitmesini bekledi.

Resepsiyon, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

(EY-CİN-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title