Haberler

75. İzmir Enternasyonel Fuarı Açıldı

Bu Yıl 75'inci Kez Dünyaya Kapılarını Açan İzmir Enternasyonal Fuarı (ief) Daha İlk Gününde Ziyaretçi Akınına Uğradı. Lozan Kapısı'nda Düzenlenen Açılış Töreninin Ardından Ziyaretçiler İçeri Akın Etti...

Bu yıl 75`inci kez dünyaya kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) daha ilk gününde ziyaretçi akınına uğradı. Lozan Kapısı`nda düzenlenen açılış töreninin ardından ziyaretçiler içeri akın etti.

Türkiye`nin ilk ve en büyük uluslararası organizasyonu İEF, Cuma günü 75`inci kez kapılarını açtı. Organik tarım ve yenilenebilir enerji kaynakları ana temasıyla açılan, 60 ülkenin katıldığı, 812`si yerli, 271`i yabancı, bin 83 firmanın yer aldığı fuar ilk günden renkli görüntülere sahne oldu. Açılışın haftasonuna denk gelmesi, hava sıcaklığının hissedilir derece düşmesi ziyaretçi sayısını arttırdı. Ege Bölgesi`nin dört bir yanından ziyaretçiler, İEF`yi gezmek için İzmir`e geldi. Özellikle 1 nolu hol ziyaretçi akınına uğradı. Onur konuğu il Uşak`ın yer aldığı bin 750 metrekarelik alan ziyaretçilerle doldu. 36 firmanın ürünlerinin sergilendiği Uşak standında kente özgü tarhana bardakta ikram edildi. İsteyenler fiyatları 5-10 YTL arasında değişen tarhana paketlerinden satın aldı. Tarihi 14`üncü yüzyıla dayanan Uşak halısı ve kiliminin de nasıl yapıldığı fuar ziyaretçilerine uygulamalı olarak gösterildi. Onur konuğu ülke Kazakistan`ın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ticari Faaliyetler Düzenleme Müsteşarlığı Başkanı Sabirov İmin Abduvaliyeviç te onur konuğu kent Uşak`ın standını ziyaret etti. Abduvaliyeviç, özellikle deriden yapılan kilimlere büyük ilgi gösterdi. Kazakistan`ın standını ziyaret edenler ise daha çok Kazakistanlı kızlara ilgi gösterdi. Ziyaretçiler standta görevli kızlarla fotoğraf çektirmek için sıraya girdi.

KENTLER TANITIM YARIŞINDA

Geçen yıl ilk defa onur konuğu il olarak Mardin`in, bu yıl da Uşak`ın yer almasıyla kentlerin kendilerini İEF`de tanıtma heyecanı göze çarptı. Şanlıurfa ilk defa fuarda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nın ücretsiz yer tahsis etmesiyle yer alırken, kendi kültürünü İzmir`den Türkiye`ye ve dünyaya tanıtma fırsatı buldu. Şanlıurfa`nın standında mırra takımları, isot, fıstık, poşu gibi kente özgü ürünlerin satışı yapıldı.

CEZAEVLERİ STAND AÇTI

Yine 1 nolu holde bu yıl ilk kez Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığı bünyesinde açık ceza infaz kurumları stand açtı. Mahkumların kendi elleriyle yaptıkları ürünler satışa çıkarıldı. Fuarda 9 metrekarelik alana kurulu Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumu standında 4 mahkumun, 3 ayda mermerden yaptığı, bin 500 YTL`den satışa çıkarılan Anıtkabir ilgi odağı oldu. 45 metrekarelik alana kurulu Kütahya Açık Ceza İnfaz Kurumu`nun standında da yine mahkumların porselen, seramik ve onix taşından yaptığı ürünler satışa çıkarıldı.

LUNAPARK YİNE FUARIN GÖZDESİ

İEF`ye gelip te lunaparka gitmemek olmaz. Fuarda en çok ilgiyi her yıl olduğu gibi lunapark gördü. İzmir`i metrelerce yukarıdan görmek isteyenler Ege Güneşi`ni tercih ederken, biraz daha cesaretli olanlar Kamikaze, Radar, Uçan Daire gibi oyuncaklara bindi. Çocukların tercihi de herzamanki gibi atlıkarınca, salıncak oldu.

SEYYARLAR YİNE FUARDA

İZFAŞ ve Büyükşehir Belediyesine bağlı zabıta ekiplerinin yıllardır mücadele ettiği seyyar satıcılar yine işbaşındaydı. Daha ilk günden özellikle lunapark çevresinde balon gibi oyuncakların yanı sıra açıkta satılan gıda maddeleri de dikkat çekti. Bu arada fuarda para kazanmak için ilginç yöntemlere de başvuruldu. Lunaparkın girişinde `Aya bakmak 50 YKr` yazılı kağıdın iliştirildiği teleksopla ziyaretçiler gökyüzünü izledi.

ACIKAN DÜNYA MUTFAKLARINA KOŞTU

Geçtiğimiz yıl kurulmayan ancak bu yıl yine 9 Eylül Kapısı girişindeki yerini alan Dünya Mutfakları Festivali, fuarı gezip, acıkan ve yorgunluk atmak isteyen ziyaretçilerin durağı oldu. Orkide yağları sponsorluğunda bu yıl 5`incisi düzenlenen Dünya Mutfakları Festivali`nde Çin, Japon, Hint, Kazakistan, Kanada, Meksika, Fransız, İtalyan, Karadeniz, Ege ve Anadolu mutfaklarına yer verildi. En renkli görüntülere sahip Çin ve Japon mutfakları önünde uzun kuyruklar oluşurken, geleneksel kıyafet girmiş kızlar ziyaretçileri karşıladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title