Haberler

2008 Yılı Bütçe Görüşmeleri

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, emniyet mensuplarının maaşlarında en uygun zamanda bir iyileştirme yapılacağına inandığını söyledi. Bakan Atalay, trafik kazalarının önlenmesi için de radikal kararlar aldıklarını belirterek, kazaların önlenmesi konusunda çok önemli değişikliklerin yapılacağını ve bunların kısa bir süre sonra kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.

TBMM Plan Bütçe Komsiyonu'nda 2008 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor. Komisyonda İçişleri Bakanlığı ve bağlı kurumların bütçeleri müzakere edilerek benimsendi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, milletvekillerinni sorularını ve eleştirilerini cevaplandırdı. Bakan Atalay, emniyet personelinin maaşının düşük olduğu eleştirilerine katıldığını ve milletvekilleriyle aynı görüşü paylaştığını, bu konuda hiçbir tereddütün bulunmadığını belirtti. Atalay, İçişleri Bakanlığı dahil 4-5 bakanlıkta bu sıkıntının olduğunu

belirterek, bütçe imkanları çerçevesince Bakanlar Kurulu kararıyla önümüzdeki dönemlerde iyileştirmelerin yapılabileceği mesajını verdi. Bakan Atalay, "Emniyet mensuplarımıza en uygun olan zamanda düzeltme yapılacağına inanıyorum" dedi.

Bakan Atalay, personel rejimi konusunda hükümet olarak bir çalışma yaptıklarını ancak çok karmaşık bir konu olduğu için şu anda bu konuyla ilgili bir çalışmanın olmadığını, yapılan çalışmanın da durduğunu belirtti.

Bakan Atalay, özellikle şehir suçları olarak bilinen kapkaç, oto hırsızlığı gibi suçlarda 2007 yılında alınan özel tedbirlerle büyük oranda düşüş olduğunu söyledi. Atalay, 2006 yılının ilk 6 ayına göre 2007 yılında kapkaçta yüzde 63, yankesicilik ve oto hırsızlığında yüzde 26 düşüş kaydedildiğini belirtti. İçişleri Bakanı, "Şunda kararlıyız, vatandaşımız hergün 'benim evim soyulacak mı' kaygısı taşımayacak. Başını yastığa rahat koyacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Atalay, AB uyum yasalarıyla yapılan değişikliklerin polisin elini bağladığı, suçların bundan arttığı gibi bir intibanın bulunduğunu ancak bunun doğru olmadığını, AB düzenlemelerinin özgürlük ve demokrasiyi öne çıkardığını ifade etti. Bakan Atalay, geçiş döneminde böyle sorunların yaşanabileceğine dikkat çekerek, "Polis daha rahatlamıştır, özellikle şehir suçlarında ve özellikle çocuk suçlarında, bugün çok ciddi bir başarı var" dedi.

Son dönemde İstanbul'da 4 çocuk kapkaç çetesinin çökertildiğini ve elebaşlarının alındığını kaydeden Bakan Atalay, bu çetelerin 25-30 kişilik gruplar olduğunu ve çete suçu bağlamında yargının bunları değerlendirdiğini kaydetti.

TRAFİKTE RADİKAL KARARLAR GELİYOR

İçişleri Bakanı Atalay, trafik kazalarının Türkiye'de önemli maddi ve manevi kayıplara sebep olduğunu belirterek, bu konuda 'radikal' kararlar aldıklarını açıkladı. Bu konuda herhangi bir bilgi vermeyen Bakan Atalay, "Olağanüstü çaba sarfedeceğiz. İleri tedbirler alacağız" ifadelerini kullandı. Bakan Atalay, bu kararlarla ilgili tek bir örnek verirken, çizikli bir kazada artık sigorta belgesiyle değişimin yapılabileceğini, trafik polisinin beklenmeyeceğini açıklayarak, "Bunun gibi bazı hususları

düzenleyeceğiz" ifadelerine yer verdi.

ÇETE OPERASYONLARINDAKİ TUTUKLAMALAR

Bakan Atalay, çetelerle ilgili bir soruyu cevaplandırırken, Atabeyler Operasyonu'nda 12 yakalama olduğunu, 4 kişinin tutuklandığını; Sauna Çetesi'nde 156 yakalamanın olduğunu, 11 kişinin tutuklandığını; Bozuk Para Operasyonu'nda 70 kişinin yakalandığını, 40 kişinin tutuklandığını; Gardrop Operasyonu'nda 20 kişinin yakalandığını ve 12 tutuklama olduğunu; Rulet Operasyonu'nda 34 kişinin yakalandığını ve 20 kişinin tutuklandığını; Okyanus Operasyonu'nda 20 kişinin yakalandığını, 6 kişinin tutuklandığını;

Ümraniye Operasyonu'nda 36 kişinin yakalandığını, 16 kişinin tutuklandığını ve Perde Operasyonu'nda (Devlet Tiyatroları) 15 kişinin yakalandığını, aralarında Devlet Tiyatrolar Genel Müdürü Turhan Dilligil'in de bulunduğu 3 kişinin tutuklandığını, bunların 3 yıl 1 ay hapis cezası aldığını açıkladı.

Bakan Atalay, yine müfettiş raporları doğrultusunda 16 belediye başkanının görevden alındığını, bunlardan birinin Cizre Belediye Başkanı, diğerinin de Adana Yakapınar Belediye Başkanı olduğunu; bu iki belediye başkanının terörle mücadele kapsamında tutuklandığını söyledi. Yasal olmayan hiçbir şey bulunmadığını kaydeden Bakan Atalay, Cizre Belediye Başkanı'nın tutuklandığını ancak yargı tarafından serbest kaldığını, sonrasında ise idari yargının belediye başkanını görevine iade etmediğini söyledi.

Atalay, konuşmasında bir soruya cevap verirken, polis bölgesinde Türkiye genelinde taşıma ve bulundurma ile yivli olmak üzere 606 bin 602 silahın kayıtlı olduğunu söyledi. Bakan, başka bir soru üzerine de, emniyet teşkilatında 2 bin 800 sivil, 9 bin 92 de resmi koruma bulunduğunu açıkladı.

IRAK İLE TERÖR ANLAŞMASI

Bakan Atalay, Irak'la Türkiye Cumhuriyeti arasında içişleri bakanları düzeyinde ilk defa bir anlaşma imzalandığını, bu anlaşmanın terörle mücadelede iki ülkenin beraber hareket etmesine imkan sağlayan bir anlaşma olduğunu söyledi. Bakan Atalay, ancak 4. maddenin anlaşmanın önüne geçtiğini söyledi. 4. madde ile ilgili çok şeyin yazıldığını kaydeden İçişleri Bakanı, anlaşmada Türkiye'nin izne tabi bir şekilde sınır ötesine, Irak'a geçmesiyle ilgili bir düzenlemenin Irak tarafınca istendiğini, Türkiye'nin

bunu kabul etmediğini ancak bu düzenlemenin daha sonra yeniden yapılacak müzakerelerle ele alınacağı düşüncesiyle anlaşmanın imza altına alınmasının kararlaştırıldığını ifade ederek, anlaşmayı, "Bizim taleplerimizi güçlendiren bir belge" diye nitelendirdi. Bakan Atalay, "Türkiye'nin sınır ötesi ile ilgili hakkı vardır. Biz aceleyle karar verip uygulamıyoruz. Biz bu konuyu sonuna kadar vardıracağız, yürüteceğiz" dedi ve bunun BM kararlarıyla ve diğer bazı uluslararası anlaşmalarla tescil edildiğini

vurgulayarak, bu konuda bir sıkıntının olmadığına işaret etti.

(AU-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title