Haberler

2006 Zaman Kullanım Anketi Sonuçları Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (Tüik) Verilerine Göre, 2006 Yılında 15 ve Üzeri Yaştaki Kişilerin Günde Ortalama 8 Saat 32 Dakikayı Uyuyarak Geçirdiği Bildirildi. Hane Halkı ve Ev Bakımına Erkekler Günde 51 Dakika Zaman Ayırırken, Kadınların İse 5 Saat 17 Dakika Ayırdığı Ortaya Çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2006 yılında 15 ve üzeri yaştaki kişilerin günde ortalama 8 saat 32 dakikayı uyuyarak geçirdiği bildirildi. Hane halkı ve ev bakımına erkekler günde 51 dakika zaman ayırırken, kadınların ise 5 saat 17 dakika ayırdığı ortaya çıktı.

TÜİK tarafından ilk defa 2006 yılında Türkiye genelinde uygulanan 'Zaman Kullanım Anketi' sonuçları açıklandı. 2006 yılında her ay ortalama 390 hane halkı olmak üzere toplam 5 bin 70 hane halkına uygulanan anket, 15 ve üzeri yaştaki 11 bin 815 fertle yapıldı. Ankete katılanlardan hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki ayrı günde 24 saat boyunca 10'ar dakikalık aralıklarla yaptıkları faaliyetleri kaydetmeleri istendi. Araştırma sonuçlarına göre, yılın tüm günleri hesaba katıldığında 15 ve daha yukarı

yaştaki fertler günde ortalama 8 saat 32 dakikayı uykuya ayırırken, spor faaliyetlerine sadece 7 dakika ayırdığı görüldü. Hane halkı ve ev bakımına erkekler günde 51 dakika zaman ayırırken, kadınlar 5 saat 17 dakika ayırdı.

15 ve üzeri yaştaki fertlerin 24 saat boyunca yapmış oldukları faaliyetler incelendiğinde çalışan erkeklerin günde ortalama 6 saat 8 dakikayı, kadınların ise ortalama 4 saat 19 dakikayı ekonomik bir işte çalışmaya ayırdığı görüldü. Buna karşın çalışmayan erkeklerin hane halkı ve ev bakımına ayırdığı süre sadece 1 saat 12 dakika iken, kadınlarda bu süre 5 saat 43 dakika oldu. TV seyretme, kitap, gazete okuma gibi faaliyetlere çalışan kadınlar sadece 1 saat 34 dakika ayırırken, çalışmayan kadınlar 2 saat

18 dakika ayırdı. Çalışmayan erkeklerin ayırdığı süre ise 3 saat 12 dakika oldu.

Eğitim durumu yükseldikçe hane halkı ve ev bakımına ayrılan zamanın azaldığı, çalışmaya ayrılan zamanın arttığı ortaya çıktı. 15 ve daha yukarı yaştaki fertlerin bir günde hangi faaliyetlere ne kadar süre ayırdıkları eğitim seviyesine göre incelendiğinde bazı farklılıklar gözlenmektedir. Örneğin okur-yazar olmayan fertler yemek hazırlama, konut temizliği ve bakımı, bahçe işleri, çocuklarla ilgilenmek faaliyetlerini içeren hane halkı ve ev bakımına 4 saat 10 dakika ayırırken, ilkokul mezunları 3 saat 34

dakika, ortaokul ve lise mezunları ortalama 2 saat 17 dakika, yüksekokul ve üstü eğitime sahip olanlar ise günde ortalama 2 saat 8 dakikayı bu faaliyetlerde geçirdi. Diğer yandan okur-yazar olmayanlar günde ortalama 1 saat 14 dakika çalışırken, yüksek öğretim mezunu fertlerde bu süre 3 saat 39 dakika oldu.

15 ve daha yukarı yaştaki kadınların hane halkı ve ev bakımına ayırdığı sürenin ayrıntısına bakıldığında bu işler için harcadıkları zamanın yüzde 46'sı yiyecek hazırlama, pişirme, bulaşık yıkama faaliyetlerinde, yüzde 21.2'si konutun temizlenmesi ve bakımında, yüzde 13.8'i ise çocuk bakımında geçirdi. Erkekler gün içindeki ortalama 51 dakikanın yüzde 13.5'ini yiyecek hazırlama, pişirme, bulaşık yıkama faaliyetlerine yüzde 20.4'ünü ise çocuk bakımına ayırdı. Bu arada Avrupa ülkelerinde 1998-2002 döneminde

farklı yıllarda uygulanan anketlerden elde edilen sonuçlar ile bir kıyaslama yapıldığında çalışan erkek ve kadınların günlük faaliyetlerinde en fazla zamanı uykuya ayırdıkları görüldü. Tüm ülkelerde kadınlar zamanlarının önemli bir kısmını evle ilgili işlere, erkeklerse çalışmaya ayırdı. Çalışan erkeklerin çalışan kadınlara nazaran daha fazla boş zamanları oldu. Yemek, kişisel bakım ve uykuya ayrılan zaman kadın ve erkeklerde birbirine yakın gerçekleşti.

(BK-MAY-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title