Haberler

2. Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı

AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, "Gelecek 10-15 yıllık dönemde, gelişmekte olan ülkeler ve yükselen piyasa ekonomilerinde ihtiyaç duyulan yatırımlarla, bu yatırımlar için mobilize edilebilecek konvansiyonel yöntemlerle harekete geçirilebilecek kaynaklar arasındaki farkın 12 trilyon dolar" dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, "Gelecek 10-15 yıllık dönemde, gelişmekte olan ülkeler ve yükselen piyasa ekonomilerinde ihtiyaç duyulan yatırımlarla, bu yatırımlar için mobilize edilebilecek konvansiyonel yöntemlerle harekete geçirilebilecek kaynaklar arasındaki farkın 12 trilyon dolar" dedi.

Turhan, Anadolu Ajansı'nın "global iletişim ortağı" olduğu, Borsa İstanbul ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi iş birliğiyle düzenlenen "2. Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye başkanlığındaki G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde İslami finans konusunun zikredilmesinin çok önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

Bunun "alternatif finansman yöntemleri" ve "varlığa dayalı finansman yöntemleri" şekliyle ifade edildiğini aktaran Turhan, ancak kastedilenin İslami finansman olduğunu vurguladı.

Turhan, bu konunun Türkiye'nin girişimiyle sonuç bildirgesinde yer aldığına dikkati çekerek, "İçinde bulunduğumuz dünyanın acil sorunlarından ilki, dünyanın değişen ekonomi politik yapısı. 15 yıl önce dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi ile bugün dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisini ele alalım. Bunların hem sıralamasında, hem de küresel üretimin bu ülkeler bazındaki dağılımda çok ciddi değişiklikler olduğunu göreceksiniz. Zaten G20'nin ortaya çıkması da böyle bir değişimin yansıması neticesinde olmuştur" diye konuştu.

Turhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünya politik literatürüne "Dünya 5'ten büyüktür" kavramını kazandırdığını belirtti.

Bu söylem bir dilek olmadığına işaret eden Turhan, şöyle devam etti:

"Bu 15 yıl gibi kısa bir süre içinde küresel ekonomi politikte gerçekleşen büyük fay hattı kırılmalarının bir ifadesidir. Dünya 5'ten büyük olduğu için artık G7, küresel, ekonomi ve politik sorunların müzakere edildiği platform olarak işlevini kaybetmiş, bunun yerini G20 almıştır Bu sadece devletler bazında geçekleşen bir dönüşüm olarak görülmemeli. Şirketler bazında konuyu incelediğimizde de buna çok benzer bir tabloyla karşılaşıyoruz. Bugün dünyada 1 milyar doların üzerinde üretim yapan ve farklı ülkelerde değer zinciri oluşturmuş küresel şirketlerin sayısı yaklaşık 10 bin civarında. 2010 yılı itibariyle bakıldığında bu şirketlerin neredeyse üçte ikisinden fazlasının, yüzde 70'inin gelişmiş ülkelerde olduğunu görüyoruz."

Küresel şirketlere 2025 yılında 15 bin yeni şirketin ilave olmasının beklendiğini ve bunların 1 milyar doların üzerinde üretim yapacağını dile getiren Turhan, bu kurulacak 15 bin şirketten her 10 tanesinden 7'sinin, Türkiye gibi gelişmekte olan veya yükselen piyasa ekonomilerinde olacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

İbrahim Turhan Ak Parti İzmir Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title