Haberler

2. Geleneksel Ekonomik Yönetişimdeki Mevcut Konular Konferansı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Yaşanan Dalgalanma Nedeniyle Türkiye'nin de İçinde Bulunduğu Ülkeler Grubunun Risk Priminin Arttığını Belirterek, Ağır Reform Gündeminin Takvime Bağlanması Gerektiğini Söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yaşanan dalgalanma nedeniyle Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkeler grubunun risk priminin arttığını belirterek, ağır reform gündeminin takvime bağlanması gerektiğini söyledi.

'2. Geleneksel Ekonomik Yönetişimdeki Mevcut Konular' konferansı Bilkent Otel'de başladı. 2 gün sürecek olan konferansı ilk gününde bir konuşma yapan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, ekonomik yönetişimin gündeme getirdiği en önemli unsurların şeffaflık, hesap verebilirlik, hukukun üstünlüğü ve katılım olduğunu söyledi. ABD'de özellikle mortgage sektöründe yaşanan sorunlar, sigorta ile ilgili yaşanan sorunlar ve buradaki büyük boşlukların şu andaki çalkantının ortaya çıkmasına sebep olduğunu belirten Yılmaz, "Aynı zamanda kredi derecelendirme kuruluşlarının kötü performansını da bu listeye eklememiz gerekiyor. Bunun yanı sıra kamu otoritelerinin de değerlendirme yapma ve gerçekten karmaşık bir takım finansal araçları düzenlenme konusunda geride kaldıklarını söylemek lazım'' dedi.

Mevcut ekonomik sorunun ne kadar devam edeceğini bilmediklerini kaydeden Yılmaz, ''Süresinin ne olacağını bilmiyoruz, ama özellikle sanayileşmiş ülkeler tarafından düzenlemeye yönelik bazı tepkilerin ortaya çıkması mümkün'' diye konuştu. Türkiye ekonomisindeki gelişmeler hakkında da açıklamalarda bulunan Yılmaz, 2001 krizinin ülke ekonomisi açısından büyük bir dönüm noktası oluşturduğunu ve o zamandan bu yana çok iddialı bir reform gündeminin uygulandığını ifade etti. Yapılması gereken çok şeyin olduğunu belirten Yılmaz, "Şu anda hem içeride hem dışarıda bir takım zor dönemlerden geçiyoruz ama biz hiçbir şekilde momentum kaybetmemeliyiz. Özellikle kurumsal kapasite oluşturma açısından hız kesmememiz gerekiyor'' diye konuştu.

Reform gündeminin zamanında gerçekleştirilmesini sağlamak gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, ''Bunun için bir takvim ve performans kriterleri ortaya konulmalı ve uygulamada da bu kriterlere bağlı kalmalıyız. Herhangi bir şekilde gecikme olursa gerekli mekanizmaların kullanılması, böylece politika yapıcıların halkın karşısına çıkıp neden başarısız olunduğunu açıklamaları sağlanmalıdır'' şeklinde konuştu. İyi yönetişimin, son yıllarda elde edilen kazançları daimi hale getirmek için büyük önem taşıdığına işaret eden Durmuş Yılmaz, ''Önümüzde bizi bekleyen çok ağır bir reform gündemi var. Makroekonomik istikrar, yapısal reformlar ve iyi yönetişim prensiplerine bağlı hareket etmek, Türkiye'nin ekonomik potansiyelinin önünü açacak ve AB'ye yakınlaşmamızı sağlayacaktır'' dedi.

(EDA-NÇ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title