Haberler

14 Yıllık Dev-sol Davası Yeniden Görülüyor

Dev-sol Adına Yapılan 51 Eyleme İlişkin Dava Yargıtay'ın Bozma Kararı Sonrası Yeniden Görüldü. 14 Yıldır Tutuklu Bulunan Sanıklar Duruşmada Tahliye Edilmedi. Sanık Avukatı, Benzer Dosyalarda 10 Yıldan Fazla Tutuklu Kalanların Tahliye Edildiğini Söyledi.

Dev-Sol adına yapılan 51 eyleme ilişkin dava Yargıtay`ın bozma kararı sonrası yeniden görüldü. 14 yıldır tutuklu bulunan sanıklar duruşmada tahliye edilmedi. Sanık avukatı, benzer dosyalarda 10 yıldan fazla tutuklu kalanların tahliye edildiğini söyledi.

Dev-Sol adına gerçekleştirilen, kapatılan İstanbul DGM Cumhuriyet eski Başsavcısı Yaşar Günaydın, emekli Orgeneral Adnan Ersöz ve emekli Oramiral Kemal Kayacan`ın öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu 51 eylemden sorumlu oldukları öne sürülen 16 sanığın yargılandığı dava , yargıtayın bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlandı. Duruşmada,14 yıldır tutuklu olan Galip Aygül ile 14 yıl 2 aydır tutuklu bulunan Nursel Demirdöğücü`nün tahliye talebi reddedildi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Galip Aygül ve Nursel Demirdöğücü ile tutuksuz sanıklar Hüseyin Atıcı ve Mesude Pehlivan hazır bulundu.

Duruşmada söz alan sanıklardan Galip Aygül 14 yıldır tutuklu olduğunu belirterek, ¨Bu dosyadaki suçlardan dolayı yargılanan diğer sanıklar hem mahkememiz hem de başka mahkemeler tarafından tahliye edilmiştir. Uzun süren tutukluluk nedeniyle ailem ve ben mağduruz. Tahliyemi talep ediyoum¨ dedi.

Hakkında verilen karar kesinleşmeden Sivas`taki cezaevine gönderildiğini ifade eden Nursel Demirdöğücü ise, ¨Bundaki amaç gerek avukatımla, gerek ailemle görüşmemin engellenmesidir. Daha sonra bu dava nedeniyle bir haftadır oradan oraya sevk yapılmak suretiyle en son Paşakapısı`na getirildim. F Tipi cezaevlerinde yapılan uygulama insanlığa aykırıdır. Bu nedenle açlık grevindeyim. Ayrıca yaklaşık 15 yıldır tutuklu bulunmam Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırıdır. Tahliyemi talep ediyorum¨ diye konuştu.

Demirdöğücü`nün avukatı Taylan Tanay da , müvekkilinin 14 yıl 2 aydır tutuklu bulunmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve mahkeme kararlarına aykırı olduğunu belirtti. Dava dosyasının Birleşmiş Milletlere bağlı komisyonlar tarafından incelendiğini kaydeden Tanay, ¨ Uzan tutukluğun hukuka uygun olmadığı bütün dünyada ilan edilmiştir. Yeniden yapılan yargıla ile bu hukuksuzluğun düzeltilme imkanı doğmuştur. Benzeri dosyalarda gerek mahkememiz, gerek diğer mahkemeler 10 yıldan fazla tutuklu kalan kişileri tahliye etmiştir. Bütün bu hususular nazara alınarak müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum¨ dedi.

Görüşü sorulan savcı Adnan Babadağ, sanıklardan Nursel Demirdöğücü`nün tutuklu kaldığı süre ve gözlenen sağlık durumu nazara alınarak tahliyesine karar verilmesini istedi.

Sanıkların suç işlediklerine dair kuvvetli şüphe bulunduğunu belirten mahkeme, yargılanamın özelleği ve sanıkların kaçma şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tahliye taleplerini reddetti. Duruşma, savcının esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için ertelendi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Galip Aygül ve Nursel Demirdöğücü`nün de aralarında bulunduğu 16 sanık 6 Şubat 1992`de İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Yaşar Günaydın, koruma polisi Şaban Ceylan ve makam şoförü Halit Balta, 13 Ekim 1991`de emekli Orgeneral Adnan Ersöz, 19 Ağustos 1991`de İngiliz uyruklu Andrew Blake, 29 Temmuz 1992`de emekli Oramiral Kemal Kayacan, 22 Kasım 1990`da Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Niyazi Fikret Aygün`ün öldürülmesi, 24 Mart 1992`de MİT`e ait servis aracının taranması olaylarının da aralarında bulunduğu, öldürme, yaralama, bombalama, soygun, silahlı saldırı ve korsan gösterinin de aralarında bulunduğu 1989 ile 1992 yılları arasında 51 eylemden sorumlu tutulmuştu. 12 yıl süren yargılamanın sonunda ¨İstanbul Devrimci Birlikler Genel Sorumlusu¨ olduğu iddia edilen Galip Aygül ve Nursel Demirdöğücü`nün ¨Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmekö suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmış, duruşmalardaki hal ve davranışları, eylemlerinin vahameti ve yoğunluğu göz önüne alınarak cezalarında indirim yapılmamıştı.

Ahmet Özdemir, Hacer Arıkan, Filiz Karayel, Hüseyin Atıcı ve Mesude Pehlivan`ın ise aynı suçtan ,duruşmalardaki davranışları dikkate alınarak yapılan indirimle müebbet hapis cezasına çaptırılmıştı.

“Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmekö suçundan ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırılan Şükrü Aydoğdu`nun cezasının ise verdiği ifade ile suç örgütünün ve olayların meydana çıkmasına yardımcı olduğu anlaşıldığı için Topluma Kazandırma Yasası`nın 4. maddesi gereği ve pişman olması dikkate alınarak 13 yıl 4 ay ağır hapse indirilmişti.

Selman Demir, Selma Demir ve Savaş Kircan hakkında ise öyasadışı örgüte üye olmakö suçundan açılan davanın zaman aşımı, Altan Berdan Keremgiller ile Ali Rıza Kurt`un da davalarının da ölmeleri nedeniyle ortadan kaldırıldığı belirtilmişti.

Ümit İlter hakkında ise İzmir DGM`de, Ali Tekin hakkında da Ankara DGM`de bu dosyadaki suçlardan mahkum oldukları için ceza verilmediği ifade edilmiş, avukatı savunma yapmayan Suna Ökmen`in davası ise ayrılmıştı.

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9`uncu Ceza Dairesi gerekçeli kararın bazı sayfalarında imza eksikliği olması nedeniyle yerel mahkemenin verdiği kararı usulden bozmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title