Haberler

1. Malatya Uluslararası Film Festivali Sona Erdi

26 Kasım- 2 Aralık Tarihleri Gerçekleşen 1. Malatya Uluslararası Film Festivali 2 Aralık Gecesi, Festival Ödül Töreni İle Sona Erdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Doç. Dr. Ulvi Saran başta olmak üzere, Malatya Belediye Başkanı, Malatya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı'nın da hazır bulunduğu Festival Ödül Töreni'nde, çok sayıda yerli ve yabancı sanatçı, basın mensubu ve davetliler yer aldı.

Festival Ödül Töreni'ni Aslı Şahin ve Kaan Girgin'in sunduğu gecede ilk olarak Festival Yönetmeni Ali Çalışır söz aldı. Ali Çalışır, "Festivalimizin Açılış Töreni'nde vurguladığım şey, festivalin gelenekselleşip, gelenekselleşmeyeceği konusunda halkın karar vereceğiydi. Malatya halkı filmlere ve festivale gösterdiği yoğun ilgiyle bu konudaki kararını verdi. Avşar ve Yeşil sinemalarının 'gişe filmlerinde bu denli ilgi olmadı' demesi bizi gururlandırdı." dedi. Esnafı, taksicisiyle tüm Malatya halkının Festivale sahip çıkmasının büyük mutluluk duyduğunu belirten Ali Çalışır, bütün özel kurum ve kuruluşların, yerel ve ulusal basının göstermiş olduğu ilgiden de ayrıca memnuniyetini dile getirdi.

Festival Ödül Töreni'nde söz alan Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Doç. Dr. Ulvi Saran konuşmasında bir hafta boyunca festivalde olan etkinliklerden kısaca bahsetti. İnönü Üniversitesi, Sanayi ve Ticaret Odası ve Malatya Belediyesi'nin işbirliğiyle Festivali gerçekleştirdiklerini belirten Vali Saran, " İller sadece ekonomik olarak değil, marka imajlarıyla da birbirleriyle yarışıyorlar. Bu anlamda Malatya Uluslararası Film Festivali'nin Malatya'ya büyük katkı sağladığını söyleyebiliriz." dedi. İnternet arama motorlarında Festivalin başladığı tarihte 450 bin olan sonuçların, bugün 1350 bin rakamına ulaştığını açıklayan Vali Ulvi Saran, bunun Festivalin ne kadar büyük ilgi gördüğünün, ne derece de hızlı bir yol kat ettiğinin göstergesi olduğunu vurguladı. Katkıda bulunan tüm kuruluşlara ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a teşekkürlerini sunan Vali, "Başarılı bir şekilde festivalimizi açtık ve başarılı bir şekilde bu gece Festivalimizi sonlandıracağız. Nice festivallerde bu anlamda görüşmek dileğiyle, hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım" dedi.

Festivalin son konuşmacısı olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay sahne aldı. Bakan, "Malatya gibi tarihi bir Türk kentinde uluslararası bir film festivali yapması önemli bir ihtiyaca cevap veriyor." dedi. Açılışı basından izlediğini söyleyen Bakan Günay, Malatya'nın tüm güzelliğini görüntülerde gördüğünü ekledi. "Bu salonda Malatya Uluslararası Film Festivali ile güzel bir iş başlattığımızı ve bunu devam ettireceğimi görüyorum." dedi. Hayatın katı ve gaddar yönünü sanatın katlanılır kıldığını belirten Bakan, ekonominin yanında kültür sanat alanında gelişmelerin de büyük bir önemi olduğuna vurgu yaptı. 2002 yılında 9 film üretilirken, 2009 yılında ülkemizde bu sayının 70'e çıktığını anlatan Bakan, bu alanda devlet olarak sinema için yapmış oldukları ve yapacakları çalışmalara değindi. Sinema salonu olmayan illere sinema salonlarını getirdiklerini anlatan, Malatya Kültür Merkezi'nin kent için önemini değinerek, "Seneye Malatya Kültür Merkezi bitmiş olacak ve Festivali bu yeni kültür merkezinde gerçekleştireceğiz." dedi. Bakan Günay, bu gibi etkinliklerin ülkemizin ortasında ve doğusunda yanan meşaleler gibi ülkemizi aydınlattığını söyledi. Salonda kadın sayısının az olduğunu söyleyen Günay, geleceği şekillendiren kadınların bu gibi kültür sanat etkinliklerinde çoğunlukta olmaları gerektiğine dikkati çekti.

Festival Ödül Töreni'nde konuşmaların ardından kısaca Festival'de neler olduğu hakkında bilgi verildi. Gecede ayrıca İnönü Üniversitesi ve Malatya Musiki Cemiyeti, Malatyalı sanatçıların besteleri ile Malatya türkülerini seslendirerek geceye renk kattı.

KAYISI 'KRİSTAL'İZE OLDU, SAHİPLERİNİ BULDU!

'En İyi Kısa Film" dalında UŞAK HESABI 'Kristal Kayısı'nın sahibi oldu!

Türk Telekom sponsorluğunda gerçekleştirilen Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda 'mizah' temalı 12 film yarıştı. Gecede Festival sponsorlarından Halk Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Emin Özcan'ın açıklayıp takdim ettiği İnönü Üniversitesi Öğrencilerinin Seçimi Ödülü'nün sahibi "UŞAK HESABI" filmi oldu. Ödülü filmin yönetmeni Yusuf Emirdar aldı.

Sinema Yazarları Derneği üyelerimiz Ceyda Aşar, Övgü gökçe ve Cumhur Canbazoğlu tarafından değerlendirilen SİYAD Ödülü "KÜÇÜK BİR HAKİKAT" filminin oldu. Ödülü Ceyda Aşar filmin yönetmeni Emre Akay' a takdim etti.

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda filmler ana jüri üyeleri; gazeteci ve yazar Sayım Çınar, oyuncu ve tiyatro yönetmeni Mehmet Esen, oyuncu ve öykü yazarı Nilüfer Açıkalın, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Festival Yürütme kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan Sağer ve yönetmen Asitha Amereseker'e tarafından değerlendirildi.

Jüri üyelerinden Nilüfer Açıkalın'ın açıklayıp, takdim ettiği Jüri Özel Ödülü'nün sahibi "ŞAMPİYON BEŞİKTAŞ" filmi oldu ve ödülü filmin yönetmeni Şirin Soysal aldı.

Türk Telekom'un ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Ulusal Kısa Metraj Film Yarışmasında son olarak, Asitha Ameresekere'nin açıkladığı 3000 TL Para Ödülü ve Kristal Kayısı Sahibi En İyi Kısa Film "UŞAK HESABI" oldu. Filmin yönetmeni Yusuf Emirdar'a ödülünü Türk Telekom Bölge Müdürü Erhan Kaya takdim etti.

'En İyi Film' dalında 'Kristal Kayısı Ödülü'nün sahibi 'Görünmez Kadın'

Gecede son olarak 'mizah' konulu 10 uzun metraj filmin yarıştığı, LC Waikiki'nin desteklediği 1. Malatya Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın sonuçları açıklandı. Türkiye'den Murat Şeker'in yönetmenliğinde ki "ÇAKALLARLA DANS" filminin de bulunduğu yarışmada, filmler yönetmen Hüseyin Karabey, American Cinema Foundation Yöneticisi Gary McVey, Yunan oyuncu Katerina Moutsatsou, FIBRESCI Başkanı Jean Roy ve Japon Yapımcı Hisami Kuroiwa'dan oluşan Ana Jüri tarafından değerlendirildi.

Bu kategoriler dışında filmler, ayrıca 'Jüri Özel Ödülü', 'Siyad Ödülü' ve Malatyalı sinemaseverlerin oylarıyla belirlenen Kemal Sunal Halk Ödülü içinde yarıştı.

Kendiside Malatyalı olan, Türkiye'nin yetiştirmiş olduğu efsanevi oyuncu Kemal Sunal adına verilen Halk Ödülü'nü "ÇAKALLARLA DANS" filmi aldı. Kazanan filmi açıklayan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, filmin yönetmeni Murat Şeker'e ödülünü takdim etti.

Sinema Yazarları Derneği Jüri üyeleri Senem Aytaç, Murat Erşahin ve Ceylan Özgün Özçelik tarafından değerlendirilen "SIMON KONIANSKI" filmi SİYAD Ödülüne layık görüldü.

Ana jüri tarafından değerlendirilen ve jüri üyelerinden Hisami Kuroiwa tarafından açıklanan Jüri Özel Ödülü'nün sahibi "BEKLEME MÜZİĞİ" adlı film oldu.

Danışma Kurulu üyelerinden Nehir Erdoğan'ın açıkladığı En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nün sahibi "BABA" filmindeki rolüyle "JAN FARES" oldu.

Yönetmen Hüseyin Karabey'in açıkladığı En İyi Senaryo dalında kazanan "OPTİK YANILMALAR" filminden ödülü Ivan Alvarez De Araya ve Cristobel Briceno aldı. Ödülü Festivalin resmi sponsoru Çalık Holding adına Ali Cüreoğlu takdim etti.

En İyi Yönetmen Ödülü'nü Malatya Valisi Doç Dr. Ulvi Saran açıkladı. Kazanan "PLATON'UN AKADEMİSİ" filminin yönetmeni FİLİPPOS TSİTOS oldu. Yeni bir filme başlamasından dolayı törene katılamayan yönetmene ödülü temsilen, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve LC Waikiki adına Pürlen Dizdar tarafından Yunan oyuncu ve jüri üyesi Katerina Moutsatsos'a takdim edildi.

'En İyi Film' dalında 'Kristal Kayısı Ödülü' ve 10.000 Euro "GÖRÜNMEZ KADIN" filminin olurken 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülü de yine "GÖRÜNMEZ KADIN" filmindeki performansıyla JULIE DEPARDIEU'nun oldu. GÖRÜNMEZ KADIN'IN yönetmeni AGATHE TEYSSIER işlerinin yoğunluğundan dolayı katılamadığı törene, kendi çekip göndermiş olduğu mesajında; bağımsız sinema çekmenin zor olduğu bir zamanda, böylesine bir ödülü almış olmaktan mutluluk duyduğunu ve cesaretlendirdiğini belirterek, festival yetkililerine ve jüriye teşekkürlerini iletti.

Festivale katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, Festival Yönetmeni Ali Çalışır, Festival Danışma Kurulu Üyeleri ve tüm jüri üyelerinin tören sonrası sahneye çıkarak hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından festival ödül töreni sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title