Haberler

'Yüksek Öğrenim Kurumlarında Soruşturma Kuralları' Konulu Panel

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Yyü) ile Cumhuriyet Başsavcılığı Tarafından 'Yüksek Öğrenim Kurumlarında Soruşturma' Konulu Bir Panel Düzenlendi. Panelde Yüksek Mahkeme Kararları ve En Son Değişikliklerle Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanları ve Memurları Hakkında Ceza, Ev Disiplini Soruşturması ile İlgili Bilgiler Verildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'Yüksek Öğrenim Kurumlarında Soruşturma' konulu bir panel düzenlendi. Panelde yüksek mahkeme kararları ve en son değişikliklerle yükseköğretim kurumları yönetici, öğretim elemanları ve memurları hakkında ceza, ev disiplini soruşturması ile ilgili bilgiler verildi.

Van YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleşen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Açılış konuşması yapan YYÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Karabaş, soruşturma uygulamalarını tek başlarına yapamayacakları kararına vardıktan sonra Van Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yardım talep ettiklerini söyledi. Karabaş, yaptıkları görüşmeler sonucunda YYÜ ile Cumhuriyet Başsavcılığı'nın müşterek olarak bu paneli düzenleme kararı aldıklarını ifade etti.

Panel öncesinde bir konuşma yapan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, bu çalışmanın yıllar öncesinden yapılması gerektiğini dile getirdi. Ceylan, yüksek öğrenim kurumlarındaki idarecilerin soruşturma yaptığına dikkat çekerek, kuralların tam olarak bilinmemesi durumunda yanlışlıklar yapıldığını ve bunun da zaman kaybına neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hasan Ceylan, "İdareciler olarak her zaman soruşturma yapıyoruz. Ancak bazen ne yaptığımızı tam olarak bilmiyoruz. Amacımız kimseyi cezalandırmak değil, ancak varsa işlenen bir suç bunun da mutlaka cezalandırılması gerekir. Disiplin ya da ceza soruşturmasında usul ve kuralları doğru bilmiyorsak, yaptığımız çalışmalar idari ya da yargı mahkemesi tarafından geri dönüyor. Bu da hem zaman kaybı ve hem de üniversitemiz için kayıp anlamına geliyor" dedi.

Van Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı ise yaptığı açıklamada, soruşturma yapan makamların cumhuriyet savcılarının yetkilerine sahip olduklarını ifade etti. Akçadırcı, eski ve yeni ceza muhakemesi sistemi hakkında bilgi vererek, yeni sistemin dünya standartlarında olduğunu söyledi. Ceza muhakemesinin maddi gerçeği araştırmaya yönelik bir faaliyet olduğunu vurgulayan Akçadırcı, bu sistemde maddi gerçek ve kişinin güvenliğinin ön planda tutulduğunu belirtti. Yahya Akçadırcı, "Yeni ceza muhakemesi sistemimiz dünya standartlarına uygun olup bir çok ülke sisteminden iyi ve ileri durumdadır. Yapılan değişikliklerle yeni sistem işleme girmiş ve bu konuda ülkemiz oldukça yol katetmiştir" şeklinde konuştu.

YYÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Karabaş'ın başkanlığında başlayan ve 3 oturum şeklinde devam eden panele konuşmacı olarak Cumhuriyet Savcısı Murat Mete, Cumhuriyet Savcısı Fatih Koçak, Avukat Suzan Şanlı, Avukat Mensur Akbaş ve Avukat Hamza Atan katıldı. Konuşmacılar ilk oturumda, ihbardan kesin hükme kadar ceza yargılaması, ikinci oturumda, 2547 sayılı yasanın 53. maddesi gereğince ilk soruşturma işlemleri ve savcılık soruşturması, üçüncü oturumda ise disiplin soruşturması hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Panele YYÜ Rektör yardımcıları Prof. Dr. Hülya Özdemir, Prof. Dr. Duran Polat, fakülte dekanları, öğretim üye ve görevlileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

(AKK-MET-Y) 25.04.2008 12:29 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title