Haberler

Kırşehir, Yatırımda Cazibe Merkezi Haline Geldi

Kırşehir'in Teşvik Verilen İller Kapsamına Alınmasıyla, Bu ile Yatırım Yapmak İsteyen Sanayiciye Bedava Arsa ve Bazı Giderlerde Yüzde 50 İndirim Sağlandığı Kaydedildi.

Kırşehir'in teşvik verilen iller kapsamına alınmasıyla, bu ile yatırım yapmak isteyen sanayiciye bedava arsa ve bazı giderlerde yüzde 50 indirim sağlandığı kaydedildi.

Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB), özellikle son 5 yıl içerisinde yatırımcı akınına uğrarken, yatırım yapmak isteyen sanayiciye arsa bedava tahsis ediliyor. Fert başına yurt içi gayri safi hasıla tutarı bin 500 ABD dolarından az olan illerin '5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanunu' ile desteklenmesi ile Kırşehir'de yatırımdan nasibini aldı. Kırşehir OSB'ye yatırım yapmak isteyen sanayiciye hem istihdam hem de yatırımı için birçok avantaj sunulduğunu kaydeden Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Nuri Bahçeci, "1 Ekim 2003 tarihinden itibaren yeni işe başlayan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, kurdukları işyerinde çalıştırdıkları 10 kişiden az olmayan işçilerin ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinden ve işçilerin prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hissesinden 31 Aralık 2011 tarihine kadar muaf olacaklar" dedi.

Asgari 10 kişi çalıştıran işletmelerin elektrik enerjisi giderlerinin yüzde 20'sinin hazinece karşılanacağını söyleyen Bahçeci, "Kırşehir Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak işletmeler için yüzde 50'sine kadar hazine desteği uygulanacaktır. Konum itibariyle Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da Bulunan 17 İl'in güzergahında bulunan Kırşehir'e en yakın hava limanları Tuzköy/Nevşehir (60 km), Kayseri (130 km), Esenboğa/Ankara (180 km) bulunmaktadır. Yine en yakın demir yolları Yerköy/Yozgat (80 km), Himmetdede/Kayseri (90 km) ve Kırıkkale'de (110 km) bulunmaktadır" dedi.

Kırşehir OSB'ye en yakın limanların Mersin ve Samsun olduğunu ifade eden Bahçeci, "Mersin limanı Kırşehir'e 370 km, Samsun limanı ise 390 km'dir. Tarihi ve turistik birçok zenginlikleri sinesinde bulunduran Kırşehir'e yatırımcıları davet ediyoruz. Arsa temininde sıkıntı çekilmeyecektir" dedi.

'BEDELSİZ ARSA VERİLECEK' Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım yapmak isteyenlere bedava arsa tahsisi yapacaklarını kaydeden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Çopuroğlu da, 3 Şubat 1993 yılında kurulan Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi'nin toplam rezerv alanının 200 hektar olduğunu ve toplam sanayi parselinin 212 adet olduğunu söyledi. Çopuroğlu, "Şu anda Kırşehir OSB'de üretimde olan 15 fabrikamız var. Yine inşaat halinde olan 9 fabrika mevcut olup, 42 adet fabrikanın da projesi hazırlanıyor" dedi.

Organize Sanayi Bölgesinde alt yapı sorununun bulunmadığını kaydeden Başkan Çopuroğlu, "OSB'de sağlanan elektrik enerjisi gücü 7 bin 500 kw alçak gerilim olup, 40 mva yüksek gerilimdir. İhtiyaç duyulduğu kadar enerji sağlanmaktadır. OSB'de rutin bakımların dışında elektrik kesintisi yaşanmamakta olup, bölgenin elektrik ihtiyacı tam dolulukta 40 mva olmaktadır" dedi.

En az 10 kişi istihdam edecek yatırımcılara, hazineye, belediyelere, İl Özel İdarelerine ve katma bütçeli kuruluşlara ait varsa veya arazileri mülkiyeti bedelsiz olarak devredilebileceğini belirten Çopuroğlu, "İlimiz Ankara-Kayseri karayolu üzerindedir. Ulaşım sıkıntısı hiçbir zaman yaşanmamaktadır" dedi.

Kırşehir OSB'de su ihtiyacının tam dolulukta 70 lt/sn olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Çopuroğlu, "OSB'nin su ihtiyacının karşılanması için derin kuyulardan 4 adet bulunuyor. Su deposunun hacmi 100 metreküp olup, toplama deposu 2 bin metreküplük şebeke deposu bulunmaktadır" dedi.

OSB'de talep edildiği anda doğalgaz kullanımına da geçileceğini vurgulayan Başkan Çopuroğlu, "Bölgede telekomünikasyon ve internet erişimi anlamında hiçbir sıkıntı yok" dedi.

OSB'de fabrikaların sektörlere göre dağılımına da değinen Çopuroğlu, bölgenin yüzde 33'ünü gıda sanayi, yüzde 13'ünü dokuma ve giyim sanayi, yüzde 20'sini orman ürünleri, yüzde 7'sini kimya sanayi, yüzde 7'sini pişmiş kil ve çimento sanayi, yüzde 7'sini demir dışı metaller sanayi, yüzde 7'sini madeni eşya sanayi ve yüzde 6'lık kısmını da elektrikli makineler sanayi'nin oluşturduğunu söyledi.

(AD-SE-Y) 22.02.2008 14:15 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title