Haberler

Fındık İhracatı Türkiye'nin Yüzünü Güldürüyor

Mehmet Ekizoğlu - Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, "Bu yıl fındıkta rekolte düşüklüğü yaşanmasına rağmen ihracatta 1 milyar 800 milyon dolar döviz girdisi sağlanması beklentisi yüzleri güldürüyor" dedi.

Mehmet Ekizoğlu - Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, "Bu yıl fındıkta rekolte düşüklüğü yaşanmasına rağmen ihracatta 1 milyar 800 milyon dolar döviz girdisi sağlanması beklentisi yüzleri güldürüyor" dedi.

Akbaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılı fındık rekoltesi tahmini ile ilgili kurum ve kuruluşların ortaklaşa çalışması sonucu ortaya 450 bin ton dolayında bir rekolte tespitinin çıktığını söyledi.

İhracat tarihinin başladığı 1 Eylül itibariyle gerek ihraç edilen, gerekse de tüccar ile üreticinin deposunda ve iç piyasa tüketilen miktara bakıldığında rekoltenin 420 bin ton civarında gerçekleştiğinin görüldüğünü ifade eden Akbaşlı,

"Rekolte azlığı Türkiye'nin fındık ihracatından bu yıl daha az gelir sağlayacağı anlamına gelmemektedir. Dünya fındık üretimi ile ihracatının yüzde 70 ile 75'i Türkiye'nin elindedir. Türkiye'de ortalamalarına bakıldığında üretim 650-700 bin ton dolayında gerçekleşmektedir. Ancak bu yıl üretim ortalamaların çok altında gerçekleşti. Türkiye'nin fındık ihracatından elde ettiği kazanç rekoltenin azlığına ve çokluğuna göre değişmemektedir" diye konuştu.

Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinin başında fındığın geldiğini vurgulayan Akbaşlı, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıllara bakıldığında İhracattan 2 milyar dolara yakın bir gelir sağlanmış. Bu yıl fındıkta rekolte düşüklüğü yaşanmasına rağmen ihracatta 1 milyar 800 milyon dolar döviz girdisi sağlanması beklentisi yüzleri güldürüyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en üst rakamıdır. Biz bu milli ürünümüze sahip çıkmalıyız. Dolayısıyla üreticisini korumalı ve desteklemeliyiz. Son yıllarda bu konuda yapılan çalışmaları çok iyi buluyoruz. Bu daha da artarak devam etmelidir. Zor arazi şartlarında üretim yapan çiftçilerimize sahip çıkmalıyız."

-"Yeni yılda fındık fiyatı 8 lirayı bulur"

2011 ürünü fındıktan üretici ve tüccarın elinde 100 bin ton dolayında bir ürünün kaldığını ifade eden Akbaşlı, "Ocak ayı itibariyle piyasa tekrar hareketlenecek. Sezon içinde 7,40 liraya kadar ulaşan fındığın fiyatı yeni yılda 8 lirayı bulur. Bu parayı ürününü binbir eziyetle toplayan üreticimiz hak ediyor. Fındık ihracatı yüz güldürürken, onu üreten üreticinin de yüzü gülsün istiyoruz. Bunun içinde ilgililerin üreticiyi desteklemeye devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

- GİRESUN

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Ekizoğlu Özer Akbaşlı Giresun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title