Haberler

Dünyanın Büyük Kur'an-ı Kerim'inin Tıpkıbasımı Erdek'te

Ahmed Karahisari Mushaf-ı Şerifi" olarak tanınan ve tıpkıbasımı yapılan mushafın biri, açılışı Kurban Bayramı'nda gerçekleşecek olan Piri Reis Camii'nde sergilenecek.

Ahmed Karahisari Mushaf-ı Şerifi" olarak tanınan ve tıpkıbasımı yapılan mushafın biri, açılışı Kurban Bayramı'nda gerçekleşecek olan Piri Reis Camii'nde sergilenecek.

Erdek İlçe Müftüsü İsmail Yalçın, Müftülükte düzenlediği basın toplantısında, Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile 16. yüzyılda yazımına başlanan Kur'an-ı Kerim'in tıpkıbasımının Erdek'te sergilenecek olmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Ahmet Karahisari Mushaf-ı Şerifi adıyla bilinen Kur'an-ı Kerim'in orijinali Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde bulunduğunu kaydeden Yalçın, "Süslemeleri ve cildi 1584-1596 yılları arasında nakkaşlar tarafından tamamlanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman, 3. Murat ve 3. Mehmet olmak üzere 3 padişah döneminde yazılabilen Osmanlı döneminin en güzel ve en büyük Kur'an-ı Kerim'inde nakkaşlar, müzehhipler ve ciltçiler tüm hünerlerini ortaya koyarak bu şaheseri ortaya koymuşlar" dedi.

Yalçın, Ahmet Karahisari Mushaf-ı Şerifi için özel bir rahle yaptırdıklarını dile getirerek, "Piri Reis Camii'nde özel bir bölüm yapıldı. 6. yüzyılın en büyük şaheserlerinden birisi olarak kabul edilen bu manevi eseri sadece sergilemeyeceğiz. Kur'an-ı Kerim, okunmak için indirilmiştir. O nedenle Ahmet Karahisari Mushaf-ı Şerifi'ni, hazırladığımız özel rahle yardımıyla belli zamanlarda okuyacağız" diye konuştu.

- Topkapı Sarayı Müzesi'nin en değerli eserlerinden

"Ahmed Karahisari Mushaf-ı Şerifi" olarak tanınan ve tıpkıbasımı yapılan mushaf, Topkapı Sarayı Müzesi'nin sahip olduğu en değerli eserler arasında gösteriliyor.

Kur'an'ın 220 yaprağının Karahisari tarafından Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1545-55 yılları arasında yazıldığı ve sanatçının ölümüyle yarım kaldığı, Kur'an'ı tamamlayan 80 yaprağın ise muhtemelen manevi evladı Hasan Çelebi tarafından Sultan III. Murad'ın himayesinde 1584-87 yılları arasında yazıldığı belirtiliyor.

Eserin vassalesinin yapılması, cetvellerinin çekilmesi, her sayfanın tezhiplenmesi ve cildinin yapılarak tümüyle tamamlanmasının ise 1584-1596 yılları arasında gerçekleştiği kaydediliyor.

Afyonkarihisar'da 1468'de doğan ve 1556'da vefat eden Karahisari, diğer birçok Osmanlı hattatından farklı olarak Şeyh Hamdullah yöntemini değil Yakut-ı Mustasımi akımını benimsedi ve bu üslubun en güzel örneklerini verdi.

Kaynak: AA / Yerel

Ahmed Karahisari Kurban Bayramı Piri Reis Erdek Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta yollar kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda alternatif yol güzergahları neler? 1 Mayıs Çarşamba hangi yollar açık? Lila Kağıt halka arz hangi bankalarda var, kaç lot dağıtacak? Lila Kağıt Halka arz fiyatı ne kadar? 2024 Simit Fiyatları: İstanbul ve Ankara'da Simit Ne Kadar? Nihal Candan tekrar cezaevine girecek mi? Nihal Candan yeniden içeri mi giriyor? Sedef Şahin kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sedef Şahin kaç yaşında, nereli? Sedef Şahin biyografisi! 1 Mayıs'ta borsalar kapalı mı? #128176 1 Mayıs'ta borsada işlem yapılıyor mu? 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI: İşçi ve Emekçiler Bayramı anlamlı, uzun-kısa mesajlar! 1 Mayıs'ta EGO ücretsiz mi, otobüsler bedava mı? Ankara'da 1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? 1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title