Haberler

Divan-ı Hikmet Sohbetlerinin 15'incisi Düzenlendi

Divan-ı Hikmet sohbetlerinin 15'incisi düzenlendi Prof.Dr. Musa Yıldız: "Bu yıl içerisinde Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerini gençlerimize, bütün insanlara anlatan yazarların çıkmasın istedik.

Divan-ı Hikmet sohbetlerinin 15'incisi düzenlendi

Prof.Dr. Musa Yıldız : "Bu yıl içerisinde Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerini gençlerimize, bütün insanlara anlatan yazarların çıkmasın istedik. Roman kurgusunda birkaç eser çıktı ve gönüllerimizi mest etti"

ANKARA - Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, "Bu yıl içerisinde Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerini gençlerimize, bütün insanlara anlatan yazarların çıkmasın istedik. Roman kurgusunda birkaç eser çıktı ve gönüllerimizi mest etti" dedi.

2016-2017 yıllarının UNESCO tarafından Ahmet Yesevi Yılı ilan edilmesi vesilesiyle Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Divan-ı Hikmet sohbetlerinin 15'incisi düzenlendi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın ev sahipliğinde düzenlenen programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi Yılı faaliyetleri kapsamında üniversite olarak üzerilerine düşen görevi yerine getirmeye gayret gösterdiklerini ifade ederek, bu kapsamda Hoca Ahmet Yesevi Kitaplığı oluşturacaklarını belirtti. Yıldız, "Bu yıl içerisinde Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerini gençlerimize, bütün insanlara anlatan yazarların çıkmasın istedik. Roman kurgusunda birkaç eser çıktı ve gönüllerimizi mest etti" ifadelerinde bulundu.

"Anadolu'yu mayalayan bir gönül mimarı"

Programda, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya da konuşmacı olarak yer aldı. Çetinkaya, UNECSO'nun Hoca Ahmet Yesevi'yi dünyanın irfani öznelerinden birisi olarak görüp kutlanmasına vesile olmasını, Hoca Ahmet Yesevi'nin kendi gönül coğrafyasında tanınmasına da vesile olduğunu ifade etti. Kazakistan ile Mekke arasındaki mesafe düşünüldüğünde, eserlerin çevrildiğinde Hoca Ahmet Yesevi'nin etki alanının Balkanlara, Avrupa'nın iç kısımlarına ve daha evrensel boyutlara ulaşacağını düşündüğünü belirten Çetinkaya, "Ahmet Yesevi Hazretleri nihayetinde insanla uğraşmış. Doğudan gelen Moğol istilası, batıdan gelen haçlı seferleri ve Haşhaşi Hareketi ile 12 yüzyıl krizlerin buhranların olduğu bir dönemdi. Bunun yanında Anadolu'yu mayalayan irfan mimarları çıkıyor, Hoca Ahmet Yesevi de bu mimarların başı, reisi, önderi. Divan-ı Hikmeti okuduğunuzda Yunus'un söylediklerini göreceksiniz, Mevlana'nın gönül nefesinden nefesleneceksiniz, Hacı Bektaşi Veli'nin hikmetlerinin yol işaretlerini göreceksiniz. Hepsi Hoca Ahmet Yesevi'nin bu anlamda önemli bir kaynak, ocak, Anadolu'yu mayalayan bir gönül mimarı olduğunu göstermekte" şeklinde konuştu.

Hoca Ahmet Yesevi'nin evrensel bir kimliğin öncüsü olduğunu belirten Çetinkaya, bu anlamda onun hikmetlerinin, yüzyıllardır insanlığı besleyen, kültür ve medeniyetin anayasaları olduğunu ifade ederek, "Bu anayasaları bulan insan yolunu kaybetmeyecektir, bunun kaynağı da Kuran ve hadistir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bayram Ali Çetinkaya Musa Yıldız Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title