Haberler

Yeni inşa edilecek binalara yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu getirildi

Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kuraklık tehdidine karşı yayımladığı yönetmelik ile yeni inşa edilecek binalara, yağmur suyu toplama sistemi kurulmasını zorunlu hale getirdi. Getirilen sistemle birlikte yağmur suları bahçe zemini altında bir depoda toplanabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kuraklık sorunu dikkate alınarak hazırlanan yönetmelikle, 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek yeni binaların çatılarında "yağmur suyu toplama sistemi" yapılması zorunluluğu getirildi.

Yeni inşa edilecek binalara yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu getirildiÖrnek Yağmur Suyu Toplama Sistemi

YAĞMUR SULARI BOŞA GİTMEYECEK

Çatıda toplanan yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlayacak zorunluluk ile belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlar daha küçük parseller için de bu zorunluluğu getirebilme yetkisine sahip olacak.

FARKLI YAPILARDA DA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Yönetmeliğe göre, iskanlı binanın, bir bağımsız bölümünde sonradan yapılan aykırılıklar nedeniyle "Yapı Kayıt Belgesi" alınmışsa diğer bölümlerde de tadilat yapılabilecek. Birden çok bina yapılma hakkı bulunan parsellerde, mevzuata uygun olmayan ve "Yapı Kayıt Belgesi" bulunan bir binanın aykırı kısımlarının alanı, parselin imar hakkından düşülmeyecek şekilde, kalan imar hakkı içinde yeni bina yapılabilecek.

Yeni inşa edilecek binalara yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu getirildi

BAHÇE DUVARLARINA YÜKSEKLİK KOTASI GETİRİLDİ

Yönetmelik kapsamında yoldan yüksek parsellerde arkası toprak doldurularak yapılan ve zaman zaman yoğun yağışlar neticesinde yıkılabilen ayrıca kaldırımlar üzerindeki yaya trafiği üzerinde baskı oluşturan yüksek bahçe duvarları da düzenlemeye dahil oldu. Buna göre, yol kotu ile aynı seviyedeki ön bahçelerde yapılacak bahçe duvarı yüksekliği en fazla 50 santimetre olacak. Yoldan yüksek ön bahçelerde ise duvar yüksekliği ön bahçenin tabii zemin kotunu en fazla 50 santimetre geçebilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500

Yorumlar (12)

Sulo:

Türkiyenin içme suyunu Kıbrıs üzerinden israille satın sonrada gözünü vatandaşın çatısına diktin.

7
9
yanıtYanıtla
Mersin:

Bahçe bulursanız suyu belki depolarsınız.öncelikle yağmurun yağması için yeşil alan olması gerekir. Yetkili birimin sanki memleketinden haberi yok gibi. Ülkemizde maalesef yeşil kalmadı, haberiniz olsun sayın bakan. Karar alırken bunları bir araştırın.

4
3
yanıtYanıtla
Adam:

Sen nerede yaşıyorsun bizim buralar yem yeşil ağaç olmayan bir tane yer göremezsin yalan söylerken biraz daha gerçekçi olun be insaf.

yanıt2
yanıt2
Ramço801453:

Şu tarım arazilerine inşaat yapmak yasak ama denetleme yetersiz buna bir önlem alsalar iyi olur. Bundan 5-7 sene önceki tarlalar bahçeler şimdi beton yığını na dönmüş durumda. Allah sonumuzu hayır etsin.

4
1
yanıtYanıtla
ŞANTİYECİ:

kardeşim bu sistem zaten hali hazırda olan bir sistem fakat kimse maliyeti yüksek diye kullanmıyor. yağmur suları klozet rezarvuarlarına dolduruluyor tasarruf sağlıyorsunuz

2
1
yanıtYanıtla
Kral:

Sen nerden biliyorsun ki sen git sıva yap

yanıt0
yanıt0
dede:

1 kat imar affı gelmeli ınşsatlat ayaha kalması lazım faız duşmeli

2
0
yanıtYanıtla
Yorumcu3:

Her şehire ayrıca kanalizasyon suyu için de su arıtma tesisleri de kurulmali buradan aritilan sular bahce ve parklarda sulama olarak kullanilmali.

2
0
yanıtYanıtla
Doğrucu vatandaş:

OH BEEE!!! NİHAYET. . . Yıllardır söyleye söyleye dilimizde tüy bitti ama dinleyen kim. Şimdi yumurta kapıya sıkışınca akılları başlarına geldi. Yine de şükürler olsun. Zararın neresinden dönersek kardır. Milyarlarca ton tertemiz doğal su geri kazanılmış olacak bundan sonra.

2
0
yanıtYanıtla
Ahmet Algan:

Bu Kararrname Almanya daki gibi olsa daha uygun bir karar olurdu. Şöyle: yağmur suyunu kanalizasyona gönderen bina sahiplerinden çatı veya toprak üstü kapalı alana ve yağmur miktarının göre "atik su" bedeli kesilsin.

1
1
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title