Haberler

Hizmet Borçlanmalarınızı Yıl Bitmeden Yapmayı Unutmayın

Volkan Köse

Volkan Köse

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku
15.12.2023 02:06

Askerlik, doğum borçlanması veya yurtdışı borçlanma yapmak isteyen sigortalıların, 31 Aralık 2023 gün sonuna kadar borçlanma işlemlerini yapması önem arz ediyor.

Borçlanma işlemleri o dönemin prime esas kazanç alt ve üst sınırları arasında yapılmaktadır. Bu sebeple 1 Ocak 2024 itibariyle yeni asgari ücret yani yeni prime esas kazanç alt sınırı belirleneceği için borçlanma işlemlerini alt sınırdan yapmak isteyen sigortalıların ödeyeceği tutar artacaktır.

Doğum ve askerlik borçlanmalarında ödenecek prim tutarı %32 olup asgari ücret düzeyinden günlük ödenecek prim 143,08 TL, aylık ise 4.292,40 TL'dir. Yurtdışı borçlanmasında ise prim oranı %45 olup günlük en az 201,22 TL, aylık ise 6.036,60 TL ödeme yapılması gerekecektir. Bu tutarlar 2023 yılı ikinci dönem asgari ücret yani prime esas kazanç alt sınırından yapılan hesaplamalardır.

1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yeni asgari ücret üzerinden prime esas kazanç alt sınırı belirlenecektir. Bu sebeple işlemini 2023 yılı içinde yapmayan sigortalıların ödeyecekleri tutarlar da artacaktır.

Borçlanma işlemleri e-Devlet üzerinden "4A Doğum Borçlanması Başvurusu", "4B Doğum Borçlanması Başvurusu", "4A Askerlik Borçlanması Başvurusu" ve "4B Askerlik Borçlanması Başvurusu" ekranlarından yapılabilmektedir. Keza er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri borçlanmak için veya elektronik ortamda düzenlenen yurtdışı hizmet belgeleriyle yurtdışı borçlanma talebi için de e-Devlet üzerinden uygulamalar bulunmaktadır.

Volkan Köse – İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

title