Haberler

Satışlarınızı uçurmak için 3 psikolojik pazarlama tekniği

Rumeysa Çayıroğlu

Rumeysa Çayıroğlu

Yazar Girişimci ve Kişisel Gelişim Uzmanı
08.04.2023 12:05

Bu yazımda sizlere insanların çok azının bildiği iki psikolojik pazarlama tetikleyicisinden bahsedeceğim. Bu teknikleri etkin kullanırsanız pazarlama başarınız çok yükselir. Gelin ilk metodumuzla başlayalım:

Kıtlık eğilimi: Bu eğilim bize şunu açıklar. İnsanlara sınırlı bir zaman, sınırlı bir kaynak sunarsanız insanların satın alma ihtimalini artırabilirsiniz. Bu yüzden büyük markalar tüm süreçlerinde bu metodu kullanır. "Sınırlı kontenjan, sınırlı süreli indirim, son 3 ürün, tükeniyor…" gibi.

Size bir deneyden bahsetmek istiyorum. Bu deneyde insanlara sınırlı bir üründen bahsediliyor; fakat "Bu gizli bilgi bunu kimseye söylemeyin." deniyor. Bu şekilde yapıldığında önceki bahsettiğim kıtlık eğilimi metodundan daha yüksek satışlar gelmiş. Sonuç olarak en fazla satış gizli bilgi uygulamasında ortaya çıkmış. İkinci olarak sınırlı ürün uygulamasını sayabiliriz. Üçüncü olarak da her iki teknik kullanılmadan yapılan normal satışlardan geliyor.

Düşünün bir alışveriş yapacaksınız ve ondan sadece 3 tane kalmış. Hemen karar vermek zorunda kalıyorsunuz ve bu sırada acele etmezseniz kaçıracaksınız. Çoğumuz bu baskıyı farklı zamanlarda yaşamışızdır.

Diğer taraftan bir yerde "son 3 ürün kaldığına yönelik" bir haber aldınız diyelim, hangisini alırsınız? Muhtemelen son 3 ürün kalanı alırsınız. Peki bunun başka bir sebebi olduğunu da söylesem? Bu da ikinci psikolojik tetikleyicimize denk geliyor: sosyal kanıt.

Sosyal kanıtta başkalarının da satın aldığı ve memnun kaldığına dair bilgileri kullanıyorsunuz. Yukarıdaki örnekte bunlardan biri vardı. İnsanlar son 3'e kaldıysa bir ürünün çok sattığını düşünüyor ve ona yöneliyor. Bir hizmet alacaksınız ve onun hakkında onlarca olumlu yorumu okuyorsunuz. Bu hizmeti mi alırsınız yoksa, hakkında hiç fikrinizin olmadığı bir hizmeti mi?

Ya da en basitinden bir arkadaşınız "Ben bu ürünü kullandım, çok memnun kaldım" dediğinde o ürüne karşı olumlu duygular beslemez misiniz? Beslersiniz değil mi? Sosyal kanıt aynı zamanda güven ihtiyacı olanların gittiği kapıdır.

Bu iki metodu doğru uygulayarak satışlarınızı ciddi manada artırabilirsiniz. O yüzden dünya markalarının ve hizmet satanların uyguladığı bu metotları mutlaka kullanmanızı tavsiye ederim.

title