Haberler

Küçük işletmelerin dijital dönüşüme yatırım yapması için iki önemli neden

Reyhan Açıkelli

Reyhan Açıkelli

Ajans Başkanı / Survivor Dijital Medya Pazarlama Ajansı
17.01.2023 10:32

Küçük işletmeler, dünya çapında işletmelerin %90'ını, istihdamın %60 ila 70'ini ve GSYİH'nın %50'sini oluşturan küresel ekonominin bel kemiğidir. Güçlü ve sürdürülebilir bir küresel ekonomik toparlanma, ancak bu işletmelerin COVID sonrası tüketici davranışlarına başarılı bir şekilde uyum sağlamasıyla mümkündür. Dijitalleşmenin büyük tetikleyici olduğu yer burasıdır.

Dijital teknolojilerin benimsenmesi, özellikle birkaç nedenden dolayı küçük işletmeler için çok önemlidir. Birincisi mobil cihazlar, dünyadaki mobil cihaz kullanıcılarının sayısının 2021'de 6,38 milyardan 2026'da 7,52 milyara çıkması beklenmektedir. Bu insanların dijital teknolojileri daha fazla benimseyeceği, tüketim alışkanlıklarının çok daha dijital olacağının göstergesidir.

İkincisi, insanların alışveriş yapma şekli yıllardır değişiyor. Gerçek mekânda faaliyet gösteren mağazaların her zaman bir rolü olacak, ancak alışverişin geleceği giderek daha fazla çevrimiçi olacak. Morgan Stanley tarafından yapılan bir araştırma küresel e-ticaret pazarının günümüzde 3,3 trilyon dolar olduğunu, 2026'da 5,4 trilyon dolara çıkacağını ve dört yıl içinde %60'tan fazla bir artış olacağını tahmin ediyor.

Sırf yukarıda saydığım bu iki neden bile dijitalleşmenin küçük işletmeler için önemini vurgulamak için yeterli sanırım.

Küçük işletmelerin kriz dönemlerini atabilmeleri için iyi bir dijital stratejiye sahip olmaları, sosyal medya ve diğer çevrimiçi kanalları aktif olarak kullanmaları gerekmektedir.

Yapılan araştırmalarda dijital dönüşüme öncelik veren küçük işletmelerin gelir artışının, dijital dönüşüm çabalarına yeni başlayanlardan iki kat ve dijitalleşmeye öncelik vermeyenlere göre sekiz kat daha yüksek olduğunu gösteriyor.

İyi haber şu ki, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küçük işletmeler için dijitalleşme artıyor. Bu konuda devletin de birçok eğitim ve teşvikleri var. Küçük işletmelerimiz bunlardan yararlanarak da dijitalleşme süreçlerini tamamlamak için destek ve yardımları alabilirler.

title