Haberler

Granola ve müsli ile sağlıklı kahvaltı alternatifleri

Öznur Akgöz

Öznur Akgöz

Diyetisyen / Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi
13.01.2021 11:00

Her gün aynı geleneksel kahvaltı yapmak yerine sıklıkla pratikliği nedeniyle de farklı besin ögeleri ile alternatif kahvaltı modelleri deniyoruz. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle çalışma şekli uygun olanların evden çalışma dönemi uzun bir süredir devam ediyor. Özellikle evden çalışanlar her gün aynı kahvaltı modelinden sıkılabiliyor. Yeni alternatifler deneniyor. Fakat süt veya yoğurdun içerisine yulaf ezmesi, müsli, granola, yağlı tohumlar, taze ve kuru meyve gibi gıdaların eklenmesi ile hazırlanan bu kahvaltı modeli hakkında bilmemiz gereken püf noktalar bulunuyor.

Ürünleri alırken mutlaka etiketlerini okumalısınız!

Bu kahvaltı stili içine eklediğiniz besinler ile kahvaltınız sağlıklı ya da sağlıksız olabilir. Artık neredeyse her markette farklı çeşitlerde granola ve müsli var. Bitter çikolatalı, meyveli, sade gibi çeşitleri mevcut. İçeriğinde bulunan besinlerden dolayı enerji değerleri de biraz yüksek. Bu nedenle tüketirken miktarı iyi ayarlamak gerekiyor. Bir diğer nokta ise hangi ürünü alacağımız. Size tavsiyem ürünleri satın alırken etiketlerini okuyun. Şeker ilavesiz yazan ürünlerin etiketine bakıldığında şeker adı altında olmasa da yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi sağlıklı olmayan şekerler ilave edilmekte. Yani kahvaltı için sağlıklı bir alternatif olması sizin elinizde.

Hergün granola veya müsli yenir mi?

Her gün bu şekilde kahvaltı yapılabilir mi? Yapılabilir elbette ama benim tercihim geleneksel kahvaltıyı da yapmaktan yana. Hiç vakti olmayan birisi her gün kahvaltıda süt, granola, müsli gibi gıdalar tüketebilir ama benim hastalarıma ve soran herkese tavsiyem kendinize 1 gün dahi olsa vakit ayırın ve yumurtalı, peynirli, zeytinli, ekmekli bir kahvaltı yapın. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli ve vücutta kullanılabilirliği en yüksek protein kaynağıdır. Geleneksel kahvaltı yapıldığında ağırlıklı olarak hayvansal; süt veya yoğurda garonola veya müsli ilave edilerek yapılan bir kahvaltıda ise daha çok bitkisel protein alınmakta, hayvansal protein sadece süt veya yoğurttan gelir. Hayvansal proteinler, bitkisel proteinlere göre daha kaliteli proteinlerdir. Ayrıca granola veya müsli ile yapılan kahvaltının karbonhidrat içeriği ve glisemik indeksi daha yüksektir. Geleneksel kahvaltıya göre daha kısa süreli tokluk sağlayacaktır. Bu nedenlerden dolayı sizlere tavsiyem geleneksel kahvaltıya ağırlık vermeniz. Haftada 2-3 gün granolalı, müslili kahvaltı; 4-5 gün ise sağlıklı bir geleneksel kahvaltı yapmanızdır.

Granola ve müsliyi evde kendiniz yapabilirsiniz!

Granola; yulaf, kuru meyveler, yağlı tohumlar, bal,pekmez gibi gıdaların bir araya getirilip fırında pişirilmesi, müsli ise genellikle yulaf ezmesi, kuru meyveler ve yağlı tohumların karıştırılması ile elde edilen bir üründür. Yulaf, yüksek lif içeriği sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve tokluk sağlar. Meyveler hem liften hem de birçok vitamin ve mineralden zengin besinlerdir. Taze olarak sıklıkla tercih edilen vişne, yaban mersini gibi meyveler antioksidan kapasitesi yüksek meyvelerdir. Meyvelerin bu özelliklerinden faydalanabilmek için fazla ısıya maruz bırakmamak gerekir. Bu nedenle meyve tercihlerimizi kuru meyveden ziyade taze meyveden yana yapmak daha iyi olacaktır. Ceviz, fındık, badem, kaju, fıstık, keten tohumu, susam, kabak ve ay çekirdeği gibi yağlı tohumlar; omega 3 gibi doymamış yağ asitleri, E vitamini ve antioksidan özelliği olan flavonoid içeriği sayesinde kalp damar hastalık ve kanser riskini azaltır. Dilediğiniz tat ve besinler eşliğinde müsli ve granolanızı evinizde kendi mutfağınızda hazırlayabilirsiniz.

Sağlıklı Ev Yapımı Granola Tarifi

1,5 su bardağı yulaf ezmesi, ½ su bardağı karabuğday (bunun yerine yulaf ezmesi de koyulabilir), 1 yemek kaşığı dut kurusu, 2 yemek kaşığı cranberry (turna yemişi), 5 adet hurma, 5 adet ceviz, 10 adet fındık, 10 adet badem, ½ çay bardağı kabak çekirdeği, 1 yemek kaşığı ay çekirdeği, 1 tatlı kaşığı keten tohumu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Öncelikle ceviz, fındık ve bademi, dut kurusu, cranberry ve hurmayı küçük parçalar halinde doğrayın. Ardından tüm malzemeleri geniş bir kapta karıştırın. Daha sonrasında yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine karışımı yayın. 150-160 derecede 30 dakika pişirin. Soğuduktan sonra bir kavanoza alarak saklayın. (daha kıtır bir hal alması için her 10dakikada bir çıkartıp karıştırın ve tekrar yayıp fırına koyun)

title