Haberler

Duygu ve mantık nedir?

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
14.10.2022 11:15

Duygu; bilinçsiz diliyken, mantık; bilinçli zihin dilidir. Duygular algılayıp deneyimlediğimiz her duruma karşı verilen tepkidir. Mantık bilinçli ve farkında olarak alınan kararların tepkileridir. Duygular çoğu zaman mantığın önüne geçer ve daha ağır basar. Hayat içerisinde duygu ve mantığı dengeli kullanmayı başarmamız gerekir.

İş hayatında, ikili ilişkilerde ve sosyal çevrede duygularla hareket etmek, yaşanılan olaylarda motivasyonumuzu düşürür ve gün içerisinde duygu kontrolünü kaybetmeye neden olur.

İş hayatında, mantıktan uzaklaşıp duygular ile hareket etmek bireyleri profesyonellikten uzaklaştırır. Çalışma performansını etkiler. Modu düşer ve çalışma arkadaşlarına da bu durumu istemsiz yansıtır. Konu ve olaylara mantıkla bakıldığında ise çözüm odaklı yaklaşım tarzı oluşur. Motivasyon eksikliği ve performans düşüklüğü yaşanmasını engeller. Hangi alanda ve hangi konumda çalışıyor olursanız olun, olaylara profesyonel ve mantık çerçevesinde bakmayı başarın. İlişkiler de, duygular her zaman ağır basar. Mantık devre dışı bırakılır. Duygular dinlenir ve aşk, sevgi gibi duygular gerçekleri görmeye engel olur. Duygu "sev" der. Mantık "uygun değil"... Bazı durumlarda mantığınız onay verirken duygunuz hayır diyebilir. Yaşanılan sorunlar göz ardı edilir, kimi zaman biz bütünlüğü yok edilir, sorunları çözmek yerine onlar kaçılır. Duygular mantığın önüne geçerek sorunlardan kaçar. Mantık ise yaşanılan sorunları çözmeye odaklıdır. İlişkilerde sürekli duyguları dinlemek ve hareket etmek, ilerleyen zamanlarda sizi üzecek olaylar yaşanmasına sebep olabilir. Sürekli mantığı dinlemek ise; duygudan uzaklaştırır. İş hayatında ve ikili ilişkilerde, duygu varsa mantıkta olmalıdır. Mantık varsa duyguda olmalıdır. Her ikisini dengeleyip davranışlarınız haline getirebilmeniz, kendiniz ve hayatınız için huzur sağlayacaktır.

Instagram: ozge.avcuu

Youtube: Özge Avcu

Sevgilerimle.

title