Haberler

Et fiyatlarındaki artış çocukları da etkiledi

Nurten Sırma

Nurten Sırma

Gıda Tarım Yazarı-Sürdürülebilir Üretim Uzmanı / Gıda Mühendisi
31.03.2023 02:35

TÜİK tarafından yayınlanan son verilere göre, çocukların beslenme durumu oldukça endişe verici bir düzeyde. Türkiye'de çocuklar, gerekli besin değerlerini sağlamak için yeterli miktarda et tüketemiyorlar. Raporda belirtildiği üzere, süt ürünleri tüketen çocukların oranı %57,8' e yükselirken, et, tavuk veya balık gibi protein kaynakları tüketenlerin oranı %12,7 seviyesinde kaldı. Et bir ihtiyaç, özellikle kırılgan grup olan çocuklar ve yaşlılar için.

Peki Ramazan ayının başlaması ile ucuz ete rahat ulaşabiliyor muyuz?

Her Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da gıda fiyatlarında artışlar yaşandı. En çok konuşulan ürün ise yine et oldu. Ramazan öncesinde et fiyatlarında spekülasyonlara izin verilmeyeceğini açıklayan ESK, ay boyunca piyasaya sunulmak üzere 8 bin 500 ton karkas ve 40 bin baş da kesime hazır büyükbaş hayvan alım sözleşmesi imzalamıştı. Ancak ESK'ın satışı yetmedi ve perakende piyasasının genelinde et fiyatı hız kesmedi ve 300 liranın üzerine çıktı.

Tarım Kredi Marketleri'nde satılan kıymanın kilosu 140 lira, kuşbaşının kilogram fiyatı ise 150 TL olarak belirlendi. Fakat ucuz ete olan yoğun talep nedeniyle, çok az bir kesim ucuz etten faydalanabiliyor. Geçen yıl Kurban Bayramı öncesi karkas kesim fiyatı ortalama 95 lira civarındaydı. O dönemde kurban fiyatları ise küçükbaş hayvanda 62, büyükbaş hayvanda ise 65 lira olarak belirlenmişti. Henüz Kurban Bayramı'na iki ay olmasına karşın fiyatların bu hızla gitmesi halinde vatandaşın kurbanlık almasının da zorlaştırılacağı ortada.

Özellikle Ramazan ayının başlamasıyla artan talep, şap hastalığı, depremden etkilenen hayvancılık, yüksek girdi fiyatları gibi nedenler de fiyatların daha da yükselmesine neden oldu. Birçok vatandaşın gram altın fiyatıyla kıyasladığı et fiyatları, ciddi bir ekonomik yük oluşturuyor. Ancak esnafın açıklamalarına göre, yüksek fiyatlar kasapları da endişelendiriyor. Hatta bazı esnaflar dana bonfileyi tezgaha çıkarmaya bile korkar hale geldi.

Kasaplar, 6 ay önceki fiyatları kıyaslayarak antrikotu dondurucuya atsalar dahi altından ve dolardan daha fazla kâr edebileceklerini ifade ediyor. Bu durum vatandaşların yanı sıra kasap esnafını da zor durumda bırakıyor.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu çatısı altında faaliyetlerini sürdüren İstanbul PERDER, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Et ve Süt Kurumu yetkilileriyle yaptığı çalışmalar sonucu ramazan boyunca bazı et ürünlerinin fiyatlarını sabitleme kararı aldı. Kıymanın kilogram fiyatını 190 TL'den, dana kuşbaşının kilogram fiyatını ise 210 TL'den satışa sunacağını açıkladı.

"Kaotik ortamı ranta çeviren spekülatörler"

Bir de piyasa spekülatifleri var. Onlar her zaman fırsat kolluyor.spekülatörler piyasadaki dalgalanmalardan faydalanarak kâr elde etmeye çalışıyorlar. Ancak et piyasasında bu tür spekülatif hareketlerin sonucu olarak, vatandaşlar ve küçük esnaf zarar görüyor. Bu nedenle, et piyasasındaki dalgalanmaların kontrol altına alınması ve adil fiyatların belirlenmesi için çözümler bulunması önemlidir.

Özetle; Türkiye'nin beslenme konusundaki endişe verici durumu, özellikle çocuklar ve yaşlılar gibi kırılgan gruplar için ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Ramazan ayında da et fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmesi, vatandaşların bütçelerine ek bir yük getirirken, kasap esnafını da endişelendiriyor.

Nurten Sırma
Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı
nurtensirma@gmail.com

title