Haberler

Eylem Tok’un yazarlığı balon mu?

İzzet Doğan

İzzet Doğan

Emekli İstanbul Hakimi / Adalet Bakanlığı
26.03.2024 09:24

Türkiye'de günlerdir 17 yaşında ve ehliyetsiz T.C.'nin lüks aracıyla çarptığı ATV'de bulunan Onur Murat Aci'nin hayatını kaybetmesi ve 4 gencin de yaralanması olayı gündemden düşmedi.

Aslında yüzlerce trafik kazası gibi bu olayda vakayı adliyeden sayılır ve unutulurdu. Ancak yazar olduğu söylenen Eylem Tok'un trafik kazasını duyunca olay yerine gelmesi ve kazanın ardından oğluyla birlikte önce Mısır'a oradan da kendisiyle birlikte oğlunu ABD'ye kaçırması kamuoyunun vicdanını sızlattı.

Daha sonrada haberlere göre bu anne ile oğulun ABD'de gayet rahat tavırlarla neşe ve kahkaha içerisinde yürürken görülen fotoğrafları herkesi çok üzdü.

Doğrusu yazar diye tanıtıldığı için ben de bu olaya kadar ismini duymadığım Eylek Tok'un kim olduğunu merak ettim ve hemen internette araştırdığımda şu bilgiyi buldum:

- Eylem Tok, Türkiye'nin tanınmış yazar, şair, senarist ve yönetmenlerinden biridir. Çocuk yaşlarda şiir yazmaya başlayan Tok, daha sonra öykü, deneme ve roman türlerinde eserler vermiştir. Kendine özgü bir tarzı olan Tok, yazdığı romanlarla okuyucuların beğenisini kazanmıştır.

Tok senarist olarak da 2016 yılında sanat filmi "Sintiyatpera"yı yönetmiş ve senaryosunu yazmış, bu filmle Türkiye ve uluslararası birçok film festivalinde finale kalmıştır.

Bir an az çok medyayı, sanat dünyasını izlemeye çalışan biri olarak böyle bir yazarı- sanatçıyı hasıl tanımazsın diye kendimi eleştirdim. Çevremde ki insanlara sordum, onlar da tanımıyorlar.

Yıllardır basın-yayın dünyasının içerisinde bulunmama rağmen, malûm kazanın utanmaz kahramanlarından olan bu hatunun ne ismini işitmiştim ne de kitaplarından haberdardım ve kimin nesi olduğunu internetten öğreneyim dedim. Hakkında "Eylem Tok, Türkiye'nin tanınmış yazar, şair, senarist ve yönetmenlerinden biridir. Çocuk yaşlarda şiir yazmaya başlayan Tok, daha sonra öykü, deneme ve roman türlerinde eserler verdi. Kendine özgü bir tarzı olan Tok, yazdığı romanlarla okuyucuların beğenisini kazandı" diye yazılmıştı ve sadece yazar değil, aynı zamanda meşhur bir sinemacı idi.

Biraz daha araştırınca Murat Bardakçının yazısına rastladım. Meğer o da çok uzun yıllar yazın ve sanat dünyasının içinde olmasına rağmen bu yazar-senaristi tanımıyormuş.

Hatta Sayın Bardakçı aynen şöyle yazıyor: "Hatun hakkında etrafta bu kadar güzelleme ile karşılaşınca tam "Meğerse ne cahilmişim, çağdaş kültürden ne kadar uzak kalmışım!" diye esef ediyordum ki, Demet Cengiz'in hatun hakkında yazdıklarını okuyup söylediklerini dinledim; mâlûm kadının gönül işini yazarlığa tahvil ettiğini, kitaplarını başkalarına yazdırıp reklâmını yaptırdığını Demet Cengiz'den öğrendim."

Yazar Demet Cengiz'in Yeniçağ Gazetesinde de haber olarak çıkan yazısı şöyle:

"Eylem Tok'un Instagram profilinde "Çok satan Mihr'in yazarı" yazıyor. Mihr'i, Hayy Kitap basmıştı. Yayınevi'nin ortaklarından Rauf Baysal, Tok'un sevgilisiydi. Baysal, Mihr romanının dağıtımını gerçekleştirdikten sonra bir hafta içerisinde Türkiye çapında bütün kitapları satın alıp romanı çok satanlar listesine sokmuştu. Bunu nereden mi biliyoruz? Ne kadar tutkulu bir âşık olduğunu ve aşkı için yaptığı fedakârlıkları anlattığı dostundan. Yine iddiaya göre romanı da bizzat Baysal yazmıştı. Audi marka bir araçla birlikte hediye etmişti. Lüks bir huy sanki!

İnternette dolaşırken bu kez sabah gazetesinde "Gazeteci Mustafa Tanyeri, Eylem Tok'un balonunu patlattı" diye bir haber gördüm. Haberin devamında "PR yöntemiyle ünlü bir yazarmış algısı oluşturan Tok'un kitaplarını da kendisinin yazmadığı iddialar arasında yer alırken, çok satanlar arasına girdiği belirtilen "Mihr" isimli romanıyla ilgili gerçek bambaşka çıktı" diye yazıyordu.

Şimdi burada oğlunu Amerika'ya kaçıran firari Eylem Tok'u bir tarafa bırakalım. İşin haberlerle ilgili ilginç yanı da Mustafa Tanyeri'nin 'Eylem Tok Eleştirisi' nin intihal çıktığı iddiası. Bu iddiada medyada "Demet Cengiz İsyan Etti: Eylem Tok Eleştirisi Getirenler Bile Ondan Farklı Davranmıyor" diye yer almış.

Başlamışken devamını yazmak iyi olur diye düşündüm. İddiaya göre Demet Cengiz'in; Eylem Tok hakkında ki haberini Mustafa Tanyeri den başka sosyal medya fenomeni Alp Kılınç'da kullanmış ve kendi yapmış gibi sosyal medya hesabından paylaşmış.

Demet Cengiz, fenomen Alp Kılınç'ın paylaşımına isyan ederek: "Kadınlar Gününde bir kadının emeğinin üstünde oturdunuz" diye yakınmış.

Hani deveye sormuşlar ya "boyun neden eğri" o da "nerem doğru" demiş.

title