Haberler

Yapay zeka, havalimanı deneyimini nasıl değiştirecek?

Mustafa Cihat Gündüz

Mustafa Cihat Gündüz

Dijital Tasarım Uzmanı
11.12.2023 02:45

Uçak yolculukları, günümüzde çoğu insan için stresli ve zahmetli bir deneyime dönüşmüş durumda. Uzun kuyruklar, güvenlik kontrolleri ve bagaj teslimi gibi işlemler yolcuların uçuşlarına yetişmek için zamanla yarışmalarına neden oluyor.

Ancak yapay zeka (AI), bu yolculukları daha kolay ve eğlenceli hale getirme potansiyeline sahip. Tahminlere göre yapay zeka gelecekte:

Yolcuların havalimanındaki konumlarını takip ederek onlara kişiselleştirilmiş hizmetler sunabilir. Örneğin, bir yolcunun uçuşuna az kalmışsa, AI ona en kısa sürede güvenlik kontrolünden geçmesi için bir yol tarifi verebilir veya yolcuların uçuş bilgilerini takip ederek olası gecikmelerden haberdar edebilir.

Şöyle bir düşünün mesela; sizi havaalanına götürecek araca bindiniz. Bu araçta yol alırken telefonunuzu kurcalıyor ya da bir kitap okuyorken, araçta dokunduğunuz herhangi bir cisim üzerinden parmak iziniz taranır, ya da yüz tanıma özelliğiyle kimliğiniz doğrulanabilir. Aracın bagajına verdiğiniz valiz siz daha havaalanına varmadan x-ray marifetiyle taranabilir. Böylece sıkıcı güvenlik kontrollerini farkına bile varmadan aşmış olursunuz.

Uçuş kartı vs siz daha araçtan inmeden hazırlanmış olsa, hatta bugünkü teknoloji nimetleriyle karta vs ihtiyaç olmasa fena mı yani.

Havalimanı deneyimini daha eğlenceli hale getirmek için artırılmış gerçeklik gibi teknolojileri kullanabilir.

Gizlilik ve güvenlik meselesi

Yapay zekanın havalimanı yolculuklarını iyileştirme potansiyeline sahip olduğu bir gerçek. Ancak bu teknolojinin kullanımı sırasında veri gizliliği gibi unsurlara dikkat edilmesi de önemli. Örneğin, yolcuların havalimanındaki konumlarını takip eden AI sistemleri kişilerin mahremiyetini ihlal edebilir. Bu nedenle, bu sistemlerin veri toplama ve işleme yöntemlerinin şeffaf ve güvenilir olması gerekiyor.

Ayrıca, bu sistemlerin güvenliğinin de sağlanmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Yapay zekanın hacklenmesi durumunda, yolcuların kişisel/uçuş bilgileri gibi hassas verilerin ele geçirilmesi riski var.

Ek olarak yapay zeka, havalimanı yolculuklarını iyileştirmenin yanı sıra, güvenliği de arttırabilir. Şüpheli davranışları tespit ederek terör saldırılarını önlemeye yardımcı olabilir.

Hayatımıza girdiği günden beri hızla yaşam alışkanlıklarımızı değiştirmeye başlayan AI, havalimanı deneyimini de baştan sona dönüştürebilir. Üzerinde durulması gereken tek ve en önemli mevzu ise bu teknolojinin doğru ve etik bir şekilde uygulanabilmesi. Gelecek, bu dengenin nasıl sağlanacağına dair zorlu ama heyecan verici soruları beraberinde getiriyor. Yapay zekanın insan deneyimine getireceği fırsat ve katkılar düşünüldüğünde, uçak yolculuklarının geleceği 'şimdilik' parlak görünüyor.

title